A nagyi trükkjével lesznek vegyszermentesen tiszták az ékszerek

2022. szeptember 18.
Ezzel az ősrégi módszerrel még az antik ékszerek is újra ragyognak majd. Vegyszermentesen tisztíthatjuk meg a becses családi örökséget a rárakódott kosztól és zsíros szennyeződéstől.

Kétféle ember él a Földön: az egyik, aki minden nap leveszi az ékszereit, akkurátusan a helyére teszi és minden nap másikat vesz fel, attól függően, milyen ruhába bújt éppen. És van a többség, akiknek a kezéhez hozzánőtt az a bizonyos két gyűrű, a fülében mindig ugyanaz a fülbevaló lóg és a karkötőit még akkor sem veszi le, ha körbeutazza a világot. Utóbbiak azok, akiknek az ékszerein hamarabb megjelenik az összegyűjtött kosz és faggyú a viselője bőréről. 

ekszer-tisztitas

Nagyanyáinknak sem feltétlenül volt sok ékszere, ami volt, azt viszont nagy becsben tartották, és pofonegyszerű módszerrel tisztították kincseiket. Mi is alkalmazhatjuk kedvenc ékszereinken a vegyszermentes tippet. 

  1. Először béleljünk ki egy tálat alufóliával, majd rakjunk bele egy evőkanál szódabikarbónát, amennyi szükséges. Ehhez öntsünk elegendő meleg vizet, hogy ellepje a megtisztítani kívánt ékszereket. Ezután tegyük bele a gyűrűket, karkötőket, nyakláncokat, majd hagyjuk benne 5-10 percig, a szennyeződés mértékétől függően. 
  2. A végén óvatosan vegyük ki az ékszereket az oldatból, és öblítsük le. Ha még látunk rajta koszt, tegyük vissza az oldatba, és hagyjuk további öt percig benne, de egy puha textillel megpróbálhatjuk gyengéden ledörzsölni is a foltokat.

Semmi varázslat nincs a módszerben, csupán tudomány. A kémiai reakciót, ami végbemegy az alufólia, a szódabikarbóna és a meleg víz között, ioncserének hívják. Ez anélkül képes megtisztítani a fémeket a piszoktól, elszíneződéstől, hogy károsítaná magát az anyagot. A módszer legjobban az ezüstnél működik, de az aranynál is kipróbálhatjuk. Egyre vigyázzunk, hogy utóbbit ne hagyjuk túl sokáig az oldatban. 

Justine Lancon ékszerész szerint az aranynak nincs is szüksége ilyesfajta tisztításra. Elegendő, ha csupán meleg, szappanos vízben ázik 5-10 percet, majd enyhe súrolással – például egy puha sörtéjű fogkefével – letisztítjuk.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!