5 egyszerű lépés, amivel spórolhatunk autózás közben

2022. május 21.
Az üzemanyag ára egyre durvábban drágul - még ha Magyarországon nem is érezzük jelenleg a hatását, ám a hatósági ár megszüntetésével beüt majd nálunk is a drága benzin korszaka. Nem árt már most megtanulnunk, hogyan spórolhatunk akár vezetés közben is.

Meglepően sokat lehet spórolni autózás közben akár azzal, ha lassítunk kicsit vagy változtatunk a vezetési stílusunkon. Mutatjuk, hogyan takaríthatunk meg némi pénzt a kormánykerék mögött ülve.

auto-vezetes-sporolas-uzemanyag

1. Lassíts!

Különösen ha hosszabb távon autózunk, lehet jelentős az az összeg, amit megtakaríthatunk, ha egy egészen kicsit csökkentünk a sebességünkön, akár az autópályán is. Amikor az autó 80 km/h fölé gyorsul, nagyobb mennyiségű üzemanyagot kell elégetnie a gépjárműnek, hogy a megnövekedett légellenállást kompenzálja. Minél gyorsabbak vagyunk, annál nagyobb energiára van szükség ehhez, ennek megfelelően egyre többet fogyaszt a járművünk. 

Egy 70 kilométeres úton kétszer annyiba kerül a fogyasztás, ha 112-vel megyünk, mint ha tartanánk a 80-as tempót. A legtöbb autót úgy optimalizálják, hogy a fogyasztása 80-90 km/h között a legalacsonyabb.

2. Minél kevesebb teher

Ha nincs szükség rá, mindig vegyük le a tetőcsomagtartót. Ez nemcsak felesleges pluszsúly, ha üresen hordozzuk, de a légellenállást is növeli, így több üzemanyagot fogyaszt az autónk. Igaz ez a csomagtartóra is, amit lehet szedjünk ki, ne vigyünk pluszterheket magunkkal, hiszen minél nagyobb a jármű tömege, annál több üzemanyag szükséges a megmozdításához és mozgásban tartásához.

3. Kevés fékezés

A lassítás és az autó ismételt lendületbe hozása fogyasztja a legtöbb energiát. Ha óvatosan, előrelátóan vezetünk, inkább a gázról vesszük le a lábunkat, és nem satufékkel állunk meg, hanem lassan lassítunk, különösen a lassan mozgó városi forgalomban spórolhatunk autózás közben.

4. Ellenőrizzük a guminyomást

A lapos és a túlfújt gumi is többletfogyasztáshoz vezethet. A megfelelő nyomáshoz nézzük meg, mit ír elő a szervizkönyvünk, mert a lapos gumival akár 6 százalékkal is több üzemanyagot fogyaszthat az autón. Ez azt jelenti, hogy egy 60 literes teli tankkal akár 40 kilométerrel többet autózhatunk, ha jól fújjuk fel a gumikat.

5. Kapcsolt a hatodik sebességbe

Használjuk a lehető legnagyobb sebességfokozatot. Minél gyorsabban pörög a motor, annál több üzemanyagot fogyaszt. Ha manuális váltóval vezetünk, mindig időben váltsunk, hogy minél kevésbé kelljen dolgozni a motornak, így többet spórolhatunk. A legtöbb autónál ez 2500-as fordulatnál optimális a fogyasztás szempontjából. 

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!