A home office sokkal ökotudatosabb lehet az irodai munkánál, de ezért nekünk is tennünk kell

2022. augusztus 23.
A nap jó részét az íróasztalnál töltjük, mégis hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Itt az idő, hogy a figyelmünket egy környezetbarátabb, zöld irodaterület kialakítására irányítsuk!

Még ha vissza is térünk egyszer az irodaépületekbe, biztos, hogy az otthoni irodáinkban is fogunk még bőven időt tölteni, hiszen sok vállalat rugalmas, hibrid munkavégzésre áll rá, így heti két-három napot az irodában, a fennmaradó napokat pedig az otthoni munkaállomásunkon kell tölteni. Ezért most akárhogyan is néz ki az otthoni irodád – legyen szó akár egy mezei konyhaasztalról, egy munkának dedikált sarokról vagy egy teljes dolgozószobáról –, hasznos lehet, ha zöldebbé varázsolod.

Azt kérded, miért? Mert a bolygónk jövője veszélyben van. Az éghajlatváltozás valós, és napról napra egyre nagyobb problémát jelent. David Attenborough nem hazudott, amikor azt mondta, hogy a klímaváltozás bizonyítékai ellentmondást nem tűrnek. Nagyon fontos, hogy áltagemberként is tegyünk a környezetért, és ahogy az élet minden területét, a munkavégzést is ez a mentalitás járja át.

A brit Marie Claire munkatársai Muna Suleimant, a Friends of the Earth szervezet munkatársát kérték meg, mutassa meg, hogyan lehet az otthoni munkakörnyezetünkből műanyagmentes paradicsom. Muna javaslatai következnek!

zold-iroda-kialakitas

1. Környezetbarát irodaszerek

Nyilvánvaló javaslat, mégis fontos. „Az irodai kellékeket szerezd be zöld, etikus és helyi cégektől” – mondja. Ezek sokszor nemcsak fenntarthatóbbak, de a formatervezésük is izgalmasabb, mint a hagyományos irodaszereknek.

2. Amit lehet, intézz virtuálisan!

Ha egy tanítása van a Covid-érának, az biztosan az, hogy mennyi mindent el lehet intézni egy videóhívással. Egyre több cég kérdőjelezi meg az üzleti utak nélkülözhetetlenségét is. Hiszen károsak a környezetre, és sok esetben akár egy otthoni bejelentkezéssel is tökéletesen helyettesíthető. „Egy kis ismétlő: a repülőgépmotorok hőt, zajt és gázokat bocsátanak ki, például szén-dioxidot. Mindezek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz” – foglalja össze Suleiman.

3. Növény, növény, növény

Ha van lehetőséged fát ültetni a kertben vagy az otthonod körül, netalán plusz szobanövényeket hozni az élettérbe, az nemcsak a belélegzett levegő minőségét javítja, de egyes tanulmányok szerint a lelki jólétet is. „Komolyan megéri beruházni néhány növénybe. A növények megkötik a szénszennyező anyagokat a levegőből.” Szuper választások lehetnek a fikuszok, a rákvirág, a vitorlavirág, a szobapáfrányok vagy a pálmafajták.

4. Vizuális emlékeztetők

Ha nem megy a villany lekapcsolása vagy a gép teljes áramtalanítása munka után, hagyjunk magunknak post-iten üzenetet róla! De akár kijózanító ökotényeket is nyomtathatunk, például: tudtad, hogy 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal? Ezek segíthetnek emlékezni a céljainkra.

5. Spóroljunk az energiával!

Ellentétben az irodával, otthon te vagy a felelős. „A fosszilis tüzelőanyagoktól való távolodás kötelező – mondja Suleiman. – Ha ez túl ambiciózus lépés, próbálkozz kisebb lépésekkel: kapcsold ki a számítógép-monitort, amikor nem használod, csak annyi vizet forralj a vízforralóban, amennyire szükséged van, hogy ne pazarold az energiát.”

6. Fürdőszoba és higiénia

Ahelyett, hogy minden alkalommal egy-egy szappant vásárolnál, vásárolj nagyobb kiszerelésben, sőt csomagolásmentesen, saját tárolóval. „Ez egy nagyszerű módja annak, hogy csökkentsd a műanyagfogyasztásodat, mivel nemcsak az elfogyasztott műanyag teljes mennyiségét csökkenti, de a termékek szállításával járó szénlábnyomot is” – magyarázza. A mellékhelységben az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, ha újrahasznosított papírból készült vécépapírt választunk!

7. Otthon könnyebb nem pazarolni

Valójában az otthoni munkavégzés során sokkal könnyebb kevesebb élelmiszert pazarolni. (És az ételszállítós dobozokról akkor még nem is beszéltünk.) Tájékozódj arról, hogy lehet felhasználni a vásárolt élelmiszerek minden egyes darabját! A brokkoli rózsájából lehet ebédköret, a torzsából pedig délutáni snack, a bulgur maradékából pedig másnapra saláta – így nemcsak pénzt spórolhatsz, de sokkal kevesebb étel fog a kukában landolni.

8. Kezdeményezz beszélgetést!

Jó, persze, ez nem konkrétan tartozik a zöld irodához. De az éghajlatváltozásról beszélni a partnereddel, a lakótársaddal vagy a szomszédaiddal ugyanolyan fontos, mint a tényleges cselekvés végrehajtása.

Fotó: Getty Images, Forrás: Marie Claire UK

Ezt már olvastad?