Így gondozd a petúniát, hogy ontsa a virágokat

2022. május 18.
Nem feltétlenül kell kert ahhoz, hogy a petúniád sorra hozza a virágokat, ugyanis a teraszon, cserépben és virágládában is elemében érezheti magát, ha szem előtt tartod az igényeit!

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a petúnia egy igazán ezerarcú növény: amellett, hogy rengeteg színváltozata ismert, nevelhetsz sima és futó petúniát is. Legelterjedtebbnek a fehér, a rózsaszín és a sötétlila verziója számít, de ha különlegességre vágysz, akár cirmos petúniát is beszerezhetsz!

Petúnia és más balkonnövények

Hol érzi jól magát a petúnia?

Ennek a dísznövénynek viszonylag nagy a fényigénye, vagyis szeret a napon sütkérezni. Kifejezetten élvezi, ha naponta akár 6-8 órán át is éri a napfény, ezért a legjobb, ha ilyen helyre ülteted. 

Kerülhet virágágyásba, balkonládába vagy nagyobb cserépbe is, ha szeretnél a kedvére tenni, olyan talajba ültesd, aminek jó a vízelvezetése (ez leginkább a tőzeges talajról mondható el). 

Fontos, hogy ha úgy látod, hogy szűkös már a helye, ültesd át! Figyelj arra, hogy a tövek között 25-30 cm távolság legyen, így kellően terjeszkedhet és onthatja a virágokat!

Így tedd boldoggá

A jó vízelvezetésű talajra azért van szüksége a petúniának, mert ahogy a többi növénynek, neki sem tesz jót, ha áll alatta a víz. Ha ez megtörténik, az kikezdheti a gyökerét, ami aztán a petúnia lassú halálához vezet.

Az azonban fontos a komfortérzetéhez, hogy nedves legyen a földje, vagyis egyáltalán nem esel túlzásba, ha naponta egyszer megöntözöd, sőt rekkenő hőségben akár reggel és este is kínálhatod vízzel. A petúnia meghálálja, ha esővízzel vagy állott vízzel locsolod (ez utóbbihoz elég üvegbe önteni, és 2-3 napig állni hagyni a vizet)!

Ha nem a kertbe ültetted, hanem cserépbe vagy virágládába került, időnként érdemes forgatni, hogy szép egyenletesen növekedjen. Amikor az első virágok elhervadnak rajta, csipkedd le mielőbb, pont úgy, mint a száraz leveleket, ezzel is arra sarkallhatod, hogy még több színes és édes illatú virágot hozzon!

Virágzó petúnia

Így vigyáz a többiekre

Tudtad a petúniáról, hogy hatásos rovarriasztó növény? Ezt érdemes kihasználnod, ha zöldségeket is nevelsz, mert természetes módon tarthatod távol a kártevőket kerti barátaidtól: ültess vagy helyezz cserépben petúniát a gazdagon termő bazsalikom, menta, zsálya, citromfű, paradicsom, paprika, bab, cukkini, petrezselyem, a rukkola és a többi salátaféle közelébe!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?