Magyar filmsztárok, akiknek a nevét ismeri egész Hollywood

2022. június 12.
A listánkon szereplő filmesek a bizonyítékok arra, hogy a hollywoodi álmot tényleg BÁRKI valóra válhatja.

Az elmúlt években számtalanszor beírhattunk magunkat a filmtörténelembe, hiszen számtalan olyan magyar alkotás után született, melyek világszerte kivívták a kritikusok elismerését. Míg 2016-ban Nemes Jeles Lászlót köszönthettünk az Oscar-nyertesek sorában, addig 12 hónappal később már Deák Kristóf is csatlakozhatott a szobortulajdonosok csapatához. De nem mehetünk el szó nélkül Gera Marina sikerei mellett sem, hiszen az Örök tél főszereplője hazavihette a legjobb színésznőnek járó nemzetközi Emmy-díjat. Sőt, A besúgó egyik feltörekvő sztárjára, Szőke Abigélre is felfigyeltek már Hollywoodban. Az Akik maradtak drámában nyújtott emlékezetes alakítása után a rangos Variety magazin az egyik legígéretesebb európai tehetségnek kiáltotta ki őt. Egyszóval egyre több okunk van arra, hogy büszkék legyünk a filmeseinkre. Na de emlékszel még arra, kik voltak azok a magyar filmesek, akik először befutottak Hollywoodban?

Gábor Zsazsa

Akad néhány elismerés, amivel tényleg csak a szórakoztatóipar legkiemelkedőbb alakjait ismerik el, ilyen például az Oscar-díj vagy egy csillag a hollywoodi hírességek sétányán. És bár az utóbbival egyelőre kevés magyar származású művész büszkélkedhet, kivétel azért szerencsére máris akad! Az egyik nem más, mint Gábor Zsazsa Golden Globe-díjas színésznő, aki szépségkirálynőként kezdte a pályafutását. A Moulin Rouge és az Öröm ránézni sztárja az évek során közel hetven filmszerepet kapott és számtalan sorozatban is feltűnt, ennek ellenére tagadhatatlan, hogy nem csak a tehetségével hívta fel magára a világ figyelmét. Sokan úgy gondolják, Gábor Zsazsa lehet a celebkultusz egyik legelső kiemelkedő alakja, mert a magánéletét egyáltalán nem kerülték el a botrányok. Az egykori szexszimbólum kilencszer is kimondta a boldogító igent (többnyire milliárdosoknak, illetve utoljára már egy hercegnek), ráadásul igencsak sajátos nézetei voltak a kapcsolatokról – és úgy általában a világról.

Zsa Zsa Gabor

„Csodálatos vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát.”

Gábor Éva

Ahogyan ma, úgy már egy évszázaddal ezelőtt is előfordult, hogy egy családból többen is sikeressé váltak a filmiparban – Gábor Zsazsa húga például úgyszintén befutott színésznőként. Gábor Éva játékáról olyan ikonikussá vált alkotásokban győződhetsz meg, mint az Amikor utoljára láttam Párizst vagy az Egy csókkal kezdődött, de az ő hangján szólal meg Hercegnő is az egyik legnépszerűbb Disney-mesében, a Macskarisztokratákban. Sőt, közel fél éven át a saját talk show-ja házigazdája is lehetett! A nővéréhez hasonlóan egyébként ő is többször ment férjhez – egészen pontosan ötször vonult az oltár elé, de még az utolsó házassága is válással ért véget.

Eva Gabor

Lugosi Béla

Gábor Zsazsa mellett Lugosi Béla neve mellett (pontosabban felett) is elsétálhatsz a hollywoodi hírességek sétányán, mivel a mára klasszikussá vált Drakula horrorfilm főhőseként örökre beírta magát a filmtörténelembe. A veleszületett tehetségét pedig mi sem bizonyítja jobban annál, hogy amikor kiválasztották őt a vámpírgróf szerepére, még nem is beszélt angolul. Ám végül még azzal is divatot teremtett, hogy törte a nyelvet, hiszen később más Drakula-filmekben is magyar akcentussal szólaltak meg a színészek.

Bela Lugosi

Tony Curtis

Bár New Yorkban született, mégis nagyon büszke volt magyarországi (pontosabban mátészalkai) származására Tony Curtis, aki élete során többször is ellátogatott édesapja egykori otthonába, sőt, pár éve még lánya, Jamie Lee Curtis is követte a példáját, amikor éppen hazánkban forgatta a Borderlands című filmet. Édesapja, Tony egyébként nem színészként, hanem haditengerészként kezdte a felnőtt éveit, és csak a második világháború utáni években tűnt fel a vásznon. Ezután azonban nem volt megállás a karrierjében: az Oscar-jelölt sztár olyan alkotásokban bizonyíthatott, mint például a Van, aki forrón szereti, az El a kezekkel a feleségemtől! vagy a Monte Cristo grófja.

Tony Curtis

Tony Curtis (Fotó: Bettmann/Getty Images)

Fotó: Getty Images

És róluk olvastál már?