Ilyen megszorításokkal spórol II. Erzsébet királynő

2022. augusztus 16.
Hiába rendelkezik hatalmas vagyonnal, II. Erzsébet királynő egyáltalán nem szeretné a véletlenre bízni az angol királyi család pénzügyeinek alakulását. Mutatjuk, milyen megszorításokat vezetett be, hogy lefaragjon a kiadásokból.

Ahogy eddig már nagyon sokszor, II. Erzsébet királynő most is jó példával jár elől: mivel szükségét érzi a spórolásnak, jó pár dologról lemond a takarékosság jegyében. Az angol királyi család többi tagját, sőt az őket szolgáló személyzetet is érintik a változások, melyek bevezetése sok fejfájást okozott az uralkodónak.

II. Erzsébet királyné megszorításokkal spórol

A becslések szerint a Buckingham-palota kiadásai az elmúlt időszakban csaknem 17 százalékkal emelkedtek, ami miatt őfelségének mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. Ugyanakkor II. Erzsébet nemcsak a saját anyagi helyzete miatt aggódik, hanem az alattvalóit is félti a bizonytalan jövőtől. Ennek hatására szánta el magát néhány komolyabb lemondásra, és határozottan kijelentette, hogy mostantól véget vet mindennemű pazarlásnak, az újrahasznosításra pedig a korábbinál is nagyobb figyelmet fog fordítani.

Kislányként már belekóstolt a megszorításokba

A királynő nem vesztegette sokáig az időt: olyan megszorításokat vezetett be, amilyeneket legutóbb a II. világháború idejében rendeltek el az angol királyi családban azért, hogy csökkentsék a kiadásokat. Ő abban az időszakban volt tinédzser, így saját bőrén is megtapasztalta és a mai napig emlékszik azokra a változásokra, amik akkoriban léptek érvénybe.

Nem fért hozzá kétség, hogy a szüleinek, neki és húgának, Margit hercegnőnek is mellőznie kellett a luxust. A lányok megtanultak varrni, és megtanultak néhány olyan trükköt, amelyek segítségével saját kezűleg javíthatták meg az elromlott használati tárgyakat, így nem kellett azokból újat vásárolni.

II. Erzsébet királynő kislányként a húgával, Margit hercegnővel

II. Erzsébet királynő kislányként a húgával, Margit hercegnővel

Amikről lemond II. Erzsébet királynő

A 96 éves uralkodónő most leporolta az akkori intézkedéseket és a személyzet összes tagját arra kérte, hogy minden eszközt vessenek be a kiadások racionalizálásáért, akár a konyhában tevékenykednek, akár az adminisztrációban segítik a munkáját. Az előrelátó II. Erzsébet királynő már a Covid-járvány berobbanásakor, 2020 első hónapjaiban komoly számításokat végzett, melynek eredményeit látva arra a fájdalmas elhatározásra jutott, hogy megválik 250 alkalmazottjától.

  • II. Erzsébet legjobb barátnőjét, aki egyben személyes öltöztetője is, komoly kihívás elé állította: kijelentette, hogy mostantól egyetlen fontot sem hajlandó új ruhára költeni, tökéletesen beéri azzal a ruhatárral és a hozzá tartozó kiegészítőkkel, amik a rendelkezésére állnak. Angela Kelly így csak a már meglévő darabokból válogathat, és az egyetlen, amire őfelsége még engedélyt adott neki, az a különböző ruhák méretre alakítása.
  • Az uralkodó új autóra sem áldoz mostantól pénzt, legnagyobb kedvencét, a 2001-es Range Rovert ő maga is szívesen vezeti.
  • Az energiaszámlákon is spórolni szeretne, ezért idén nem fogja a teljes Buckingham-palotát fűteni. Csak azokat helyiségeket, amelyekben ő és a vendégei tartózkodnak.
  • Mostanra az összes izzót energiatakarékosra cseréltette és elrendelte, hogy kizárólag azokban a szobákban éghet a villany, ahol emberek vannak, az üres helyiségekben ezentúl nem maradhat felkapcsolva egyetlen lámpa sem.
II. Erzsébet királynő imádott 21 éves Range Roverjével

II. Erzsébet királynő imádott, 21 éves autójával

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?