Spórolj energiát és pénzt a fürdőszobában – mutatjuk, hogyan!

2022. augusztus 25.
Ha te is azon mesterkedsz, hogyan lehetne a rezsiköltségekből (és más háztartási költségekből) faragni, akkor van egy jó hírünk: első lépésként például tökéletes megoldás kizárólag a fürdőszobára összpontosítani és a következő 6 pontból minél többet betartani!

A rezsiszámláink jelentős százaléka a fürdőszobai fogyasztáson múlik. Itt fogyasztjuk a legtöbb vizet és jelentős mennyiségű áramot is. Éppen ezért ha spórolni szeretnénk az otthonunk rezsiköltségein, akkor a legérdemesebb először a fürdőben szétnézni. A következő praktikák többsége apróság, a hónap végén mégis jelentős különbséget észlelhetünk betartásukkal a számlákon!

1. Víztakarékos zuhanyfej

A takarékos zuhanyfej az egyik legokosabb filléres fürdőszobai megoldás, amivel rengeteget spórolhatunk! Az úgynevezett aerátos zuhanyfejek a vizet levegővel dúsítják, ezért egy perc alatt akár feleannyi víz halad át rajta mint a klasszikus társain. Mi nem, a vízszámla viszont biztosan meg fogja érezni a váltást!

2. Zuhanyóra

Persze az sem mindegy, hogy mennyi ideig zuhanyzunk. Az egyértelmű, hogy a kádban fürdés a legkevésbé fenntartható megoldás, egy kádfürdő akár 200 liter vizet is jelenthet. Ezt mindenképpen tartogassuk ünnepi alkalmakra vagy zord, téli napokra, de zuhanyzás és zuhanyzás között is hatalmas különbségek lehetnek! 15-30 percig semmiképpen nem szükséges folyatni a zuhanyzóban a vizet, szakértők szerint 2-3 perc alatt lenne a legideálisabb lezavarni a mosakodást, ennyi idő alatt körülbelül 30-45 liter vizet használunk el klasszikus zuhanyfejjel.

Ha problémát jelent számunkra a zuhanyzóidő belövése, akkor vegyünk egy erre a célra kitalált zuhanyórát, azaz egy zuhanyzóba ragasztható kis homokórát vagy tegyük be a kedvenc háromperces zeneszámunkat amíg zuhanyzunk, és ha vége, mi is zárjuk el a csapot.

furdoszoba-sporolas-rezsi

3. Viszlát, folyóvíz!

A folyóvíz mellett fogmosás, arcmosás, borotválkozás, mosakodás nagyon környezetszennyező szokás. Ilyenkor a szükséges néhány másodperc vagy egyben kiengedett víz helyett folyamatosan pocsékoljuk a tiszta csapvizet. Mivel percenként körülbelül 8 liter víz folyik ki a csapból, akár egyetlen fogmosás alatt is elpocsékolhatunk 16-20 liter vizet, míg a pohárból öblögetés néhány deci vízzel megoldható.

4. Takarékos izzók

Mivel egy LED izzó 25 000 órán keresztül világít és 80%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos társai, nem is kérdés, hogy világítás terén ez a legjobb megoldás – a fürdőszobában is. Arra azonban vigyázni kell, hogy fürdőszobába csak pára elleni védettségű lámpatestet szabad felszerelni! A szabadon lévő izzóknak nemcsak az élettartama rövidebb, de életveszélyesek is a vizes helyiségekben.

5. Bojler ellenőrzése

A villanyszámlát nagyon csúnyán meg tudja dobni egy nem megfelelően karbantartott villanybojler. Ha elmulasztjuk a rendszeres vízkőtelenítését, akkor a fűtőszálakat körbevevő vízkő miatt sokkal több energiába telik a berendezésnek felfűtenie a meleg vizet. Már egy 1 mm vastag vízkőréteg is 10%-kal növeli az energiafelhasználást, a vastagabb rétegeknél értelemszerűen még durvább számokról beszélhetünk. Szakértők szerint kétévente esedékes a bojler vízkőtelenítése, illetve egyéb részeinek átnézése.

6. Alacsony hőfokon mosás

Vannak olyan ruhatípusok, amiknek igenis kell az 50-60 fokos mosás, ilyenek például az erősen szennyezett darabok, az ágyneműk, törölközők, fehérneműk, azonban a legtöbb holminknak (főként a pamutos, szintetikus daraboknak) elegendő a 30-40 fokos víz is. A mosógép áramfelhasználása viszont nem csak a hőfoktól függ, de attól is, hogy hány kiló ruhát teszünk be egyszerre mosni vagy hogy milyen energiaosztályú mosógépünk van.

+1. Jöhetnek a nagyobb kiszerelések

Legyen szó tisztálkodási szerekről, mosószerekről, takarítószerekről vagy piperecuccokról, általános igazság, hogy minél nagyobb kiszerelésben vásároljuk meg ezeket, annál gazdaságosabb és környezetbarátabb is egy termék, így vadásszuk a hosszú időre elegendő XL kiszereléseket a jól bevált, mindig fogyó termékekből. Egyébként is érdemes a már kipróbált, jolly joker termékeknél maradni, ha a spórolás a cél, hiszen az új termékek próbálgatása sok extra költséget és el nem használt terméket jelenthet.

Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?