Ezek az illóolajok segíthetnek az ADHD tünetein

2022. június 10.
A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (közismertebb és rövidebb nevén ADHD) egy idegrendszeri fejlődési rendellenesség, melynek tünetei általában már gyermekkorban jelentkeznek, és egész életében elkísérik az embert. Ezek között a leggyakoribbak a lobbanékonyság, a koncentráció nehézsége és a túlzott mozgékonyság. A kezelés személyre szabott és összetett, és akár az illóolajoknak is szerepe lehet benne.

Gyógyszer, pszichoterápia, viselkedésterápia, egészséges életmód és akár az alternatív gyógyászat is hozzájárulhat, hogy könnyebben boldoguljon a mindennapokban, aki ADHD-val él. Egyszerű, de hatékony támogatást adhatnak a terápiának például az illóolajok.

illoolaj-adhd

Miért jó az ADHD-ban az illóolaj?

Szerteágazó jótékony hatása van az illóolajoknak. A megfelelő olajok javíthatják a kedélyállapotot, csökkentik a szorongást, ellazítják az elmét, javítják a produktivitást, de csökkenthetik a testi tüneteket is. 

Fontos tisztázni azonban, mi számít illóolajnak: „az illóolaj egy magas koncentrációjú anyag, mely nagy tisztaságban tartalmazza levelek, virágok, magok, gyökerek, gyümölcshéj, növényi szárak, gyanta vagy kéreg kivonatát”. Gyakran keverik hígított formában kozmetikumokba, de az élelmiszeriparban is előszeretettel használják. Mivel a szagérzékelésen keresztül hat, az illóolajok alkalmazásának legegyszerűbb módja, ha diffúzor segítségével párologtatjuk. Így az egész helyiséget betöltheti az aromája. Egy másik lehetőség az üvegcséből vagy a bőrünkre cseppentés után az onnan való direkt inhalálás, például a csuklónk megszagolásával.

Minden illóolaj más jótékony erővel bír, de vannak azért hasonló hatásúak közöttük. És vannak, melyek kifejezetten az ADHD tüneteire lehetnek hasznosak.

Az ADHD-val kapcsolatos kutatások során megfigyelték, hogy kiegészítő kezelésként az illóolajok segíthetnek, hogy könnyebb legyen a tünetekkel együtt élni. (Nem csak az ADHD esetében, hanem más idegrendszeri zavaroknál is jótékony hatásúak lehetnek az illóolajok.) Ezek az olajok megnyugtatnak, segítenek a fókusz megtartásában és pozitívan befolyásolják a közérzetet. 

A kutatások során a tudósok megnézték, milyen hatása van az illóolajoknak diffúzorral használva, hígítva, a bőrbe masszírozva vagy a fürdővízhez adva. A kutatásban résztvevő 11–14 éves gyermekek szülei mind pozitív hatásokról számoltak be. A tudósok úgy vélik ez alapján, hogy különösen a depresszió, szorongás, alacsony önértékelés és érzékenység javulhat a kiegészítő illóolajos kúrától.

ADHD-ra ható illóolajok

Négy különböző csoportba sorolhatók azok az illóolajok, melyek javíthatják az ADHD tüneteit, minden típusnak hasonló hatása van. Ezek közül kell megtalálnunk, nekünk melyik működik a legjobban. 

Virágos aromák A virágos illatok megnyugtatnak, elcsendesítik, ellazítják az elmét. Ezeknek az olajoknak így különösen pozitív hatása van a hiperaktivitásra, érzelmi viharokra és nyugtalanságra. Ezek a legjobb virágos illóolajok ADHD-soknak: levendula, vetiver, ilang-ilang, valeriána, rózsa, barátcserje. 

Citrusos aromák A citrusfélék illóolajai energikusabbá, jókedvűbbé tesznek, csökkentik a stresszt és segítik az emésztést. A szorongás és depresszió tüneteinek enyhítésére is hatásosak. ADHD-nál ezeket a citrusos illóolajokat használjuk: bergamot, édes narancs, mandarin.

Kámforos aromák A kámfort már az ősi gyógyászatban is használták a mentollal együtt. Immunrerősítő, légúti problémákat kezelő, allergiát csökkentő hatása van, emellett oldja a stresszt. Az eukaliptusz és borsmenta a két legismertebb és leghatásosabb kámforos illóolaj, melyet az ADHD-val élők is alkalmazhatnak.

Gyógynövényes, földes, fás és fűszeres aromák Különösen jótékony hatása van ezeknek az illóolajoknak az ADHD tüneteire. Megtisztítják az elmét, javítják az emlékezőképességet, de a testi folyamatokra, így az emésztésre és az immunrendszer működésére is hatással vannak, emellett csökkentik a fejfájást, javítják az alvást. Ezeket az olajokat használjuk ADHD esetén: rozmaring, zsálya, kamilla, geránium a gyógynövényes, míg tömjén, cédrus, szantálfa a fás, illetve szerecsendió a fűszeres és pacsuli a földes aromák közül

Fontos megjegyezni, hogy az illóolajok nem helyettesíthetik a terápiát és a gyógyszereket az ADHD kezelése esetén sem, és nem biztos, hogy azonnal megtaláljuk azt az aromát, ami a mi esetünkben hatásos lehet, így célszerű próbálgatnunk, miközben folytatjuk a kezelőorvosunk által javasolt kezelést.

Forrás: Verywell Fotó: Unsplash

Olvass tovább!