Nem reménytelen! Így szedjük ki a körömlakkfoltot a ruhából!

2022. június 05.
Ha indulás előtt vesszük észre, hogy a körömlakkunk széle lepattant egy kicsit, biztosan az a vészmentő lakkozás eredménye, hogy a ruhánkra is kerül egy kis folt a nagy kapkodásban. De ne essünk kétségbe akkor sem, ha a legfinomabb anyagú blúzunkban ért a baleset! Bár a körömlakk az egyik legmakacsabb foltot hagyja, mégsem lehetetlen - sőt, könnyebb, mint gondolnánk - kiszedni a ruhából.

Megtörtént a baj, ott virít a vörös (fekete, sárga, lila) körömlakkfolt a kedvenc felsőnkön vagy nadrágunkon. Patric Richardson, aki szakértője a finom kelmékből való folteltávolításnak, elárulta, hogyan fogjunk hozzá a makacs, ám nem kivehetetlen körömlakkfolt kiszedésének.

koromlakk-folt-tisztitas

Mi kell hozzá?

  • körömlakklemosó
  • pamut vattagolyó
  • papírtörlő
  • folteltávolító
  • kefe 
  • mosószappan

Hogyan álljunk neki?

Ami a körömről lemossa a körömlakkot, az a ruhából is kiszedi. „Teljesen mindegy, hol van a körömlakk, a körömlakklemosó egy oldószer, ami bárhol lebontja a lakkot” – mondta Richardson. Azt azonban jó, ha tudjuk, hogy a friss foltot könnyebb eltávolítani, így a leghatásosabb, ha nem várjuk meg, míg megszárad. Ilyenkor ugyanis egy kis plusz munkára lehet szükség, hogy megtisztítsuk a ruhát.

A textil miatt nem kell aggódnunk, a körömlakklemosó a legtöbb anyagot nem károsítja. Viszont ha acetát található az anyagban – mint például az 1960-as évekből származó partiruhákon, flittereken például – akkor nem tudjuk körömlakklemosóval eltávolítani a foltot.

  1. Teszteljük egy kevésbé látható ponton azért a biztonság kedvéért a ruha anyagát, valóban biztonságos-e a körömlakklemosó használata.
  2. Ha igen, alkalmazzuk a körömlakkfolton. A lényeg, hogy a ruha maga száraz legyen, amikor a folteltávolítást végezzük. Tegyünk egy papírtörlőt vagy vattakorongot a folt alá, hogy ne vigyük át a textil másik oldalára a szennyeződést, ahogy kiáztatjuk a körömlakklemosóval.
  3. Ha kijött a körömlakkfolt, öblítsük át a ruhát alaposan, és nézzük meg, valóban eltűnt-e a körömlakkfolt. Ha nem, szárítsuk meg a ruhát és ismételjük meg a körömlakklemosós áztatást.
  4. Mossuk ki a ruhát, ahogy szoktuk, ha sikerült a folteltávolítás.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!