A nyár végi depresszió létezik, és így lehet búcsút inteni neki

2021. szeptember 05.
A nyár végi depressziót senki nem jó dolgában találja ki, hanem tényleg létező probléma, amit jobb nem félvállról venni. Mutatjuk, miért alakul ki, és hogyan lehet túllépni rajta!

A nyár végi depresszió, ahogy a neve is mutatja, általában augusztus-szeptember környékén fordul elő leggyakrabban. A szakértők szerint ez az időszak kicsit olyan mindannyiunknak, mint a pihenés végét és a dolgos hétköznapok közeledtét jelző vasárnap este: sokunkat akkor is magába kerít egyfajta szomorúság, felléphet szorongás, és azzal összefüggő testi tünetek is kialakulhatnak. Hasonló történik nyár végén, az önfeledt programokkal, nyaralással töltött időszak után: akár tetszik, akár nem, vissza kell zökkennünk a régi kerékvágásba, akkor is, ha egy porcikánk sem kívánja. Segítünk, hogy könnyebben menjen!

A nyár végi depresszió létezik és így lehet legyőzni

Amikor végéhez közeleg a nyár vagy elérkezik a nyaralás vége, sokunkat hatalmába kerít egy megmagyarázhatatlan rossz érzés, kedvetlenség, testi-lelki fáradtság, ami azt is mutathatja, hogy minket is utolért az úgynevezett posztvakációs depresszió. Ezt egyébként august bluesnak is nevezik, és általában akkor tör utat magának, amikor tudatosul bennünk, hogy vissza kell térnünk a munkahelyünkre, a küszöbön áll az óvoda- és az iskolakezdés, amelyek mellé a jól megszokott otthoni tennivalók is társulnak. 

Jelek, amik nyár végi depresszióra utalnak

Akár elutazunk nyaralni, akár nem, a napsütéses hónapokban kicsit másképp zajlanak a mindennapjaink, mint az év többi részében, s azt, hogy ennek vége szakad, nem mindig könnyű elfogadni. Azért, mert a te fejedben is gyakran cikáznak olyan gondolatok, mint „Újra nyarat akarok!” vagy „Vissza akarok menni vakációzni!”, még nem kell aggódni, ha azonban a lehangoltság hosszabb ideig tart és egyéb tünetek is jelentkeznek, érdemes tenned azért, hogy felülkerekedj a posztvakációs depresszión.

Ilyen figyelemfelkeltő tünet lehet a hirtelen hangulatváltozás, az alvászavar (ami magában foglalja az elalvási nehézséget és az éjszakai felébredést is), a túlzott borúlátás, az ingerlékenység, testi-lelki kimerültség, folyamatos fáradtságérzés és a szociális kapcsolatok elhanyagolása.

Miért fáj, hogy elmúlt a nyár?

A nyár végi depresszió kialakulásának oka igen szerteágazó, a nyár „elgyászolása” és a megszokott kerékvágásba való visszatérés nehézségei mellett ezek is állhatnak a háttérben:

  • Az ideális nyaralás alatt sehova nem kell időre érkeznünk, nem sürgetnek a határidők, nincsenek különösebb kötelezettségeink. Amikor viszont visszatérünk a szürke hétköznapokba, ezekkel is újra meg kell barátkoznunk.
  • Ha a nyaralás helyszíne elvarázsolt és az ott megismert emberek belopták magukat a szívünkbe, kellemetlen lehet a visszarázódás a mindennapokba, ahol már nem az a legfőbb dolgunk, hogy üdüljünk.
  • A vakáció alatt a legtöbben hajlamosak vagyunk a túlkapásokra, amikkel nem mindig könnyű szembenézni a hazatérés után. Ha a kelleténél többet költöttünk, túl sokat ettünk-ittunk, könnyelműen kötöttünk kapcsolatokat másokkal, lelkifurdalás gyötörhet.
  • Megeshet azonban az is, hogy a vakáció nem úgy sült el, ahogy terveztük, ez a csalódottság pedig tovább nehezíti a zökkenőmentes visszatérést. Hiába reméltük, hogy a várva-várt nyaraláson majd feltöltődünk, ha ez elmaradt, igazán lehangoló a visszatérés a taposómalomba.
  • Ha felfedezzük magunkon a nyár végi depresszió tüneteit, és a fentiek közül egyik lehetséges okot sem érezzük különösebben találónak, érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy szeretjük-e a munkánkat, jól érezzük-e magunkat a munkahelyünkön, s hogy olyan emberek vesznek-e körül a mindennapokban, akikkel építő kapcsolatot sikerült kialakítani.

A nyár végi depresszió létezik és így lehet legyőzni

Viszlát, nyár végi depresszió!

A nyár végi depresszió jóval több embert érint, mint gondolnánk, csak keveset beszélünk róla. Szerencsére a helyzet az esetek többségében magától rendeződik, néhány apró változtatással azonban megelőzhetjük, és gyorsabban orvosolhatjuk is a bajt. 

  • Sokat segít, ha a nyaralás utolsó napja nem esik egybe a nyári szabadság utolsó napjával: érdemes úgy időzíteni, hogy a hazatérés után még maradjon 1-2 nap a munkahelyi visszatérés előtt. Így jut időnk ráhangolódni a hétköznapokra, és a nyaralás utáni tennivalókat is nyugodtabban intézhetjük.
  • A hazatérés után mielőbb pakoljuk ki a bőröndöket, mossuk ki a szennyest és tegyünk rendet magunk körül. Ha hetekig kerülgetjük otthon a bőröndöt, az cseppet sem egyszerűsíti le a visszazökkenést, sőt! 
  • Érdemes jó előre programot szervezni a vakáció utáni napokra. Ez egyrészt eltereli a figyelmünket a visszavágyódásról, másrészt tudatosítja bennünk, hogy a „nyár után is van élet”.
  • A sport ebben az esetben is jótékony hatású: olyan hormonokat szabadít fel a szervezetben, amelyek kedvezően befolyásolják a hangulatunkat, és jól jöhet ahhoz is, hogy új célokat tűzzünk magunk elé az őszi–téli időszakra.
  • Ha úgy érezzük, hogy egyedül nem sikerül felülkerekedni a posztvakációs depresszióval járó kellemetlenségeken, mindenképpen érdemes pszichológus segítségét kérni. A szakember segít helyreállítani a lelki egyensúlyt, és olyan technikákat is mutathat, amikkel a későbbiekben elejét vehetjük a lehangoltságnak, és stresszkezelő módszerekkel is felvértezhetjük magunkat. Ha ezt elmulasztjuk, a lelki nehézségek akár több hétig is elhúzódhatnak, beárnyékolva a dolgos hétköznapokat.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?