Extrém természet, új trend: a világító növényeké a jövő!

2022. június 28.
A szobanövények segítségével azok is közel érezhetik magukhoz a természetet, akik a belváros közepén élnek. Ha te is növényszülő vagy, van egy jó (vagy legalábbis izgalmas és extrém) hírünk: hamarosan már világító növényeket is beszerezhetünk!

Az nem újdonság, hogy vannak olyan élőlények, amelyek természetes módon fényt árasztanak. Ezt a tulajdonságot használja ki a Light Bio nevű cég is, ahol olyan növények fejlesztésén dolgoznak, amelyek képesek világítani a sötétben.

vilagito-noveny

Ehhez az úgynevezett biolumineszcens gombák genetikai felépítését használják fel, vagyis átviszik a gombák DNS-ének bizonyos részeit más növényekbe, hogy azok levelei is neonzöld fényt árasszanak. Mikor természetes vagy lámpafényben látjuk őket, úgy néznek ki, mint bármely más leveles növény. Viszont sötétben fényt bocsátanak ki, de ez nem pusztán ettől lesz látványos jelenség: világítás közben ugyanis jól láthatóan kirajzolódik a levelek erezete és mintázata.

Jó hír a legelhivatottabb növényszülők számára, hogy az első kis futurisztikus természeti csodát, a Firefly Petuniát jövőre már a kezükben tarthatják. Az innovatív technológia és az Avatart idéző megjelenés ellenére azonban aggodalomra semmi ok: a biolumineszcens növények nem igényelnek extragondoskodást átlagos társaikhoz képest. Viszont mivel – a kezdetekben legalábbis biztosan – limitált számban lesznek elérhetőek, mindenképpen érdemes lesz nagy becsben tartani őket.

Szerző: Németh Míra gyakornok Forrás: Apartment Therapy Fotó: Light Bio

Olvass tovább!