„Bocs, hogy a gyerekünk tönkreteszi a repülőutad. Itt egy kis ajándék cserébe!”

2022. július 31.
Kedves gesztus vagy túlzott elvárás? Adni vagy nem adni? A közvélemény nem ért egyet.

Amikor Nicole Lindsay még saját magán is csodálkozott, amikor behódolt az egyre népszerűbb,  teljesen megosztó trendnek: öt és fél hónapos kisbabájával kellett repülőre ülnie, ezért a többi utastársnak kiosztott egy csomagot, amelyben füldugók, édesség és egy bocsánatkérő versike volt. „Az alváshiányos agyam úgy gondolta, ez egy szuper ötlet” – mondta a 37 éves Lindsay, aki nyolc órás útra vállalkozott gyerekével. Harminc csomagot állított össze azoknak az utasoknak, akik a legközelebb ültek hozzájuk. 

A közvetlenül mellette ülök nevettek, és biztosították róla Lindsay-t, hogy nem lett volna muszáj ilyen ajándékkal készülni. A fia, Henry végül egyáltalán nem sírt az úton, és azóta mindkét gyermekéről kiderült, hogy egészen jól bírják a repülést.

repulo-gyerek-ajandek

„Azt hiszem az, hogy előre bocsánatot kértem, amiért a gyerekem lehet, hogy sír majd az úton, végül egy csomó embernél úgy csapódott le, hogy milyen jó anyuka vagyok, amiért végül nem történt semmi ilyesmi. Ez anyaként elég jól esett – vallotta be Lindsay. – A jég pedig megtört.”

Mikor kezdődött?

A bocsánatkérő csomagocska először nagyjából 10 évvel ezelőtt tűnt fel. Egy 2012-es fotó körözött a Redditen, amit azóta 2,7 millióan néztek meg: ezen egy 14 hetes ikerpár szülei osztották szét a csomagokat az utasoknak. „Mindent megteszünk, amit csak tudunk, de előre is bocsánatot kérünk, ha nem megy minden simán és esetleg sírnak a babák” – állt az üzenetben, ami mellé édességet és füldugókat is mellékeltek a szülők. „Ezek a gesztusok visszaadják a hitem az emberiségben” – írta az egyik kommentelő. „Ezeknek a szülőknek jár a trófea, mert már nyertek” – írta valaki más. 

A hírekbe azonban csak az elmúlt években kerültek be a kisbabák első repülőútjára összeállított ajándékcsomagok. George és Amal Clooney egy 2017-es úton zajszűrős fülhallgatókat osztott szét az utastársainak egy kézzel írt levélkével: „az ikreink még csak most fedezték fel, hogy lehet visítani! Reméljük ez segít, hogy kicsit csendesebb legyen az útjuk.”

Miért támadják?

Ám minden egyes olyan kommentre, aki éljenzi a szülők hasonló gesztusát, jut egy olyan is, amelynek írója vehemensen kikel a gyakorlat ellen. A PopSugar egyik újságírója például egyenese kijelentette: „a szülők, akik ajándékcsomagokkal nyugtatják a lelkiismeretüket, tönkreteszik mindenki más repülőútját”. A Good Morning America műsorában pedig a momtroversy kifejezést alkotta meg a gesztusra, amivel arra utaltak, hogy szerintük az anyák tulajdonképpen felmentik saját magukat, és befogják az utasok száját a csomagokkal, hogy csendben szenvedjenek az esetleg hangosan síró gyerekektől, hiszen ők előre szóltak, sőt, bocsánatot is kértek miatta. 

Még a Pinterest – a kézzel készített ajándékcsomagok Mekkája – is megosztott: számos olyan poszt található a közösségi oldalon, ahol azt ecsetelik, miért nem kellene a szülőknek ilyen csomagokat adni az utastársaknak. 

Creed Rykel Archibald középiskolai tanár is készült ajándékcsomagokkal, amikor feleségével és 3 és fél hónapos fiával repültek, ám végül nem osztották ki a csokit és füldugót tartalmazó pakkokat. „Úgy éreztem, mintha azért kérnék bocsánatot, mert szaporodtam” – mondta Archibald. A fiuk végigaludta az utat, a sütit pedig megosztották a mellettük ülő, idős hölggyel. „Mi ettük meg szinte az összes csokit, a füldugókat pedig néha még használjuk.” Ugyanakkor ha ő lenne az, akinek egy ilyen csomagot adnak, nem bánna egy ilyen gesztust. „Ha az emberek nassolnivalót adnak nekem bármilyen okból, egyszerűen megköszönöm és elfogadom.”

Amikor Joseph Eisenreich kiosztotta a pralinét és a 18 hónapos ikreikről egy kis magyarázattal szolgáló levélkét tartalmazó csomagokat egy repülőúton, néhány utas „úgy nézett ránk, mint megbolondultunk volna” mesélte a matematika professzor. Az általános reakció azonban a békeajánlatra egy kis nevetés volt. Szerencsére az ikrek, Colette és Miryam hamar elaludtak az úton. „Adni valakinek valamit az én véleményem szerint egy remek módja annak, hogy kifejezzük, figyelünk másokra, tudatában vagyunk annak, hogy talán kényelmetlenséget okozunk nekik, és az a legkevesebb, hogy ezért bocsánatot kérünk – mondta a 39 éves Eisenreich. – Szeretném, ha tudnák, hogy figyelek és tudom.”

Mit mond az etikettszakértő?

Jacqueline Whitmore, a Palm Beach-i Protokoll Iskola tanára, korábban légiutas-kísérő azt mondta, ő csak a Facebookon látta ezeket a gyerekek miatti csomagokat, a való életben sosem történt a járatán ilyen. Ugyanakkor a gesztus szerinte abszolút megfelel az etikett szabályainak: „tudni, hogyan törődjünk másokkal és legyünk tudatában annak, hogy a viselkedésünk hogyan hat másokra, vagy akár a gyermekünk viselkedése”. 

A kisbabák és kicsi gyerekek nem tudják, hogyan alkalmazkodjanak a légnyomás megváltozásához, ami még gyakran a felnőttek fülének is fájdalmas. „Senki sem garantálja, hogy nem kezdenek sírni – mondta Whitmore. – És akkor sem lehet hibáztatni őket, ha esetleg ez megtörténik.” A legjobb, amit a szülők tehetnek szerinte, ha édességgel, játékokkal és bármilyen olyan dologgal készülnek, ami elterelheti a kicsik figyelmét. „Keljenek fel a helyükről, sétáljanak az ülések közötti folyosón, amikor már lehet, ez is segíthet, hogy megnyugtassa a gyerekeket” – javasolta a szakértő. 

Mit tehetnek az utastársak? Megkérhetik a légiutas-kísérőt, hogy ha lehetséges, cseréljenek ülést. De a felkészülés a kulcsszó. „Azt tanácsolom, hogy ha repülésre készülünk, eleve legyen nálunk füldugó, fülhallgató, mert sohasem tudhatjuk – mondta Whitmore. – A jó utas mindig felkészült és lesz, ami lesz.”

Forrás: Washington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!