Összement a ruha a mosásban? Így hozhatod helyre!

2021. augusztus 14.
Elég egy rosszul megválasztott program a mosógépen, és máris megvan a baj, de az sem ritka, hogy a szárítógép magas hőmérséklete árt meg a ruhának. Összement? Így hozd helyre!

Igazán kellemetlen meglepetés érhet, ha másképp mosod a kedvenc pólóidat, a kényesebb anyagból készült pulcsikat vagy a sokat nyűtt farmerodat – elég egy kis figyelmetlenség, és jócskán összemehet a mosógépben vagy a szárítógépben. Mielőtt minden reményed szertefoszlana, próbáld ki az alábbi trükköket, a mosási katasztrófák igenis helyrehozhatók!

Mosásban összement a ruha? Így hozd helyre!

Azt, hogy egy ruha összemenjen a mosás során, nem is annyira nehéz elérni: szinte senki nem tanulmányozza át a ruhákba varrt címkét mosás előtt, amiből sok galiba adódhat. A kelleténél magasabb hőfokon moshatod a ruháidat, majd szárítógépbe dobhatod azokat is, amelyeknek messziről el kellene kerülnie a gépi szárítást. Utólag persze könnyű okosnak lenni, ha már megtörtént a baj, nem segít, ha megfogadod, hogy mostantól körültekintőbb leszel…

Pamut-, selyem- és lenruhák

Ezek a természetes anyagok igen érzékenyen reagálnak a mosási ballépésekre, vagyis egészen könnyen elérheted, hogy összemenjenek. A jó hír az, hogy viszonylag egyszerűen érhető el az is, hogy visszanyerjék az eredeti méretüket és formájukat! 

Tölts meg egy lavórt langyos vízzel, majd keverj el benne pár evőkanál babasampont. Hagyd ebben ázni a mosási balesetet szenvedett ruhadarabot 30 percen át, majd öblítsd át langyos vízzel. Ha ezzel megvagy, terítsd egy törölközőre még nedvesen, és tekerd fel, mint egy palacsintát. Miután megszabadítottad a felesleges víztől, fejjel lefelé lógasd fel a ruhát szárítás közben, így a ruha súlya is elősegíti, hogy megnyúljon.

Gyapjú- és kasmírruhák 

A gyapjú és a kasmír különleges bánásmódot igényel, ugyanis könnyen kárt tehetsz az anyagban, ha nem a megfelelő mosószert használod, nem célzott programmal mosod vagy nem jól szárítod a ruhát. 

Ha megtörtént a baj, tölts meg langyos vízzel egy lavórt, és keverj el benne 2 evőkanál ecetet. Hagyd ebben ázni 30 percig, időnként azonban finoman húzgáld a ruhát fürdőzés közben. Fél óra után alaposan csavard ki a ruhát, majd a szabad levegőn szárítsd meg.

Farmernadrág

Az első jó hír, hogy a farmert nem olyan könnyű tönkretenni, mint egy finom kasmírsálat, de azért ez sem lehetetlen! A farmerek többségét ma már poliészterrel vagy elasztánnal kombinálják, ez utóbbiak érzékenyebben reagálhatnak a figyelmetlenségre, és megereszkedhetnek. 

Hogy újra úgy álljon a farmerod, ahogy kell, terítsd a földre, majd egy langyos vízzel megtöltött szórófejes flakonból spriccelj rá annyi vizet, hogy mindenhova jusson belőle. Ezután bújtasd a kezed a nadrág szárába, és óvatosan nyújtsd meg az anyagot, később pedig térj át a nadrág ülep- és derékrészre is! Ha végeztél, a szabadban szárítsd meg, fejjel lefelé lógatva.

Az összement farmert egy nem mindennapi módszerrel is „gatyába rázhatod”: vedd fel, majd farmerostul ülj bele egy kád langyos vízbe. Várj 15-20 percet, szállj ki a kádból, és szárítsd meg a nadrágot szabad levegőn, fejjel lefelé lógatva!

Mosásban összement a ruha? Így hozd helyre!

Műszálas ruhák

Hiába tűnnek strapabírónak, a műszálas anyagból készült darabokkal jobb kesztyűs kézzel bánni akkor is, amikor azért teszel, hogy egy mosási katasztrófa után mentsd a menthetőt.  

Tölts meg egy lavórt langyos vízzel, és keverj el benne 1 evőkanál babasampont. Ebbe áztasd be a ruhát 15 percre (figyelj, hogy soha ne lépd túl a 20 percet!), majd még vizesen kezdd el finoman húzogatni, hogy visszanyerje eredeti formáját. Fontos, hogy soha ne csavard ki szárítás előtt a műszálas ruhákat! Ha végeztél a „formázással”, terítsd a ruhát egy törölközőre, és vízszintes helyzetben szárítsd meg!

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?