Paracetamolpara terhes nőknél: jobb nem használni?

2021. szeptember 28.
A tudósok azt javasolják a várandós nőknek, hogy a lehető legkevesebbet használják a paracetamoltartalmú fájdalomcsillapítókat a terhességük alatt, hacsak nem javasolja az orvosuk, mert növelheti a gyermeküknél a későbbi életkorokban kialakuló egészségügyi problémák, például az autizmus vagy ADHD kialakulásának kockázatát.

Ha egy várandós nőnél enyhe fájdalom- vagy lázcsillapítóra van szükség, világszerte a paracetamolt javasolják. A terhes nők több mint fele szedett vagy szed paracetamol hatóanyagú gyógyszert, bár néhány kutatás arra figyelmeztet, hogy meddőséget okozhat, növelheti annak esélyét, hogy a fiúgyermekek heréi nem szállnak le a hasüregből, esetleg ADHD vagy alacsonyabb intelligenciaszint alakul ki következményeként a magzatnál.

Egy nemzetközi kutatócsapat összegezte az elmúlt 26 évben a témában végzett laboratóriumi és állatkísérleteit, melyek pró és kontra eredményeket is hoztak a paracetamollal kapcsolatban. „Összegeztük az epidemiológiai kutatásokat és állatkísérletek eredményeit, melyek a paracetamol várandósság alatti használata és a magzatra idegrendszeri, urogenitális és reproduktív szervrendszerének fejlődésére gyakorolt hatásait vizsgálták – írták a tanulmány szerzői a Nature Reviews Endocrinology című orvosi szaklapban. – Ez alapján úgy gondoljuk, eleget tudunk ahhoz, hogy aggódjunk a paracetamol lehetséges, a magzat fejlődésére gyakorolt hatásai miatt, és óvatosságra intsünk.”

paracetamol-terhesseg-kockazat

A kutatók hozzátették ugyanakkor, hogy a potenciális veszély nem indokolja, hogy a paracetamol hatóanyagú gyógyszerek tiltását a várandósság alatt, ugyanakkor tudatában kell lenni az esetleges kockázatoknak, és további vizsgálatokat sürgetnek a hatásokkal kapcsolatban mind a tudósok, a törvényhozás és a szabályozó szervek részéről. 

A lehető legkisebb dózis

Cikkükben a kutatók azt javasolták, hogy a várandós nők csak abban az esetben szedjenek paracetamoltartalmú gyógyszert, ha orvosuk kifejezetten javasolja, és a kockázatok minimalizálása érdekében a lehető legkisebb hatásos dózist vegyék be a lehető legrövidebb időn át. Ez alapvetően egybecseng az egészségügyi szervek ajánlásával, mely szerint ugyan a paracetamol az első számú fájdalomcsillapító, ha valaki várandós vagy szoptat, ám azt hangsúlyozzák az eddigi irányelvek is, hogy a lehető legrövidebb ideig szedjék, a lehető legkisebb mennyiséget, ami még működik a panaszok megszüntetésére. 

Sokáig a paracetamolról úgy vélték, hogy veszélytelen és szinte nincs mellékhatása, ám a legfrissebb kutatások árnyalják ezt a képet, és hosszú távon okozhat problémákat a még meg sem született gyermekeknél.

Hormonrendszert megzavaró kemikáliák

„Ma már tudjuk, hogy a paracetamol az endokrin rendszert megzavaró vegyület, amire hosszú ideig nem figyeltek fel, és valójában nem is vizsgálták alaposabban eleinte – mutatott rá Shanna Swan, a New York-i Mount Sinai Kórház professzora, az összegző tanulmány egyik szerzője. – Ma már tudjuk, hogy csökkenti a tesztoszteronszintetn, a hatása hasonló más, hormonrendszert befolyásoló kemkáliákéhoz, ezért hasonlóan kellene szabályozni.”

„Bár az adatok nem teljesen egységesek, elegendő bizonyíték van arra, hogy kijelentsük, növeli annak kockázatát, hogy a herék nem szállnak le a hasüregből, valamint csökkenti a távolságot a nemi szervek és a végbél között, ami alacsonyabb spermaszámot és a meddőség kockázatának növekedését eredményezheti a későbbi életkorokban – írták a tudósok. – A nők esetében is kirajzolódott a termékenység csökkenése, bár a nők körében kevesebb kutatást végeztek. Az urogenitális és reproduktív rendszerek fejlődésére gyakorolt hatásokat a szabályozó szervek egyáltalán nem vizsgálták.”

„A paracetamol használata a várandósság alatt az idegrendszeri fejlődési zavarok kockázatát is növeli a magzatnál – jelentette ki Ann Bauer, a Massachusetts Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. – Ez azt jelenti, hogy növelheti az ADHD, az autizmus spektrumzavar, a megkésett beszédfejlődés, alacsonyabb intelligenciaszint és mozgásfejlődési zavarok kialakulásának esélyét. Ez azért is nagyon aggasztó, mert rengeteg nő szed paracetamoltartalmú gyógyszert. A hatása olyan nagy lehet, hogy még a kis mennyiség is hatalmas kockázatnak számít, ha azoknak a gyerekeknek a számát nézzük, akikre hatással lehet.”

Forrás: Nature, Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!