Plusz pénz otthonról? A legjobb kiegészítő online melók 2022-ben

2022. szeptember 10.
Az elmúlt időszakban egyre többen jönnek ki nehezen a havi fizetésükből és kénytelenek másod- vagy harmadállás után nézni. Mutatjuk, melyek a legkelendőbb online munkák, amiket akár fizetéskiegészítésként is végezhetünk!

1. Online magántanár

Ennél a munkatípusnál egyértelműen a nyelveket jól beszélők vannak előnyben. Ma már rengeteg olyan platform létezik, amely a tanulni vágyókat és a (nem feltétlenül tanár végzettséggel rendelkező) tanárokat köti össze. Például ilyen az italki.com is, amelyen a világ minden tájáról találkozhat mester és tanítvány. Itt megférnek egymás mellett a több évtizedes tapasztalattal rendelkező anyanyelvi magántanárok és az egyetem mellett a nyelvtanítást kiegészítő fizetés gyanánt űző diákok is – mindenki aszerint választhatja ki magának az ideális tanárt, hogy mik a céljai az adott nyelvvel. De az is jó megoldás lehet, ha online nyelvtanárként akarunk kiegészítő fizetést szerezni, ha online közösségekbe – például egy kifejezetten erre dedikált Facebook-csoportban – belépve hirdetjük magunkat.

2. Online tartalomgyártás

Meglehetősen tág fogalom a tartalomgyártás, éppen emiatt rejlik benne megannyi lehetőség! Ha van valamilyen konkrét, mély érdeklődési köröd vagy kreatív vénád, akkor azt online podcastok, albumok, blogok vagy vlogok formájában kamatoztathatod. Persze éppen amiatt, mert egyre többen adják a fejüket arra, hogy hobbijukból vagy a véleményük kifejezéséből pénzt keressenek, egyre nehezebb kitűnni a tömegből. Viszont ha megtaláljuk a célközönségünket, a hozzánk passzoló platformot és van egy jó ötletünk, még 2022-ben is sikerrel járhatunk. Az aktualitás is fontos szempont: a Covid okozta karanténidőszak alatt például sokan kezdték hiányolni a természet közelségét, és igyekeztek a lakásukba vagy apró teraszukra varázsolni némi zöldet – az ehhez tippeket adó vlogok és blogok ebben az időben csak úgy szárnyaltak.

3. Online kérdőívek

Állandó, fix jövedelemre ugyan ne számítsunk az online kérdőívek kitöltésétől, de kevés energia- és időbefektetéssel juthatunk vele pénzhez alkalmanként. Rengeteg olyan oldal létezik, amelyek kérdőíveket gyűjtenek össze, és fizetnek a kitöltésért – a gond az, hogy elég gyakran futhatunk bele kamuoldalakba is. Íme néhány megbízható opció: Swagbucks, SurveyBods, Valued Opinions.

4.  Korrektori munka

Ha mindig kiszúrod a helyesírási hibákat egy szövegben, és a felületes, gyors olvasás helyett a lassabb, alaposabb olvasás jellemző rád, akkor a korrektorkodást neked találták ki. Ráadásul sokkal izgalmasabb, mint amilyennek első pillantásra tűnik, ugyanis a legkülönfélébb szövegeket olvashatod a legkülönbözőbb témákban, további előnye pedig, hogy te oszthatod be az időd: dolgozhatsz teljes állasban, részmunkaidőben, éjjel vagy nappal.

5. Szövegíró (copywriter)

Elengedhetetlen, hogy a különféle cégek marketingje működőképes legyen – lényegében ez az egyik legfőbb kulcs a sikerhez vetélytársaikhoz képest. A marketingben pedig fontos szerep hárul a szövegírókra, akik feladata, hogy friss, szellemes, a cég szellemiségéhez illeszkedő, a célcsoportot hatékonyan megcélzó üzeneteket írjanak. A szövegírás óriási előnye, akárcsak a korrektorok esetében, hogy rengeteg terepen, témában dolgozhatsz, ezáltal hosszabb távon sem válik unalmassá a munkád. Bárhonnan végezhető, többnyire jól fizető melóról van szó, amelyre óriási a kereslet, így ha van írói vénád, szereted a kevésbé fix, inkább projektalapú megbízásokat és a változatosságot, a szövegírás a te világod. Ha más nyelvet is beszélsz olyan szinten, hogy szellemesen, egyúttal célratörően fogalmazz, főnyeremény leszel ebben a szakmában.

6. Fordító, tolmács

Ismét azok vannak előnyben, akik jól fogalmaznak és jó a nyelvérzékük. A fordítók jelentős része már a járványhelyzet előtt is otthonról dolgozott, ez pedig az elmúlt 2-3 év tükrében még jellemzőbbé vált. Nem kell azonban profi tolmácsnak lenned ahhoz, hogy rövidebb szövegeket fordíts – ráadásul mivel magyarra relatíve kevés szaknyelvi írást fordítanak, ha van valamilyen speciális terület, amelyben otthonosan mozogsz, különösen jól járhatsz a tudásoddal. Például a Welocalize oldal segít abban, hogy fordítóként találj munkát bármely nyelven.

online-munka-fizetes-kiegeszites

7. Kézműveskedj!

Habár az eddig felsoroltakhoz képest ez kissé rendhagyó opció, hiszen nem online munkavégzésről van szó, de a saját magad által készített termékek (lehet az bármi: ékszer, táska, kisebb bútorok, festmények…) eladása, a köré felépített marketing legalább egy részének már online kell történnie a siker érdekében. Ne ijedjünk meg, ennek nem kell feltétlenül költségesnek lennie: gondolhatunk a socialmedia-felületeken történő népszerűsítésre, a saját honlap létrehozására, vagy akár a termékhez kapcsolódó vlogra vagy blogra, akár saját YouTube-csatorna működtetésére is.

8. Offline szakma online verzióban

Egyre többen végzik eredetileg offline munkájukat online felületen is. Ilyen lehet akár a pszichológus, a tanácsadó, de arra is bőven láthattunk példát a karanténidőszakban, hogy előadóművészek (stand-uposok, énekesek, színészek…) vállalták be az online formátumot. Sőt, olyan platform is működött, amely az edzőtermek és a táncstúdiók bezárása miatt nehéz helyzetbe került edzőket, tánctanárokat segítette és tette elérhetővé online edzéseiket a világ minden táján. Így az oktatók, táncosok, edzők sem estek el a bevételtől, az edzeni vágyók számára pedig mindez óriási lehetőségeket rejtett magában: olyan világhírű táncosok online óráin vehettek részt, amelyekre fizikai keretek között valószínűleg sosem lett volna mód.

Szerző: Németh Míra gyakornok, Fotó: Getty Images, Forrás: forbes.com, bilingo.hu

Ezt már olvastad?