Így spórolj a fodrászon: igazítsd és vágd a hajad otthon!

2022. augusztus 22.
Nyilvánvalóan rengeteg ponton megbukhat, ha otthon, saját magunknak vágjuk a hajunkat. Ugyanakkor a statisztikák szerint, ha muszáj spórolni az embernek, az elsők között mond le a fodrászról. Nem kell viszont lemondani ezzel együtt a rendezett frizuráról, ha csak igazításról van szó, magunknak is könnyedén megcsinálhatjuk.

Az a leglényegesebb, ha otthon, magunknak vágunk hajat, hogy apró lépésekben haladjunk. Ha spórolni akarunk a fodrászon és ritkítjuk a látogatásokat a szalonban, ne most akarjuk eldönteni, legyen-e frufrunk vagy sem. Az ilyen drasztikus lépéseket hagyjuk a profikra, ám ha csak azért ugranánk be a fodrászhoz, hogy felfrissítse a rétegeket a hajunkban, rövidítsen a frufrunkon vagy lenyisszantsa a töredezett hajvéget, ezt otthon is megtehetjük, megspórolva így pár ezer forintot. 

hajvagas-otthon

Az otthoni hajvágást ezzel kezdjük

Mielőtt elmélyednénk az otthoni hajvágáshoz roppant hasznos videókban, mindenképp szerezzünk be egy jó ollót. A konyhai vagy papírvágó ollóval csak szaporítjuk a töredezett hajvégeket, a megfelelő hajvágáshoz borotvaéles ollóra van szükségünk. Ha ez megvan, lebegjen mindig a szemünk előtt az alapelv: vágj kevesebbet, mint amennyiről azt hiszed, hogy szükséges! Még mindig lehet rövidíteni, de a hajat visszaragasztani nem lehet, miután levágtuk. Ha vizesen vágunk hajat, ne feledjük, hogy szárításkor rövidül majd még a frizura. 

Így vágjuk le a töredezett hajvégeket otthon

A töredezett hajvégek tönkretehetik a legjobb fazont is. Ha nem akarjuk, hogy jelentősen rövidüljön a hajunk, a videón látható módszerrel megtalálhatjuk a töredezett hajvégeket és anélkül vághatjuk le saját magunknak, hogy megváltozna a hajunk fazonja vagy hossza. Ez a módszer roppant hasznos, ha azzal szeretnénk spórolni, hogy elnyújtjuk két fodrászlátogatás között az időt. 

Így vágjuk le a göndör hajat otthon

A göndör haj különösen hajlamos a töredezésre, kiszáradásra, így elengedhetetlen a rendezett frizurához, hogy rendszeresen felfrissítsük a hajvégeket. Ha nem szeretnénk fodrászhoz menni, spórolhatunk vele, ha otthon végezzük el a feladatot. A lényeg, hogy kisebb tincsekbe válasszuk el a hajunkat, rétegenként haladjunk és mindig csak kicsit vágjunk le a hajunk végéből. 

Így frissítsük fel a tépett fazont otthon

Sokan esküsznek a lófarok módszerre, amivel a kezdők is képesek saját maguknak kiigazítani a tépett frizurát. Ehhez a hajvonal tetején, egészen a homloknál fésüljük lófarokba a hajunkat (gondoljunk az unikornisokra), ezután húzzuk előre a hajat és csipkedjük le a hajvégeket. Minél élesebb szögben vágunk a hajunkba, annál látványosabbak lesznek az arcunkat keretező rétegek. 

Így vágjuk otthon a rövid pixie frizurát

Talán nincs még egy olyan frizura, amivel olyan gyakran kellene fodrászhoz járni, mint a rövid pixie fazonnal. Néhány hét alatt már látszanak a fazonból kilógó hajtincsek, amiket azonban otthon is visszaigazíthatunk a frizurához, így egyhavi fodrászpénzt megspórolhatunk az otthoni hajvágással. Amikor nekiállunk, legyünk türelmesek és precízek, válasszuk el pontosan a hajat és tényleg csak apránként vágjuk a hajvégeket. Az is fontos, hogy átfésüljük a kész hajat, hogy megtaláljuk, hol maradtak ki esetleg kósza hajszálak.

Így vágjuk le otthon a frufrut

Fazontól függetlenül fel kell frissíteni időről időre a frufrut, hogy ne zavarjon a látásban. Azt azonban a legtapasztaltabb otthoni hajvágók is hangsúlyozzák, hogy ne azon spóroljunk, amikor először vágatunk frufrut – ezt a lépést bízzuk fodrászra. Viszont utána már nem muszáj olyan gyakran visszajárni, magunknak is igazíthatunk a frufru hosszán.

Így vágjuk le otthon a bob fazont

Ha szeretnénk bob hajvágást, ne magunknak vágjuk le a hajunkat. Ha viszont már egy fodrász tökéletes fazont vágott, otthon is felfrissíthetjük a hajvégeket, nem feltétlenül kell otthagynunk több ezer forintot a fodrászunknál. Ha spórolnánk és inkább otthon vágjuk le a hajunkat, mindig vasaljuk ki vagy húzzuk ki hajszárításnál teljesen egyenesre a hajunkat, hogy valóban egyforma hosszúra vághassuk a hajtincseket.

Forrás: Good Housekeeping Fotó: Getty Images

Olvass tovább!