Mi az, amit véletlen se próbálj mosógépben mosni?

2022. június 26.
Könnyen feltételezhető, hogy ha valami befér egy mosógépbe, akkor a gép is bírja. De lehet, hogy nem ez a helyzet, ha a mosógépet és a ruhákat is optimális állapotban szeretnéd megtartani.

Lássuk, milyen szörnyűségek kerülhetnek a gépbe, pláne, ha kisgyerekes szülőkről beszélünk. Vigyázat, durva részletek!

  • kakis ruhák
  • pisis lepedők
  • lehányt pólók
  • sáros fociszerkó

A leggyorsabb és legegyszerűbb mindent egy mozdulattal bedobni a gépbe. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy némi előtisztításra szükség lehet a gép élettartamának megőrzése érdekében.

A mosógép képes kezelni a testnedvekkel szennyezett ruhákat? Igen.

Minél gyorsabban sikerül levenni egy „balesetes” nadrágot a gyerekről, annál jobb. A túlságosan szennyezett anyagokat azonban külön kell mosni, hogy megóvjuk kedvenc törölközőinket és ruháinkat. Állítsuk be a mosógépet 60 fokra, a leghosszabb ciklusra. Adjunk a vízhez fehérítőt a fertőtlenítéshez, majd mikor lejárt a program, tisztítsuk meg a gépet a piacon kapható mosógép-tisztítószerek bármelyikével.

Ki lehet mosni a textilpelenkákat a mosógépben? Igen.

Szerencsére a mosógép a csecsemőkor legzűrösebb szakaszaiban is agy segítség. Ha mosható pelenkát használunk, betehetjük a gépbe, mert ebben a formában a testnedvek nincsenek hatással a mosógépekre. Egészen addig, amíg a babák el nem kezdenek szilárd ételt enni, a székletük vízoldékony, így a mosás során egyszerűen eltűnik. Ám miután elkezdenek szilárd dolgokat fogyasztani, ajánlott minden darabos részt kiöblíteni a pelenkából, mert ez már vízben nem oldódó dolgokat tartalmazhat, például gyümölcshéjat és hasonlókat.

Ki lehet mosni a hányásfoltos ruhát a mosógépben? Nem igazán.

Sajnos neked kell eltávolítanod a hányást a ruhákról még a gép használata előtt, különben a szerkezet bebüdösödhet.

  1. Nedvesítsd meg a foltot meleg vízzel!
  2. Szórd meg szódabikarbónával!
  3. Önts fehér ecetet a foltra!
  4. Dörzsöld át fogkefével!
  5. Öblítsd ki meleg vízzel!
  6. Dobd be a ruhát a mosógépbe!
  7. Hagyd levegőn megszáradni!

Egyéb dolgok, amiket soha nem szabad a mosógépbe tenni:

Az olyan kőolajtermékek, mint a zsír és az olaj, rákerülhetnek a mosógép belső kosarára, és átterjedhetnek a mosógép többi elemére is. Ugyanez a helyzet a rúzzsal és a hasonló viaszos jellegű anyagokkal. Az ilyen dolgokat sajnos kézzel kell kimosni.

Forrás: Apartmentherapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!