Hogyan spóroljak a konyhában, ha minden borzasztó drága mostanában?

2022. szeptember 07.
Élelmiszerek, kis- és nagygépek, konyhai kiegészítők: az otthonunkban talán a konyhával kapcsolatos költségek a legjelentősebbek. Ha csökkenteni szeretnéd a költségeidet az inflációs válság közepette, akkor ez a cikk neked szól!

1. Spóroljunk a konyhapénzen!

Már a boltban érdemes résen lenni azért, hogy ne a konyhára menjen el a teljes havi bevételünk. Nulladik szabály, hogy soha ne menjünk bevásárlólista nélkül és korgó hassal bevásárolni, hiszen akkor sokkal könnyebb engedni az áruházi marketingimpulzusoknak. A darabárak is be tudnak csapni minket, mindig a kilóárakat hasonlítsuk össze, úgy tudunk csak valós összehasonlítást végezni termék és termék között.

Mindig nézzük meg – akár appban, reklámújságban előre – az akciós ajánlatokat, de csak akkor vásároljuk meg az éppen akciós termékeket, ha az olyan dolog, ami egyébként is a bevásárlólistán szerepel. A saját márkás, nagyobb kiszerelésű, lédig vagy szezonális termékek általában olcsóbbak, mint a többi termék, válasszunk főként ezekből!

2. Ne dobjunk ki ételt!

Az egy dolog, hogy megvettük az alapanyagokat, de az egy másik, hogy fel is használjuk-e ezeket. Érdemes nagybevásárlás után egy nagyobb hűtőrendszerezést tartani (például pakoljuk a termékeket lejárati dátum szerint) azért, hogy biztosan ne hagyjunk semmit megromlani. Már a bevásárlólista írásánál át kell gondolni, hogy miből mit szeretnénk készíteni, így elkerülhetjük az élelmiszer-pazarlást: a legjobb, ha a bevásárlólista írása előtt egy heti menülistát is összeállítunk.

Majd a főzésnél is próbáljuk reálisan átgondolni az adagokat. Ha mégis lesz maradék, akkor azt a következő napokban vagy használjuk fel valami más ételhez (például a pörköltmaradék mehet a leveshez, a gabonák salátákhoz, a tészta más feltéttel napokig szuper), vagy ha lehet, tegyük a mélyhűtőbe a maradékot, még később jó szolgálatot tehet.

3. Használjuk fel a komposztra valót is!

A zero waste konyha trükkjeit nagyszerűen alkalmazhatjuk költségcsökkentéshez is! A rakott karfiolhoz megvásárolt karfiol torzsája hasábra vágva tökéletes nassolnivaló lehet például humusz mellé vagy karfiolkrémlevest is készíthetünk belőle, a meghámozott zöldségek, a répa, krumpli, cukkini héját pedig összefőzhetjük fűszerekkel zöldségleves alapnak. A bionarancs vagy -citrom héját pedig reszeljük le: tökéletes lesz sütemények kréméhez, teák, lekvárok ízesítőjeként!

4. A vízzel csak okosan!

Ha spórolásról van szó, el kell felejtenünk a folyóvíznél mosogatást, helyette engedjük tele a mosogatót, helyezzük bele a koszos edényeket, evőeszközöket, és csak öblítésnél használjunk minimális folyóvizet! Az öblítéshez használt folyóvíz alig szennyezett, ezt még újrahasznosíthatjuk például felmosásnál vagy fürdőszobai, konyhai takarításnál is. Ennél is jobb megoldás a mosogatógép, ami sokkal kevesebb vizet használ, mint a kézi mosogatás – habár itt az áramfogyasztással is számolni kell.

Főzésnél is spórolhatunk a vízzel: sokan fölöslegesen nagy lábasban és sok vízben főzik a tésztát, a krumplit vagy a rizst, illetve ha csak egy pohár teát készítenének, akkor is teleöntik a vízmelegítőt, ezzel pedig nemcsak az áramot, de a vizet is pocsékolják. Tésztafőzéskor a főzővizet soha ne öntsük ki teljesen, mindig hagyjunk belőle egy pohárnyit, mert a búzatésztából kioldódó keményítős vízzel nagyon jól lehet sűríteni a tésztaszószt.

konyha-sporolas

5. Elő az energiatakarékos céleszközökkel!

Érdemes beszerezni egy konyhai kuktát akkor, ha sok olyan receptet szoktunk készíteni, amihez több óráig kell használni a főzőlapot, így rengeteg áramot spórolhatunk. De érdemes azt is kétszer átgondolni, hogy mikor és miért kapcsoljuk be a sütőt, hiszen sokszor elegendő helyette a mikrós vagy serpenyős melegítés, ami lényegesen kevesebb áramot fogyaszt. A céleszközök, például a vízforraló, a kenyérpirító vagy a kávégép mindig energiatakarékosabb, mintha főzőlapon, gázlángon főznénk, sütnénk meg ezeket az ételeket, italokat.

+1 Használjuk megfelelően az eszközeinket!

Sokan pazarolnak áramot azzal, hogy a konyhai elektronikát nem jól használják. Az elektromos főzőlapokon például máshogy kell főzni, mint a gázrózsákon: főzés előtt 10 perccel már lekapcsolhatjuk a melegítést, ugyanis a főzőlap lassan hűl le, közben pedig az étel is elkészül – energiahasználat nélkül.

De a hűtőt és a fagyasztót is hajlamosak vagyunk rosszul használni: az ideális hőfok a hűtőben 7°C, a fagyasztóban –18 °C. Ha ennél hidegebbre állítjuk, az nem tesz jót az élelmiszereknek és az áramfogyasztásunkat is extrém módon megnöveli. A hűtőszekrény, fagyasztószekrény áramfogyasztását még megdobhatja az is, ha napfénynek vagy erősebb hőhatásnak van kitéve, esetleg ha nincs megfelelő távolságra a faltól. Illetve szobahőmérsékletnél melegebb élelmiszert soha ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon sok energiába kerül az eszköznek újra kiegyenlítenie a benti hőmérsékletet!

Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?