Bejárta a világ minden országát, ezt tanulta belőle

2022. június 22.
Jessica Nabongo lett az első feketebőrű nő, aki bizonyítottan járt a világ minden országában.

Amikor az ugandai-amerikai utazó influenszer, Jessica Nabongo kinézett a repülőgép ablakán a Seychelles-szigetek felett 2019. október 6-án, próbálta felkészíteni magát a nagy pillanatra a leszállás előtt. Nem csak azon kevés emberek egyike lett ezzel, akik elmondhatták magukról, hogy a világ minden országában jártak, de az első feketebőrű nő volt, akinek ez sikerült.

A 28 éves Nabongóval tartottak barátai és családja az utolsó repülőúton. Több millió mérföldet repült az ezt megelőző években, összesen 450 járattal utazott és az ENSZ által elismert mind a 195 országban megfordult. Kimerítő élmény volt a több mint 170 repülés évente, Nabongo többször is közel állt ahhoz, hogy feladja álmát. „Sokszor előfordult, hogy eluralkodott rajtam a pánik, és azon tűnődtem, vajon kudarcra van-e ítélve az egész tervem?” – mondta. 

fekete-vilagjaro-tanulsag

Epikus kihívás

Nabongo könyvet is írt tapasztalatából, milyen hatalmas kihívás országról országra járni folyamatosan. Ahogy blogja, úgy könyve is 100 országra fókuszál a 195-ből. „Földrajzőrült vagyok – vallotta be Nabongo, amikor arról beszélt, miért vágott bele a hatalmas kalandba. – 2017-ben döntöttem el, hogy végigcsinálom a 35. születésnapomra.”

Hogy tartotta-e a határidőt? „Öt hónappal túlléptem a születésnapomat. De az édesapám születésnapjára befejeztem. Ő két nappal a 19. születésnapom után halt meg, így ez egyfajta tisztelgés is lett az ő emléke előtt.”

Nabongo, aki Detroitban született, azért is tartotta fontosnak, hogy belevágjon, sőt könyvet is írjon a kalandjáról, mert a nagyjából 400 olyan utazó között, akik a Föld minden országában jártak, csak elvétve akadnak színesbőrűek. „A világot még mindig leginkább a fehér emberek lencséjén keresztül látjuk – mondta Nabongo, aki a saját képeit használta fel könyvében. – Így ez valami más. Kétségtelenül van benne valami különleges, hiszen mindenki teljesen más és másképp nézünk a világra. Ahogy azonban az emberekre nézünk, abban még nagyobb különbségek vannak.”

Felkelteni a figyelmet

Nabongo küldetésének érzi, hogy olyan úti célokat is megmutasson, amelyek nem feltétlenül szerepelnek a legnépszerűbbek között. „Nagyon fontos számomra, hogy történeteket meséljek azokról a helyekről, ahol a legtöbb ember sosem járt és arra használjam a platformomat, hogy ezeket a helyeket sokkal pozitívabb színben láttassam, mint amiben általában szoktuk.”

Rengeteg olyan gyönyörű helyen jártam, ahol az emberek általában nem is számítanak arra, hogy szépséget találnak” – mondta. Ilyen volt Nabongo számára például Afganisztán, ahol bemehetett a Kék Mecsetbe, vagy Pakisztán, ahol alig bírt betelni az utcai árusoknál kapható finomságokkal, vagy éppen Irán, ahol Jazd ősi városát meglátogathatta. 

„Amikor Hawaii-ban voltam, Maui szigetén, egy csodálatos erdőben jártam” – mondta. „Nem jelöltem meg a koordinátáit, mert tudom, mit jelentett volna ez az erdő számára” – utalt arra Nabongo, hogy influenszernek lenni annyit tesz, mint hogy nagy befolyással van arra, a követői mit tesznek. „Muszáj nagyon óvatosnak lenni azzal, mit osztunk meg. Számomra nagyon fontos azoknak a helyeknek, természeti szépségeknek a megóvása, ahol járok.”

Titkos fegyver

„Az, hogy amerikai és ugandai útlevelem is van, nagyon jól jött bizonyos helyzetekben – vallotta be. – Nagyon nehéz például amerikaiként bejutni Iránba. Az amerikai állam azt pedig egyenesen megtiltotta az állampolgárainak, hogy Észak-Koreába menjenek, de ugandai útlevéllel bejuthattam. Ez volt az én titkos fegyverem. Ha csak amerikai útlevelem lett volna, valószínűleg nem fejezem be a küldetésemet ilyen hamar.”

Nabongo reméli, hogy kalandja arra inspirál másokat is, hogy vágjanak bele abba, amiről álmodnak, és ne álljanak meg. Ez nem feltétlenül az utazás kell, hogy legyen persze. „Nem hiszem, hogy mindenkit  lázba hozna, hogy eljusson a világ minden országába. De azt szeretném, ha tudnák az emberek, hogy mindenkiben megvan az erő ahhoz, hogy megvalósítsa álmait, azt tegye az életében, amit akar. Ha én eljutottam a világ minden országába, bárki elérheti a céljait.”

És hogy mi Nabongo álma most, hogy a világ minden országában járt már? Az utazás iránti szenvedélye csak még erősebbé vált. Könyvírás közben vált világossá számára, hogy Szenegálba szeretne még egyszer eljutni, mivel ez számára a legboldogabb helyek egyike a világon, és szeretné még egy célját végrehajtani: eljutni az Amerikai Egyesült Államok mind az ötven tagállamába. „Még hat hátra van – mondta, hozzátéve, hogy ezúttal az idő nem hajtja, nem szabott határidőt magának. – Amikor meglesz, meglesz.”

Forrás: CNN Fotó: Instagram

Olvass tovább!