Spórolj a hússal főzés közben – mutatjuk, hogyan!

2022. augusztus 19.
Kétszer annyi ételt is kihozhatsz egy adag darálthúsból ezzel az egyszerű trükkel. Ami a legjobb benne, amellett, hogy spórolhatunk is a boltban: az ételek még egészségesebbek is lesznek.

Ha főtt barna rizzsel keverjük össze a darált húst – legyen szó marháról, sertésről vagy pulykáról –, máris kétszer annyi lesz az a mennyiség, amennyiből főzhetünk. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra. Nemcsak a bevásárlás költségein spórolhatunk, de egészségesebb ételek is kerülhetnek a tányérunkra. 

Az élelmiszerárak emelkedése még mindig nem lassul, egyre nagyobb számlával szembesülünk a pénztárnál. Amellett, hogy próbáljuk észszerűsíteni a kamránkat és spórolunk, amikor összeállítjuk a bevásárlólistánkat, a főzésnél is bevethetünk olyan trükköket, amivel harcolhatunk az üzletekben tapasztalható infláció hatásai ellen. 

bevasarlas-fozes-sporolas-daralt-hus

De hogyan spórolhatunk ügyesen a hússal?

A darált hús gazdaságos, jól fagyasztható – így, ha akciós, nagyobb mennyiséget beszerezve is spórolhatunk rajta –, változatosan elkészíthető alapanyag. Amikor legközelebb húsgombócot, fasírtot vagy tölteléket készítünk belőle, megkétszerezhetjük az adagot, ha barna rizst vagy más, kedvünkre való növényi alternatívát keverünk a húshoz. 

A barna rizs azért jó választás, ha spórolni akarunk a főzésnél, mert tökéletesen átveszi a hús és a fűszerek zamatát, a textúrája, színe pedig hasonlít a darált húshoz, így anélkül növelhetjük a mennyiséget, hogy feltűnő lenne. Külön érv a barna rizs mellett, hogy jelentős mennyiségű rosttal növelhetjük az ételeink tápanyagtartalmát. A rost nagyon fontos az emésztésünk szempontjából, hosszabb ideig tart a teltségérzet, javítja a bélflóra egészségét, emellett csökkenti a szívbetegségek, a diabétesz és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát is. 

Kipróbálhatjuk például az ötfűszeres pulykát salátába töltve. Ehhez adjunk 225 gramm főtt barna rizst minden 450 gramm darált húshoz. Keverjük össze, fűszerezzük, majd süssük meg. Tálaljuk salátalevélben. 

De kipróbálhatjuk a jól bejáratott darált húsos receptekkel is, például a töltött karalábéban, a hússal töltött csirkeszárnyban vagy éppen a húsgolyós ételekben: ha hasonló arányban keverjük a barna rizst a darált húshoz, sokat spórolhatunk a megvásárolandó húsmennyiségen a következő bevásárlásnál. 

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!