Még annál is drágább lesz idén az iskolakezdés

2022. augusztus 04.
Akár 50 százalékkal is többe kerülhet az iskolakezdés a családok számára, pedig a korábbi években sem nevezhettük éppen olcsónak a füzetek, ceruzák és egyéb tanszerek beszerzését. Utánajártunk, hol próbálnak spórolni a szülők, ha lehet egyáltalán.

„Becsuktam a szemem, összeszorítottam a számat, és bementem a legközelebbi papírboltba – foglalta össze a kétgyerekes Mari, milyen stratégiát követett az idén a nagyobbik gyereke füzeteinek és tanszereinek beszerzésénél. – Új iskolatáskát szerencsére nem kell vennünk a másodikba menő lányunknak, tavaly, amikor az iskolát kezdte, igyekeztünk jó minőségűt választani táskából és tolltartóból is, így azok remélhetőleg még pár évig bírják, és legalább ezzel spórolhatunk.”

iskolakezdes-vasarlas-sporolas

Hatalmas anyagi sokk az első osztály

A GfK egy korábbi, 2016-os felmérése szerint anyagilag az első osztály elkezdése a legnagyobb teher egy családnak. Hat évvel ezelőtt úgy számoltak, átlagosan 84 ezer forintot költött egy család arra, hogy megvegyen mindent – az iskolatáskától a füzeteken, ceruzákon, mindenféle felszerelésen át az íróasztalig és székig – az első osztályt kezdő gyerekének. Idén ez az összeg jóval százezer forint felett is lehet. „Szerencsére a középső lányunk kapott egy iskolatáskát, amikor három évvel ezelőtt kezdte a sulit, de nem volt kényelmes, nem szerette. A kicsi viszont, aki most lesz elsős, azóta próbálgatja, nagyon szereti, rengeteget játszottak vele iskolást, így ő azzal kezdheti meg az első osztályt. Ezzel máris spóroltunk több tízezer forintot” – mondta a háromgyerekes Lia. 

A felső tagozatos gyerekeknél már nem terheli meg ennyire a családi költségvetést a szeptember, akár 15 ezer forintból is meg lehet úszni a szülők szerint, persze csak akkor, ha nem a legtrendibb, legmenőbb és legdrágább dolgokat válogatjuk. „A legidősebb fiunk most lesz hetedikes, neki nem kell új táska, szerencsére nem igényli, hogy Minecraft-mintás füzetei legyenek, így alapvetően nem az ő tanszerei kerülnek majd a legtöbbe a családban” – értett egyet Helga, akinek mindhárom gyereke iskolás.

Megmentő webshopok

Bármennyire is jó együtt megnézegetni, megtapogatni és kiválasztani a füzeteket a következő tanévre, rengeteget spórolhatunk, ha idén a webshopokban nézünk körül és hasonlítjuk össze az árakat, termékeket. „Többen összeálltunk, hogy spóroljunk a szállítási költségen, és egyben rendeltük meg, ami a gyerekeinknek kell – mondta Nati, akinek a nagyobbik gyereke lesz másodikos, és nem csak költséghatékony, de időhatékony megoldást is keresett a tanszerek beszerzésére. – A kulacs volt a kiindulópont, abból kell új idén, mert a tavalyinak befeketedett a gumitömítése. Ahonnan azt tudtam a legjobb áron rendelni, onnan szereztük be a többi dolgot is.

„Színes ceruzából tavaly 4-5 csomag is elfogyott a tanév alatt, így abból kapásból 3 csomaggal vettem, különbözőket, mert még nem jöttünk rá, melyik törik a legkevésbé. A grafitokkal még vártam, mert abból sem találtuk meg az igazit egyelőre, tavaly annyit kellett faragni, hogy napok alatt elfogyott egy ceruza. Az egyetlen luxus az üzenő- és leckefüzet volt, azokból kapnak a lányok díszesebbet, drágábbat, hogy passzoljon a kulacsukhoz. Ez kárpótolja talán őket, amiért nem a boltban válogattunk. Összesen így lett 14 ezer forint a két másodikos tanszere, kulaccsal együtt.”

Tényleg szükség van rá?

A tanítóktól kapott listák jó kiindulópontot jelenthetnek arra, mit is kell vennünk a következő tanévre, milyen eszközökre lesz tényleg szükség. Idén arra is buzdítottak a tanárok a legtöbb osztályban, hogy nézzük át, mi az, ami még jó lesz a következő évben, ne vegyünk mindenből újat, csak ami tényleg szükséges. Ha listával vásárolunk – ahogy a napi/heti bevásárlásnál –, a tanszerek esetében is rengeteget spórolhatunk, mintegy védőpajzsként működik az impulzusvásárlás ellen. 

„Nagyon kettős érzésem van most ezzel a témával kapcsolatban. Pont túl vagyunk egy költözésen, szanáláson, és azzal szembesültem, hogy annak ellenére, hogy úgy éreztem, én odafigyelek a vásárlásokra, fogyasztásra, mennyire sok dolgunk halmozódott fel teljesen indokolatlanul. Szóval alapból nagyon fontosnak érzem, hogy valahogy visszavegyünk a fogyasztásunkból, nem is keveset” – értett egyet Zsófi, akinek egy középiskolás és két általános iskolás gyereke van, tehát fontos szempont, hogy tetsszen a fiúknak, amit vesznek.

De újat csak akkor veszünk, ha valami elhasználódik. Iskolatáskából szeretnénk, ha alsóban kitartana, ami van. Nagy örömünkre a legkisebb fiunknak tetszett a bátyja alsós táskája, aminek semmi baja nem volt, és így a nagyobb fiú is kaphatott újat, amikor felsőbe ment. Füzetből általában olcsóbbakat vettünk és egy-két menő darabot, amit a fiúk választottak. Írószerből viszont igyekeztem jó minőségűt vásárolni. Hogy mennyiben fogunk ezeken változtatni? Még nem tudom. Táskát, tolltartót, tornazsákot nem kell vennünk. Tornacipőt már rég a Decathlonban veszünk – olcsót. De mivel minden hétköznapi dolgon elkezdtünk spórolni, így a füzet-, írószervásárlásnál is biztosan figyelni fogom az árakat, akciókat.”

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!