Így gondozd az aloe verát, hogy szeressen nálad lakni

2022. július 14.
Az aloe vera egy jól ismert gyógynövény, azonban szobadísznek sem utolsó. Ahhoz azonban, hogy sokáig élvezhesd a társaságát, jó tudni, hogy mit hogyan szeret!

Az aloe verában sok más mellett az a nagyszerű, hogy egy cserépben ugyanolyan boldogan eléldegél, mint amikor kiülteted a kertbe. Rendkívül jól alkalmazkodó, kis igényű növény, ami még a kezdő kertészeknek is okozhat sikerélményt.

Aloe Vera cserépben

Az aloe vera kedvenc helye

A szinte megszámlálhatatlanul sok jótékony hatással rendelkező aloe vera imádja a napfényt és a magasabb hőmérsékletet, kül- és beltéren egyaránt jól érzi magát, arra azonban mindig figyelned kell, hogy elegendő fény érje. Direkt napfénynek azért ezt a növényt sem szerencsés hosszú órákon át kitenni, mert azt az aloe vera is zokon veheti. Azt, hogy kevesebb fénnyel is beéri, mint amennyiben része van, a levél elszíneződésével jelzi: vöröses vagy barnás foltok jelenhetnek meg rajta, ha ilyeneket látsz, mindenképp jobb valamivel árnyékosabb helyre költöztetni. Figyelj oda arra is, hogy télen meg ne fázzon: ha megoldható, a hidegebb hónapokra vidd be a lakásba, hálás lesz érte, ha megmented a zimankótól!

Ilyen földbe ültesd az aloe verát

A virágföld tekintetében nem tekinthető válogatós növénynek az aloe vera, szinte bármilyen talajban jól érzi magát, a lényeg az, hogy jó vízáteresztő tulajdonságokkal rendelkező földbe ültesd. Értékeli azt is, ha a talajba agyaggyöngyöket vagy kavicsokat teszel, ezek csökkentik annak az esélyét, hogy megrekedjen a víz a földben, és kikezdje a növény gyökereit. Ha igazi „luxusotthont” szeretnél neki teremteni, válaszd a kaktuszoknak kifejlesztett virágföldet – azonban akkor is jót teszel vele, ha általános virágföldbe helyezed.

Az átültetésért nem mindig lelkesedik, ezért jobb már zsengébb korában nagyobb cserépbe vagy virágládába tenni, és hagyni, hogy kedvére terjeszkedjen az idő múlásával. Ha mégis szükségessé válik a költözés, azt mindig nagyon óvatosan vidd véghez, ügyelve arra, hogy a levelei ne sérüljenek meg.

Mivel az aloe vera bizonyos fajtáinak tüskék ékesítik a levelét, szerencsésebb olyan helyet keresni nekik, ahol sem háziállatok, sem gyerekek nem érhetik el.

Aloe Vera öntözése cserépben

Milyen gyakran kell locsolni az aloe verát?

Az aloe vera vízigénye egyáltalán nem nagy, sokkal rosszabbat tesz vele a túlöntözés, mint az, ha pár napig szomjazik. Onnan tudod, hogy itt az öntözés ideje, hogy a földje teljesen kiszárad: amíg puhának és nedvesnek érzed, nem szükséges vízzel kínálni a növényt. A levelek is elárulhatják, hogy kér-e inni: ha finoman megérinted őket, és rugalmasnak, feszesnek érzed őket, biztos lehetsz benne, hogy a növény nem szomjazik. Amikor vízre van szüksége, a levelek is kissé szárazabbá válnak, ha ezt tapasztalod, ne késlekedj tovább a locsolással!

A szakértők szerint tavasszal és nyáron kb. 2 hetente elegendő a ránctalanítóként is csodás aloe verát locsolni, télen pedig akár 3-4 hét is eltelhet két öntözés között, ám a legjobb mégis az, ha a növényed jelzéseire figyelsz, és ezeket az információkat inkább csak iránymutatásként kezeled. Ha netán túlöntözted, arról a megsárgult és túlzotton megpuhult levelek árulkodhatnak, jobb azonban, ha idáig nem juttok el! Tápoldatozásra nincs igazán szüksége, anélkül is szépen fejlődik, ha odafigyelsz a jelzéseire, de ha szeretnéd néha ilyennel kínálni, legjobb, ha kora tavasszal vagy október első napjaiban kerítesz rá sort.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?