6 dolog, amit sose tegyél kutyasétáltatás közben

2022. április 01.
A kutyáknak szükségük van a rendszeres mozgásra ahhoz, hogy boldogok és egészségesek legyenek. A kellemes séta azonban gyorsan kellemetlen vagy akár veszélyes élménnyé válhat, ha figyelmen kívül hagyunk bizonyos tényezőket. Az állatorvosok el is árulták, mik azok, amiket sose lenne szabad a gazdiknak tenni séta közben.

A problémák már a rossz nyakörv választásával kezdődhetnek. Vannak azonban más gyakori hibák is, melyeket könnyen elkerülhetnének a gazdik, és így a kutyáknak és nekik is jobb élmény lehetne a séta.

6-hiba-kutyasetaltatas

Barátkozás ismeretlen kutyákkal

Nem csak azért nem célszerű ismeretlen kutyákhoz a gazdi megkérdezése nélkül odaengedni a saját kutyánkat, mert udvariatlanság, de veszélyes helyzetet is teremthet. „Nem számít, a mi kutyánk mennyire barátságos, kedves jószág. Nem tudhatjuk, a másik kutya hogyan reagál – mondta Jamie Richardson állatorvos. – Soha nem biztonságos csak úgy odaengedni a kutyánkat anélkül, hogy a gazdit megkérdeztük volna.” Még a barátságos kutyák is ugathatnak, moroghatnak vagy odacsíphetnek, ha nem érzik magukat biztonságban, és ha bármelyik kutya idegesnek tűnik vagy a félelem látszik rajta, jobb megtartani a távolságot.

Az a bizonyos flexipóráz

Remek eszköznek tűnhet a flexibilis póráz, mivel ha kiengedjük, messzebbre kószálhat a kutyánk. Az igazság azonban az, hogy ezek a pórázok mind a gazdira, mind a kutyára nézve veszélyesek lehetnek. „A flexipórázzal egyszerűen nem tudjuk teljes mértékben irányítani a kutyánkat – mondta az állatorvos. – Ha a kutya elindul egy olyan helyzet felé, ami nem biztonságos, például az úttestre, sok gazdi ösztönösen megragadja a zsinórt magát, amivel komoly égési sérüléseket és mély vágásokat szerezhet.” Hasonló sebeket okozhat az is, ha a kutya a gazdi lába köré tekeri a pórázt. Az állatorvos inkább a hagyományos, nem kiengedhető, legfeljebb 2 méter hosszú pórázt javasolja a városi sétákhoz. A hosszabb vagy akár flexipórázt inkább a kirándulásokhoz tartogassuk.

Ne rángassuk a pórázt, ha húz a kutya

Természetes reakciónak tűnhet, hogy visszarántjuk, amikor elkezd húzni a kutyánk. Ám nem ez a hatékony és megfelelő módja annak, hogy megtanítsuk szépen sétálni kedvencünket. „Ha visszahúzzuk, a kutya csak még erősebben húz majd, hogy megtartsa az egyensúlyt, és ne essen hátra” – mondta az állatorvos.

Ha húz a kutyánk, inkább álljunk meg, és várjunk, amíg a kutya visszanéz ránk. Amikor ez megtörténik, és elindul felénk, jutalmazzuk meg szavakkal és jutifalattal, miközben elindulunk abba az irányba, ahova szerettünk volna.

Póráz nélkül nagy a kockázat

A behívhatóság – amikor a gazdi hívószavára a kutya visszamegy hozzá – üzembiztos megtanítása nagyon hosszú folyamat lehet, és még ekkor sem biztos, hogy százszázalékosan működik, ha a kutyát valami megzavarja vagy megijed. „Csak akkor lenne szabad egy gazdinak levennie a pórázt a kutyájáról, ha ezer százalékig biztos benne, hogy a kutya visszamegy hozzá, ha hívja – mondta Richardson. – És még ilyenkor is csak a biztonságos helyeken, kutyafuttatóban, jól elkerített parkokban célszerű szabadon engedni a kutyánkat.”

A fojtónyakörv nem segít, ha vontat a kutyánk

A fojtónyakörvet azért használják, hogy ezzel neveljék a kutyát, mivel fájdalmat okoz a bőrön vagy nagyon megszorul, ha húz a kutya. „Ezek a nyakörvek nem igazán működnek, ugyanakkor veszélyesek is lehetnek a kutyára nézve” – mondta az állatorvos. Olyan változatot célszerű választani a nyakörvből, ami védi is a kutya nyakát.

Kistermetű kutyáknak inkább hám való

A kisméretű fajtáknak, mint a csivava, aprócska terrierek vagy tacskók, nem igazán ajánlott az állatorvos szerint a hagyományos nyakörv. „Az érzékeny légcsövük miatt inkább a hámot javasoljuk a gazdáknak a kistermetű kutyák sétáltatásához” – mondta Richardson. 

Sose felejtsd el a kakigyűjtő zsákot

Senki sem szeret kutyagumiba lépni, a kutyatulajdonosok sem, így a kutyájuk ürülékét minden esetben fel kell szedniük séta közben. „A kutyakaki otthagyása nemcsak gusztustalan, de odavonzza a bogarakat és más parazitákat, melyek betegségeket terjeszthetnek – figyelmeztetett az állatorvos. – Ráadásul maga az ürülék is terjeszthet veszélyes baktériumokat, melyek megbetegíthetnek más állatokat vagy éppen óvatlan gyerekeket.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash