5 növény a teraszra vagy az ablakba, ami távol tartja a szúnyogokat

2022. július 09.
Itt a nyár és a „szúnyogszezon” is visszavonhatatlanul elkezdődött, ezért jól jön, ha tudod, milyen növények segíthetnek távol tartani a vérszívókat!

Tudtad, hogy egy átlagos szúnyog súlya mindössze 2,5 milligram, ám miután megcsípett, súlya elérheti akár 7,5 milligramot is? Ez azt jelenti, hogy egy-egy lakoma után a saját tömegének dupláját szívja magába, pont úgy, mintha egy 60 kilós ember egyszerre meginna 120 liter limonádét… A jó hír az, hogy vannak olyan növények, amik kiválóan működnek szúnyogriasztóként!

Szúnyog zöld levélen

A szúnyogok pontosan tudják, hogyan okozzanak bosszúságot a nyári estéken, csípésüknek és zümmögésüknek köszönhetően a legklasszabb kerti partiról vagy romantikus vízparti sétáról is menekülőre fognánk, akármilyen jól érezzük magunkat. Világszerte több ezer szúnyogfajta létezik, vannak kevésbé agresszívek és kimondottan „vérszomjasak”, mint amilyenek a hazánkban is egyre
gyakrabban előforduló tigrisszúnyogok.

Könnyen felismerheted ezeket a testükön látható fekete-fehér csíkokról, de ezen kívül különös ismertetőjegyük még, hogy nemcsak szürkületkor és éjszaka aktívak, hanem bármely napszakban készen állnak egy kis vérszívásra és hatalmas távokat képesek megtenni. A tigrisszúnyog csípése határozottan nagyobbra dagad a megszokottnál, jobban viszket, és sokszor jóval lassabban is gyógyul a helye, mint amikor egy közönséges szúnyog kóstol meg.

A legjobb szúnyogriasztó növények

1) Kamilla

A kamilla nemcsak hatékony sebgyógyító és természetes gyulladáscsökkentő, hanem szúnyogűzőként is működik. Különleges benne, hogy a hasznos rovarokat magához vonzza, az olyanokat viszont, mint a szúnyog, távol tartja.

Virágzó kamilla

2) Rozmaring

A rozmaring szuper fűszernövény, de a konyhán kívül is hasznát veheted: illóolajokban gazdag, ezért jellegzetes illatát már messziről érezni lehet, a szúnyogok pedig rosszul vannak az aromájától. Ez akár a négy fal között is segíthet, ha rozmaringolajat párologtatsz, kitessékelheted a lakásból a vérszívókat.

Rozmaring

3) Levendula

A levendula nemcsak a molylepkéket, de a szúnyogokat is ki tudja kergetni a világból. Hozzá kell tenni, hogy az emberek körében is igen megosztó, de aki szereti, annak a szúnyogriasztásban is hasznos társa lehet, amellett, hogy igazán hangulatossá is teszi a teraszt!

Cserépben nevelt levendula

4) Menta

Azt, hogy a mentának erőteljes az illata, senkinek sem újdonság. Illóolajban gazdag, ezért a szúnyogok is messziről megérzik, és próbálják is elkerülni. Hűsítő hatásának köszönhetően jó szolgálatot tesz akkor is, ha netán mégis megcsíp egy szúnyog, és fáj, viszket, ég a vérszívás helye.

Friss menta virágládában

5) Citromfű

A citromfű igazán különleges növény, amikor kell, élénkít, ha viszont arra van szükséged, nyugtató hatású. Ez önmagában is csodás, ám pluszban szúnyogriasztóként is segítségül hívhatod, frissítő illatát ugyanis nehezen bírják. Dobj pár friss levelet a vizedbe, imádni fogod!

Friss citromfű

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?