5 varázslatos illatú virág, ami a teraszon is jól érzi magát

2022. június 08.
A virágok közül jó páran nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem illatosak is. Ezekből válassz, ha kimondottan ilyet keresel!

Ahhoz, hogy az illatos virágokat ígérő növények szirmot bontsanak a teraszodon, kitartó ápolásra van szükség, ennek ellenére nem ördöngösség életben tartani és virágzásra bírni cserepes kedvenceidet még akkor sem, ha csak virágcserében vagy balkonládában jut nekik hely az erkélyeden!

Illatos virágok a teraszra

1. Tearózsa

A rózsát – nem ok nélkül! – a virágok királynőjének is tartják, ami nagyon sok variációban kapható. Akad köztük olyan, amelyik csodaszép látványt nyújt, mégis visszafogottabb az illata, a tearózsának azonban a megjelenése és az illata is mesébe illő! Rózsát nevelni nem olyan nagy ördöngösség, nagyon sok múlik azon, hogy hol kap helyet a növény: mindenképp ügyelni kell arra, hogy sok napfény érje, a széltől és a hidegtől azonban védett legyen. Mély és tágas cserépbe vagy virágládába ültesd, mert ha jól érzi magát, a rózsa lelkesen terjeszkedik, és akár rekordméretűre is nőhet!

Tearózsa

2. Jázmin

Ez az apró, rendkívül illatos fehér virágokat hozó kúszónövény igazi napimádó, leírhatatlanul hálás azért, ha eleget sütkérezhet! Ha teljesíted ezt a kívánságát, májustól akár koraőszig virágozhat, intenzív, édeskés illatot ontva magából. Nagyon könnyen és gyorsan megbokrosodhat, levelei élénkzöldek, és ha a növény jól érzi magát az élőhelyén, fényesek. A hideget rosszul tűri, jobb, ha ettől óvod még nyáron is, télen pedig védett helyre viszed, hogy ne kelljen az időjárás viszontagságaival dacolnia!

Illatos növények a teraszra

3. Levendula

Ez a híres-neves növény igen végletes reakciókat vált ki az emberekből: van, aki odáig van érte, míg másokat ki lehet vele kergetni a világból, akárcsak a szúnyogokat és a molylepkéket, amik ki nem állhatják ezt az apró, lila virágoktól pompázó, illóolajban gazdag növényt. A méhecskék és a lepkék viszont szívesen keresik fel a levendulát, ami nagy és öblös cserepekben, ládákban vagy dézsákban érzi magát a legkomfortosabban. Nem igényel extra gondoskodást, elvirágzás után az elszáradt növényt is érdemes begyűjteni, mert az illata még ilyenkor is megmarad!

Levendula

4. Petúnia

A trombita alakú virágokat hozó növény óriási népszerűségnek örvend, amiben szerepe lehet annak, hogy nem bonyolult a gondozása, virága mégis csoda szép és nagyon illatos. Több száz típusa ismert, mérete és formája szinte végtelenül sokféleképp változhat. Finom illatot árasztó virága nem túl ellenálló, ezért jobb óvni a direkt napfénytől, a durva esőtől és az erős széltől, hidegtől! Ahogy a többi növénynél, a petúnia esetében is igaz, hogy ha azt szeretnéd, hogy folyamatosan virágozzon, érdemes mindig lecsipkedni az elszáradt, hervadt virágokat.

Petúnia

5. Estike

Az estike azért kapta ezt a kedves nevet, mert kis virágai az esti órákban nyílnak, és ekkor illatoznak a legjobban! Virágládákban és cserépben is jól érzi magát, fontos tudni azonban, hogy nem évelő növény. Elég, ha egyszer virágba borul nálad, utána csak össze kell gyűjteni a magjait, és elültetni – igazán szapora, akár már a magok elvetésétől számított hatodik-nyolcadik héten virágozhat! Legjobb, ha napsütötte vagy félárnyékos helyre kerül és mindig figyelsz arra, hogy ne tedd tönkre túlöntözéssel.

Estike

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?