Nem jut eszedbe egy film címe? A filmfelismerő oldal segít!

2022. július 10.
Hányszor fordult már elő veled, hogy halvány emlékeid voltak ugyan egy filmről, de sem a címére, de még a rendezőre és a színészekre sem emlékeztél? Ez a bosszantó helyzet hívta életre a Whatismymovie.com-ot.

A weboldalt Vai.ai, egyfajta mesterséges intelligencia (AI) technológia segítségével hozták létre. A Whatismymovie.com többezer filmjellemzőt képes felismerni és azonosítani, már pusztán olyan tényezők alapján is, mint a benne szereplő sztárok, helyszínek, de absztrakt vonások alapján is kereshetünk, mint témák és érzelmek. 

filmcim-weboldal-felismer

A keresőmotor már minimális információ alapján is segít. Például ha beírjuk azt a kérdést, hogy „melyik filmben játszott Mark Ruffalo Reese Witherspoon-nal?”, akkor kiadja a Ha igaz volna című filmet – ez persze egy kevésbé trükkös feladvány, de ha mondjuk olyan kulcsszavakkal próbálkozunk, mint „tündér, esőerdő, gyerekfilm”, akkor megkapjuk, hogy a FernGully, az utolsó esőerdő című filmről lehet szó. 

Az eszköz persze nem 100 százalékig pontos, de ha már van róla egy-két konkrét kulcsszó a fejünkben, határozottan a segítségünkre lehet. Ha egy rég elfeledett film ködös részletei ugranak csak be, de pontosan emlékszünk például a városra, amelyben játszódott, már nyert ügyünk lehet. 

Azon is múlhat a keresés sikeressége, hogy mennyire ismert a megtalálni kívánt film. Kíváncsiságból és tesztelésből beírtam három kulcskifejezést a Profi bérgyilkost keresünk – nem nem akadály című kevéssé ismert, 2008-as francia filmhez – ezek a következők voltak: serial killer, french movie, Yolande Moreau. Találat lett bőven az Anthony Zimmertől kezdve egy 1937-es Jean Gabin-filmig, de a keresett verzióba nem botlottam bele.

Szerző: Németh Míra gyakornok Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvass tovább!