6 dolog, ami nagyon koszos lesz nyaralás alatt

2022. július 17.
A nyaralás és nyár tele van mókás kalandokkal. Strandolástól az utazáson át a városnézésig számtalan elfoglaltsággal töltekezhetünk az előttünk álló hónapokra, amikor majd visszatérünk az iskolapadba vagy a munkahelyre. A kalandok azonban általában nagy kosszal járnak, sőt, olyan szennyeződésekkel, amikkel a hétköznapokban nem találkozunk. Mutatjuk, hogyan szabaduljunk meg a kifejezetten nyáron jellemző piszoktól és kosztól.

Amikor felhőtlenül élvezzük a nyaralást, nem azzal törődünk, hogy mennyire lesz piszkos a csomagunk vagy a családunk tárgyai. Amikor hazaérünk a vakációról, akkor sem az az első gondolatunk, hogy mindent kitisztítsunk, ám bármennyire is csábító visszacsukni a bőrönd fedelét a nyaralás romjaira, ne tegyük. Nagy szívességet teszünk magunknak azzal, ha most megcsináljuk a rendrakást, így nem a következő utazás előtt szembesülünk a nyári piszokkal és kosszal.

nyaralas-kosz

A naptejes flakon

Ha levisszük magunkkal a naptejet a parkba vagy a medence partjára, nem lesz különösebben koszos, legfeljebb a lecsorgó cseppek száradnak az oldalára. De ha egy homokos strandra megyünk? Számíthatunk rá, hogy a ráragadó homoktól olyan kellemetlen lesz a flakon külseje, hogy nem lesz gusztusunk hozzányúlni, sőt, a homokszemektől serceg majd a bőrünk, amikor következő alkalommal bekenjük magunkat. A homok persze a naptej külsejéről a táskánkba is bekerül. Ezért amint hazaérünk a partról, azonnal mossuk le a flakon külsejét, majd töröljük szárazra, mielőtt ismét eltennénk. 

Homokos strandtáska

Ismét a homok. Kevés kellemesebb érzés van annál, mint amikor a lábujjaink elmerülnek a langyos homokban, ugyanakkor otthon a padlón már közel sem ilyen örvendetes az élmény. Szokjunk rá, hogy kirázzuk a homokot a táskánkból, mielőtt a lakásba lépünk, ha lehetséges. Ha muszáj bevinnünk magunkkal, a kiürítés után a szemetes fölött rázzuk ki. Ha olyan strandtáskánk van, amit víz alatt leöblíthetünk, külön haszon, hiszen így még alaposabban eltüntethetjük a homokszemeket.

Felfújható gumimedence

Akinek van gyereke, biztosan van felfújható medencéje a kertben, ami nagyon hasznos és kellemes a meleg napokon, ám a tisztítása maga a pokol. A legjobb, amit tehetünk, ha felfújva hagyjuk megszáradni a napon, miután leengedtük a vizet belőle, és csak ezután eresztjük le és pakoljuk el. Ha alga, penész telepedett meg rajta a nyár során, fújjuk be ecet és víz keverékével, és hagyjuk szintén a napon megszáradni, majd fertőtlenítőszeres vízbe áztatott puha szivaccsal töröljük át. Ne felejtsük el ezután tiszta vízzel is átmosni. 

Nedves törölközők

Nyáron sokkal több törölközőt használunk. Ezeknek a legjobb helye a mosógépben van, miután valamit le- vagy megtöröltünk velük. (Vagy akasszuk ki a napra száradni, ha piszkosak nem lettek, csak vizesek.) Ha egyébként is mosnánk, mindig tegyük be vele az aktuális törölközőadagot is, mert ha a szennyestartóban hagyjuk állni, büdös, dohos szaga lesz, amitől aztán nagyon nehéz megszabadulni. 

Strandcuccok

Úszószemüveg, gumipapucs, fürdőruha és strandruha, kalapok – nyáron ezek tisztántartása csak újabb feladat amellett, hogy rengeteg örömet és élményt szereznek. Ha nem akarunk akkor szembesülni vele, hogy még mindig piszkosak, mikor már épp indulnánk a strandra vagy medencés buliba, ne legyünk lusták akkor rendbe tenni őket, amikor hazaérünk a strandolásból. Az is hasznos, ha a tiszta strandcuccokat mindig egy helyen tartjuk, így nem kell kapkodva összeszedni és fejvesztve keresgélni a lakásban. 

Hűtőtáska

Ha nyáron útra kelünk, a hűtőtáska elengedhetetlen felszerelés. Az étel- és italmaradékok azonban rendszeresen benne felejtődnek. Tudatosítsuk magunkban, hogy nem elég kivenni a kocsiból és bevinni a konyhába. Ki is kell pakolni belőle, lemosni a jégakkukat és visszatenni a fagyasztóba, kitörölni a táska belsejét, ha szükséges fertőtlenítő kendővel, majd hagyjuk a napon megszáradni.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!