Tényleg árt a kutyának, ha befested a szőrét?

2022. július 30.
A közösségi oldalakon egyre gyakrabban szégyenítik meg azokat a gazdikat, akik befestik a kutya bundáját. Mivel még egyetlen probléma sem oldódott meg a kommentszekcióban, az állatorvos egyszer és mindenkorra tisztázta a kérdést.

Amikor látunk egy pudlit lilára festett fülekkel, eszünkbe juthat: vajon tudatában van annak, hogy színes a bundája, esetleg tetszik is neki, vagy jobban szeretné a természetes, fehér szőrét? Carrie Bradshaw hangján olvasva: „ha a pudli beszélni tudna, vajon új fodrászt szeretne?”

A kutya farkának befestése egy ideje már bevett módszer a lopások és a kedvencek elvesztése ellen, ám a kreatív bundaápolásnak és fazonoknak köszönhetően az utóbbi években egyre gyakrabban jelennek meg már-már eszelősnek tűnő bundakreációk a közösségi oldalakon. A befestett szőrű kutyákról készült TikTok-videók ellentmondásos fogadtatással találkoznak: a kommentelők gyakran megszégyenítő módon kényszerítik magyarázkodásra a kutyák gazdáit. 

kutya-szor-festes

Biztonságos a kutya bundájának befestése?

Az állatorvosok véleménye szerint orvosi szempontból nem veszélyes, ameddig biztonságos termékeket használnak hozzá. „Maga a folyamat roppant egyszerű. Fürdetéskor kell felvinni a szőrre a festéket, állni hagyni 10-20 percig, majd megmosni a kutya bundáját. Elég gyors és egyszerű dolog” – mondta Dr. Tiffany Sikalas állatorvos, aki saját maga is gyakran befesti a kutyája szőrét egy-egy bemutató előtt, sőt kilobbizta, hogy az Amerikai Kennel Klub elfogadja a színezett szőrű kutyák indulását is versenyein. 

De etikus is?

Az már más kérdés, mennyire etikus befesteni egy kutya szőrét. Egy másik állatorvos, Dr. Anna Foreman személy szerint ellen van a színezésnek, mivel ez csak és kizárólag a gazda számára öröm. „A farok beszínezésén túl az esetleges lopások ellen, nincs olyan dolog, ami miatt ez jó lenne az állatnak” – mondta. „Ez önző cél, tisztán esztétikai megfontolásból.” Dr. Foreman arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a kutyánk elrablása miatt aggódunk, a mikrochip mindig jobb és hatásosabb megoldás, mint a bunda beszínezése

kutya-szor-festes

Dr. Fiona Lee állatbőrgyógyász szerint nem az orvos feladata, hogy erkölcsileg megítélje, hogy jó vagy rossz befesteni a kutya szőrét. „Az állat a gazda tulajdona, így akár festi, akár levágja, illetve ivartalanítja vagy sem az állatot, egyedül az ő döntése” – mondta Dr. Lee. Az etikai dilemmára tehát nincs egyszerű igen vagy nem válasz. Egészen addig, míg valaki fel nem találja azt a nyakörvet, amivel a kutyák esetleg beszélni tudnak az emberhez, és így tudtunkra nem adják, utálják-e vagy szeretik, ha lilára festik a bundájukat. 

Addig is marad a kedvencünk reakcióinak alapos megfigyelése. Ha a kutyánk úgy ront ki a festés és fürdés után a fürdőszobából, mintha egyszerre lenne égzengés és földindulás, valamint augusztus huszadikai tűzijáték, jobb, ha elajándékozzuk a szőrfestéket, és megtanulunk együtt élni a kutyánk bundájának természetes árnyalatával. Soha nem éri meg traumatizálni azért, mert nekünk lila bundával jobban tetszene.

Forrás: Allure Fotó: Getty Images

Olvass tovább!