Így gondozd a cserepes szegfűt, hogy sok virágot hozzon

2022. július 24.
Ha megfelelően gondozod, a szegfű cserépbe ültetve is káprázatos virágokat fog hozni. Mutatjuk, mi mindenre kell figyelned!

A szegfű az egyik legismertebb és legközkedveltebb virág, a kertek és – vágott formában – a vázák örök dísze. A nemesítésnek köszönhetően ma már egyre több mini fajtája kapható a piacon, amelyeket akár cserépben, a balkonon is nevelhetünk. A mini fajták nagyjából 15-20 cm magasra nőnek meg, a virágaikat május-júniusban hozzák, de egyes típusaik egész nyáron virágoznak. Ennek az évelő növénynek szerencsére nagyon minimális a gondozási igénye, de azért mutatjuk, mire kell mindenképpen figyelned!

szegfu

Hol legyen a helye?

A szegfű szereti a napfényt, de közvetlen, túl erős napsugárzás hatására a virágai hamar elnyílhatnak. Keress hát neki egy közepesen napos helyet, ahol komfortosan érezheti magát.

Hogyan öntözd?

A szegfűt rendszeresen öntözni kell, a túlságosan nedves, átázott talajt viszont nem szeretni. A legjobb, ha mindig figyeled az aktuális időjárást: nagy melegben és erős napsütésben akár napi locsolásra is szüksége lehet, míg esős, hűvösebb, párásabb időben egyáltalán nem kell megöntözni. Az is segíthet, ha figyeled a virágföldet: ha a földet nagyon átázottnak érzed, egy ideig ne adj neki vizet. A tikkasztó hőségben jó ötlet lehet a leveleit időnként vízzel megpermetezni.

Kell neki tápoldat?

A cserepes szegfűt gyakrabban kell tápoldatozni, márt csak azért is, mert a zárt cserépben korlátozott mennyiségű tápanyaghoz tud hozzájutni a növény. Ha hetente rendszeresen adsz a földjéhez tápoldatot, biztos lehetsz benne, hogy folyamatosan virágozni fog.

Tipp: Az elvirágzott virágfejet mindig csipkedd le!

Tarthatod a lakásban?

A cserepes szegfű inkább kinti növény, és nem kifejezetten szeret a lakásban élni. Rövid időre persze beviheted a szobába, ha gyönyörködni szeretnél benne, de sokkal boldogabbak lesz, ha a balkonon, erkélyen tartod.

Mi lesz vele télen?

A szegfű igazán szívós növény, nem lesz vele probléma télen, de ha nagyon hideg az idő, érdemes lehet kicsit melegebb helyre költöztetni. Ha a garázsba vagy pincébe teszed, ügyeljen rá, hogy ne legyen teljes sötétségben. Használj növekedési lámpát, vagy télire tedd egy déli fekvésű ablak mellé.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!