Lábfotók, szerelmes levél, óvszer: ultraciki dolgok, amelyeket az informatikai dolgozók találtak a vállalati laptopokon

2022. augusztus 03.
A titokban lekattintott lábképektől a kollégáknak írt szerelmes levelekig a műszaki dolgozók elég sok furcsa dolgot találtak már a céges számítógépeken.

A munkaadók gyakran figyelmeztetik az alkalmazottakat, hogy ne kattintsanak gyanús hivatkozásokra, amelyek rosszindulatú programokat tölthetnek le, de emlékeztetniük kell őket arra is, hogy legyenek óvatosak, amikor személyes életüket keverik a munkahelyivel.

Ha elegendő informatikai szakértővel beszélünk, gyorsan rájöhetünk, hogy ha magánéletünket a céges számítógépen éljük, jó esély van arra, hogy valaki más is szemtanúja lesz. Íme, néhány olyan dolog, ami gyakran felbukkan a céges eszközökön: mobiltelefonokon, táblagépeken, asztali számítógépeken.

vallalat-laptop-ultraciki

1. Pornó

Tudjuk, ciki. Ennek ellenére néhány vállalati laptop, amelyet az alkalmazottak leadnak – amikor mondjuk adatot vesztettek vagy egyszerűen csak jobb laptopra frissítenek –, meglepően sok szexuális jellegű anyagot tartalmaz. „Előfordult, hogy egy vezető hat-nyolc órányi pornót nézett… minden egyes nap – mondja Nizel Adams, egy információtechnológiai tanácsadó cég munkatársa. – Egyesek pedig a saját 18 karikás fotóikat hagyják hátra, néha a családi képekkel keverve.

2. Illegálisan letöltött filmek, zenék és tévéműsorok

Adams szerint ez is elég gyakori. „Higgyük el, minden vállalatnál az alkalmazottak legalább 3–5%-a csinálja ezt” – mondta. Adams egyik ügyfelének ügyvezetője például mobil hot spotokat osztott ki az értékesítési képviselőknek. „Ezek megosztott adatkészletet használtak. Tehát amikor egy vagy két hot spot havonta több mint 200 GB adatot használ, amikor mindenki csak 4-et, az már észrevehető, és mindenkit érint. A túlterhelési díjak csillagászatiak voltak. Több százezer dollárról beszélünk, ami rövid idő alatt felhalmozódott” – mondta.

3. Szerelmes levelek

Andreas Grant hálózatbiztonsági mérnök egy Networks Hardware nevű webhelyet üzemeltet Svédországban, amely segít az embereknek kiválasztani a megfelelő hálózati felszerelést otthonukhoz. Grant azonban informatikai asszisztensként kezdte pályafutását, és egy vállalat alkalmazotti laptopjainak kezeléséért volt felelős. Elmondta, hogy az egyik laptopon egy szerelmes levelet talált – egy el nem küldöttet. „Mind a címzett, mind a szerző még az irodában dolgozott, úgyhogy furcsa érzés volt birtokolni ezt a tudást. Végül egyiküknek sem számoltam be a dologról, de ez határozottan nagy lecke volt számomra arra nézve, hogy legyek óvatos” – mondta Grant. Gondoljuk át, mielőtt érzelmeinket egy Word-dokumentumba foglaljuk, szeretnénk-e, hogy az összes munkatársunk tudjon róla…

4. Egy kiadatlan regény nem túl hízelgő megállapításokkal

„Egyszer találtunk egy regényt, amelyet egy munkatárs írt” – mondta Anthony Cummings, az IT-szakemberek toborzására szakosodott Frank Recruitment Group igazgatója. Egy volt alkalmazott volt, aki éppen leadott egy laptopot. „Semmi szokatlan nincs ebben – mondta Cummings – kivéve azt, hogy a környezet és sok szereplő nagyon-nagyon ismerősnek tűnt.” A regény lényegében egy kitalált történet volt Frank Recruitmentről érdekes megállapításokkal…

5. Furcsa dolgok a laptopon, nem benne

Néha az emberek becsukják a laptopjukat, és a monitor és a billentyűzet közé szorulva felejtenek dolgokat. Corey Donovan, a minnesotai székhelyű Alta Technologies elnöke ezzel a jelenséggel is sokszor találkozott már. Elmondta, hogy cége, amely új, használt és felújított szervereket vásárol és ad el, érkezéskor azonnal eltávolítja a meghajtókat törlés céljából. Azt tehát nem tudja, hogy mi van a laptopok belsejében, de amit a külsejükön lát, az is elég lehangoló. Sok laptopba gumicukor, cukorka vagy ceruza szorul (Az Alta Technologies sok laptopot kap iskoláktól is). De Donovan szerint rengeteg felnőtt is hagy dolgokat a laptopján. „Sok darab érkezett post-it jegyzetekkel, amelyek részletezték a bankszámlákat, jelszavakat, bejelentkezési adatokat, de meglepő módon még tizenkét szavas visszaállítási kifejezéseket is a kriptopénztárcákhoz…” – mondja Donovan.

„A munkatársaink minden ilyen anyagot felaprítanak, de nem minden későbbi címzett lehet ilyen etikus” – mondja Eric Strickler, a PCRx Inc. kis- és középvállalkozások szolgáltatójának igazgatója. Évekkel ezelőtt azonban cége számítógépeket javított. Ő is nagyon furcsa dolgokat talált laptopokba törve, az ártalmatlantól a durvábbakig. Hajtű, biztosítótű, gríz és zabpehely… de volt itt használt óvszer, macskahányás, elhullott rovarok, alkohol, vizelet. Vizelet? Igen, ez gyakran előfordul egyetemisták tulajdonában lévő laptopokkal. Hogy miért? „Sosem jöttem rá” – mondja Strickler.

6. Bűncselekmény

Igen, ez is előfordul. Adams elmondta, hogy egyszer mindent le kellett ürítenie egy vezető laptopjáról, amikor videókat talált női lábakról és egyéb, olyan testrészekről, amelyeket a ruha általában elrejt. A videókon látható környezeti elemek – a szőnyeg, az íróasztal – ismerősnek tűntek, és bizony, egy kis webkamerát találtak az ügyvezető asztalához rögzítve. „Néha az informatikai munka emlékeztet arra, hogy az életnek van egy sokkal sötétebb oldala is, amelyet az emberek túlnyomó többsége remélhetően soha nem tapasztal meg” – mondta Adams.

+ néhány hasznos tanács

Amikor újrahasznosítani visszük laptopunkat, számítógépünket, telefonunkat vagy hasonló tárgyainkat, ideális esetben saját magunk szabadulunk meg az információktól, és nem hagyjuk, hogy valaki más tegye meg. Le kell törölnünk a merevlemezt ahelyett, hogy mondjuk megpróbáljuk fizikailag összetörni a laptopot, ami egyébként közel sem olyan hatásos. „Láttunk már embereket, akik kalapácsot vesznek, szétverik a merevlemezt, és azt gondolják, hogy az adatokat törölték. Sajnos ez nem így van” – mondja Rahul Mahna, az EisnerAmper Digital könyvelőcég igazgatója. Mahna hozzátette, hogy rengeteg ember számítógépe kerül a helyi szemétlerakóba, mert azt hiszik, hogy az újrahasznosító központ elpusztítja azt. „Mindenféle adatot elhagynak, és nem is gondolják, hogy sokan ezért járnak a szeméttelepre: értékes eszközöket vesznek ki a számítógépekből, például a memóriát, a merevlemezeket és a videókártyákat, hogy aztán hozzáférjenek az ott található adatokhoz” – mondja Mahna. Azt is fontos megjegyezni, hogy folyamatosan kell védenünk a vállalati laptopunkon vagy bármely eszközünkön lévő személyes vagy üzleti adatainkat, miközben használjuk azokat. „Harmincöt évnyi munkám során sok érdekes »maradványt« találtam olyan gépeken, amelyeket egy alkalmazott kilépése vagy nyugdíjba vonulása miatt adtak le – mondja a szakértő. – Banki adatok, személyes képek, videók, önéletrajzok, rokonoknak szóló e-mailek, társkereső/játékalkalmazások, fiókjelszavakat tartalmazó szöveges dokumentumok, sőt családi társadalombiztosítási számok és születési dátumok, beleértve a gyermekekét is.” És ez az, ami igazán ijesztő. Lehet, hogy nem aggódsz amiatt, hogy egy IT-csapat szülinapi fotókat fedez fel rólad, és azt hiszed, hogy rendkívül unalmas életed van a laptopodon. De ha rossz személy találja meg a személyes dolgaidat, őt nagyon is érdekelhetik.

Forrás: Huffpost, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!