Így gondozd a hortenziát, hogy jól érezze magát nálad!

2022. április 26.
Tudtad, hogy a hortenzia akár meg is változtathatja a színét? Eláruljuk, mi a trükkje, hogy így legyen!

A hortenzia, ha az igényeinek megfelelő gondoskodásban részesül, a nyári kert vagy terasz igazi éke lehet. Ahhoz azonban, hogy kihozd belőle a legtöbbet, jó, ha tudod, hogy kell öntözni, milyen földben érzi jól magát, vagy hogy mekkora a fényigénye. Most mindenre választ kapsz!

Hortenzia öntözés

Hol érzi jól magát?

Legjobban annak örül, ha kiülteted a kertbe, de ha teraszon nevelnéd inkább, akkor egy mélyebb cserépben, virágládában is elhelyezheted. Nyár elején a legjobb elültetni, lehetőleg olyan talajba, amelynek jó a vízelvezető képessége. Őszre vagy télre érdemes időzíteni a növény átültetését, amikor úgynevezett pihenő fázisban van – ezt akkor éri el, amikor az összes levele lehullott.

Fényigény

A hortenzia a reggeli napfényt kedveli leginkább, napközben pedig félárnyékos helyen érzi magát a legjobban. A közvetlen, túlzott napfénnyel – sok más növényhez hasonlóan – nem ápol jó barátságot.

Öntözés

Ha jót akarsz a hortenziának, a földje legyen mindig nedves, de soha ne tocsogjon a vízben. Nem szabad megvárni, hogy az alatta lévő talaj teljesen kiszáradjon, mert az a levelek elszáradását és a virágok megbarnulását, színtelenné válását eredményezheti. Az öntözést legjobb a reggeli órákra időzíteni, vagy ha akkor kimaradt, akkor kicsivel napnyugta után pótold!

Tápoldatozás

Ha szeretnéd tápoldattal kényeztetni a hortenziádat, tavasszal vagy nyár elején tedd meg, ősszel vagy télen nem szabad, mert az összezavarhatja a növény életciklusát. Használhatsz kimondottan hortenziáknak kifejlesztett tápoldatot, de a hagyományos műtrágya is jó választás.

Virágzó hortenzia

Metszés, visszavágás

Az, hogy pontosan hogy kell metszeni a hortenziát, fajtafüggő. Mindegyikre igaz azonban, hogy miután elvirágzott, érdemes visszavágni, a kora tavaszi időszakban pedig megszabadítani az elszáradt ágaktól. 

Színváltós növény

Ha rózsaszín hortenziád van, de helyette inkább kékre vágysz, egy egyszerű módszerrel veheted rá a növényt a színváltásra: ehhez nincs szükség másra, csak arra, hogy növeld a földje savtartalmát. Ezt akár természetes módszerekkel is elérheted úgy, hogy kávézaccot vagy összetört tojáshéjat keversz a virágföldbe. Ha kíváncsi vagy, hogy lehet szivárványszínű a hortenzia, vesd be ezeket a trükköket!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?