Ez a gyakorlat előre jelezheti a súlyos egészségügyi problémákat

2022. július 09.
Egy, a British Journal of Sports Medicine-ben június 21-én publikált tanulmány szerint egy egyszerű egyensúlyteszt előre jelezheti a középkorúak és idősek súlyos egészségügyi problémáit.

A brazíliai Clinimex Exercise Medicine Clinic tudósai által vezetett kutatócsoport 1702 ötvenegy és hetvenöt év közötti brazil felnőttet vizsgált meg, hogy kiderítsék, vajon az egyensúly segíthet-e előre jelezni a későbbi egészségügyi problémákat. A résztvevőket arra kérték, hogy végezzenek el egy alapvető egyensúlytesztet: álljanak egy lábon tíz másodpercig anélkül, hogy használnák a kezüket vagy egy tárgyra támaszkodnának.

10-masodperc-egy-lab-hosszu-elet

A kutatók azt találták, hogy azok a résztvevők, akik nem tudták elvégezni a kísérletet, 84%-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból kifolyólag a következő, kutatók által nyomon követett 10 évben, mint azok, akik ügyesen egyensúlyoztak. A résztvevők az életkor előrehaladtával is kevesebb valószínűséggel tudták elvégezni a tesztet: míg az ötvenes éveik elején járó emberek mindössze 5%-a bukott meg a teszten, a hetvenes éveik elején és közepén járó alanyoknak már az 54%-a.

Ugyan a tanulmány kapcsolatot talált az egyensúly megtartása és a korai halálozás kockázata között, azt nem magyarázza meg, hogy mi okozhatja ezt az összefüggést. Ennek ellenére a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egyensúlytesztek jól kiegészíthetik a rutinvizsgálatokat az egészségügyi kockázatok kutatásakor. Emellett a kutatás olyan tényezőket sem vett figyelembe, mint a táplálkozási és sportolási szokások, a közelmúltbeli esések, a dohányzás vagy az egyensúlyt befolyásoló gyógyszerek. Azok a résztvevők, akik nem tudták elvégezni az egyensúlytesztet, általában rosszabb egészségi állapotban voltak és magasabb arányban szenvedtek szívbetegségben, cukorbetegségben, valamint magas vérnyomástól és koleszterinszinttől, mint társaik.

Az egyensúly az erőnlét fontos összetevője az állóképesség, az izomerő, illetve a mobilitás mellett, ráadásul szerencsére fejleszthető is. Az egyszerű otthoni gyakorlatok, mint például a sarokemelés, a bird-dog gyakorlat és a fapóz mind segítenek az egyensúly javításában, valamint a sérülések és esések elkerülésében.

Forrás: Insider, Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!