Menstruációs betét lehet a következő méhnyakrák szűrő eszköz

2022. január 08.
Sok nő ódzkodik a nőgyógyász által végzett méhnyakrákszűréstől, még mindig nagyon sokakat tart vissza az éves vizsgálattól a szégyenérzet. A jövőben azonban egy egyszerű egészségügyi betét segítségével lehet talán szűrni a nők egyik legveszélyesebb betegségét.

A JAMA Network Open című orvosi szaklapban megjelent kutatás szerint a menstruációs vérből végzett HPV-szűrés is olyan pontos, mint a hagyományos módszer. Sőt, a negatív eredmény és az egyes HPV-altípusok azonosítására még jobb is. 

mensturacio-betet-hpv-mehnyakrak-szures

A tudósok 120 termékeny korú nő használt menstruációs betéteit vizsgálták meg. Mindegyiküknél diagnosztizálták korábban a HPV azon típusának jelenlétét, melynél a legnagyobb a méhnyakrák kialakulásának kockázata. A vér DNS-elemzésével a kutatók pontosan meg tudták állapítani a magas kockázatú HPV-fertőzést a résztvevők 94,2 százalékánál. Ez a fajta elemzés pontosabbnak bizonyult a HPV felfedezésére bizonyos szempontból, mint a kenetvétel.

A HPV-diagnózis nagy része a Pap-teszttel történő mintavétel nyomán születik, melynél magáról a méhnyakról veszik a mintát. Ám ez a fajta vizsgálat sok nő számára fájdalmas és túl invazív. Emellett a HPV-vel kapcsolatos stigma is sok nőt visszatart a rendszeres szűrővizsgálattól. 

„Az egészségügyi betét által történő HPV-tesztelés sokkal jobb lehet azok számára, akik nem tudnak részt venni rendszeres szűrésen” – írták a tanulmány szerzői, akik azt javasolják, hogy a menstruáció második napján érdemes begyűjteni a betétet, mivel ekkor a legerősebb a vérzés.

Forrás: Washington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!