Ne költsd a pénzed vízre, helyette keress közkutat ezzel az ingyenes térképpel!

2022. augusztus 16.
Két magyar projekt, mely célja, hogy még kevesebb PET-palackos vizet vásároljunk. Win-win szituáció, hiszen így meglehetősen sokat spórolhatunk is!

A palackozott vizek nemcsak drágák – vendéglátóhelyeken sokszor irreálisan drágák –, de nagyon környezetszennyezőek is az egyszer használatos PET-palack csomagolás miatt. Vásárlásuk során egy rövid életű műanyag palackot vásárolunk meg, amit utána nem érdemes újratölteni a belőle kioldódó anyagok miatt, cserében viszont hosszú évszázadok kellenek a lebomlásához. 

ivoviz-ingyen-csap

Egy szó mint száz, se nem menő, se nem gazdaságos, se nem egészséges műanyag palackos vizet vásárolni. Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy erre nem is szorulunk rá, a csapvíz, a kútvíz ivóvíz minőségű. Otthon sokkal kézenfekvőbb választás a csapvíz, ha viszont úton vagyunk, akkor még mindig nehéz megúszni a vízvásárlást.

Kivéve, ha előre felkészülünk, és letöltjük a Közkút alkalmazást, mely mint neve is mutatja, az ország közkútjait (illetve ivókútjait és ivásra alkalmas forrásait) helyezi el térképen, így kirándulás, utazás közben is egyszerűen megtalálhatjuk a hozzánk legközelebbi vízforrást. A budapestieknek, Budapestre látogatóknak szuper segítség lehet még a magyar Ivócsap Projekt ivóponttérképe is, mely a főváros ivókúttá alakított tűzcsapjait mutatja.

Fotó: Getty Images

Elolvasom!