Ilyen gyakran kellene cserélni és így kellene mosni a törölközőket

2022. április 13.
A törölközőinkre szeretünk mindannyian úgy gondolni, hogy puhák, melegek és illatosak, amikbe öröm belebújni fürdés vagy zuhanyzás után. A baj az, hogy a nedvességben könnyen elszaporodó kórokozók is pont erre vágynak!

Tedd fel magadnak is a kérdést, úgysem halljuk meg a választ: te milyen gyakran cseréled a törölközőidet? A ránézésre tiszta törölköző már néhány használat után tele lehet elhalt hámsejtekkel, különféle testnedvekkel, vizelet- és székletmaradvánnyal, amik a különféle mikrobáknak igazán kedvükre való. Nekünk, hiába van szó a saját testünk „végtermékeiről”, már kevésbé örömteli ez a hír…

Törölköző mosás

Bűvös hármas

Most, hogy tudjuk, mi minden gyűlhet össze a törölközőn már néhány használat után, joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mégis milyen gyakran kellene cserélgetnünk a maximális higiénia eléréséhez? Philip Tierno mikrobiológus és a New York-i Egyetem Orvostudományi Karának szakértője szerint maximum három alkalommal szerencsés egy törölközőt használni, és azt is csak akkor, ha van lehetősége minél gyorsabban megszáradni egy jól szellőző helyen: nedvesen gombócba gyűrve és a fürdőszoba padlójára vagy a mosógép tetejére dobva semmi jóra nem számíthatunk!

Hallgass az orrodra!

A szakember úgy látja, hogy abban a pillanatban, hogy a törölközőnek kellemetlen szaga kezd lenni, ki kell cserélni, az ugyanis azt jelenti, hogy mikrobák tömkelege lepte el a szövetszálakat. Ne gondold, hogy a nyirkos-dohos szag csak heteken át használt, nagyon piszkos törölközőkön jelenhet meg! Akár már egy használat után is kialakulhat, és csalhatatlan jele annak, hogy eljött a mosás ideje!

Akár tetszik, akár nem, a fürdőszobában használt textileken nagyon könnyen elszaporodnak a mikrobák, a sötét és nedves közeg kifejezetten kedvez nekik, a törölközőkre, fürdőszobaszőnyegre, zuhanyfüggönyre és társaira kerülő elhajt hámsejtek és szennyeződések pedig tökéletes táplálékot szolgáltatnak nekik, így minden adott ahhoz, hogy ellepjék ezeket. Ugye, most már érted, miért nem jó ötlet másokkal közös törölközőt használni?!

Tiszta puha törölköző

Hogy lesz tiszta, puha és illatos a törölköző?

A legtöbben azt hiszik, minél több mosószert és öblítőt tesznek a mosógépbe, annál puhább és illatosabb lesz a törölköző, ezzel azonban épp az ellenkezőjét érik el. Ha túl sok mosószer kerül a mosógép dobjába, vékony réteg képződhet a törölközőn, ami egyre rontja a nedvszívó képességét és a tapintását is durvábbá teszi.

mosás hőfokát sem kell túlzottan magasra állítani ahhoz, hogy a végeredmény kedvünkre való legyen: a fehér törölközőket 50-60 fokon, míg a színeseket 40 fokon is kellően tisztára lehet mosni. Érdemes minden harmadik-negyedik mosásnál fél bögre ecetet is önteni a mosógépbe, így a törölközők hosszabban megőrzik a puhaságukat, fertőtlenítheted és szagtalaníthatod is őket.

A törölközők mosása során sem szabad túlzottan teletömni a mosógépet, egyrészt azért, mert nem biztos, hogy kellően megtisztulnak a törölközők, másrészt azért, mert a fokozott súrlódás roncsolja és megkeményíti a törölköző mikroszálait.

Bár a napfény természetes fertőtlenítő, ami mindenképpen jól jön a törölközők esetében, oda kell figyelni, hogy ne hagyjuk túl hosszú ideig a levegőn száradni a frissen mosott törölközőket. Fürdés vagy zuhanyzás után jót tesz, ha a szabadban szárítjuk meg a törölközőt, de ha már távozott belőlük a nedvesség, jobb mielőbb bevinni a lakásba. A szárítógépet is alacsony vagy közepes fokozaton használjuk a törölközők mosását követően, ez igazán sokat lendít a puhaságon és a kellemes illaton.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?