Mindig bevonzod a narcisztikus embereket? Ez lehet az oka!

2022. szeptember 29.
Nem érted, miért találod magad újra és újra toxikus kapcsolatokban, narcisztikus partnerek mellett? Eláruljuk az okát, és azt is, hogyan törheted meg ezt a kártékony mintázatot.

Sokan úgy érzik, mágnesként vonzzák a narcisztikus személyeket: ha 100 méteres körzetben van egy narcisztikus személyiségzavarban szenvedő személy, az illető egészen biztosan kiszagolja majd őket. Ezek az emberek gyakran azt kérdezik: „Miért csak a narcisztikus emberek és a toxikus kapcsolatok találnak meg engem? És mit tehetek, hogy végre boldog, egészséges párkapcsolatom legyen?”

narcisztikus-szerelem-parkapcsolat-pszichologia

Nem biztos, hogy ezek az emberek több narcisztikust vonzanak, mint mások, az viszont elképzelhető, hogy hajlamosabbak kitartani mellettük. Nézzük meg, hogy is van ez:

Képzeljük el, hogy új társat keresel. Elmész randevúzni valakivel, akit vonzónak és szellemesnek találsz. Néhány randevú után észreveszed, hogy a randid szokatlanul érzékeny a csekélységekre, állandóan a figyelem, sőt csodálat középpontjába kell kerülnie, viszont figyelmen kívül hagyja az érzéseidet, miközben vele állandóan éreztetni kell, mennyire nagyszerű. Nem kell tudod szakszerűen diagnosztizálni egy narcisztikust ahhoz, hogy zavarjon az ilyen típusú viselkedés. Ezen a ponton sok olyan ember, aki egyáltalán nem ismeri a narcizmust, inkább lezárja a kapcsolatot, mert az új személy szükségleteinek kielégítéséne több fáradsággal jár, mint amit a kapcsolatból nyerhető a lehetséges előnyök kompenzálni képesek.

Gondolkodj el az alábbiakon:

  • Maradtál már benne egy kapcsolatban annak ellenére, hogy a másik túl önző volt?
  • Úgy érzed, nincsenek világos elképzeléseid arról, hogy milyen típusú viselkedést tolerálsz vagy nem tolerálsz egy romantikus partnertől?
  • Ha egy kapcsolat csodálatosan kezdődött, de gyorsan lefelé megy, akkor hajlamos vagy benne maradni – remélve, hogy javulni fog?
  • Elviseled, ha leértékelnek?
  • Hajlamos vagy kifogásokat keresni a másik rossz viselkedésére? (Nem gondolják komolyan. Csak nehéz napjuk volt)

Ha ezekre a kérdésekre igennel felelsz, ideje átgondolnod a párkapcsolatokkal szemben támasztott igényeidet és elvárásaidat. Ez nem azt jelenti, hogy bármi gond lenne veled, vagy hogy ne lehetne néha a fentiek ellenére jó egy kapcsolat. De ha mintaszerűen toxikus kapcsolatokba sodródsz, akkor annak valószínűleg nem a véletlen – vagy valamiféle rejtélyes vonzalom – az oka, hanem a párkapcsolatokról és úgy alapvetően a társas viszonyok működésével kapcsolatos hibás vélekedések.

Ezeket mindenképp érdemes lehet átbeszélni egy pszichológussal, de már a helyzet tudatosítása is sokat segíthet abban, hogy „megtörjük az átkot”. Mindig figyelj rá, hogy a partnered tiszteletben tartsa a határaidat, ha kellemetlenül, „megerőszakolva” érzed magad egy kapcsolatban, az rég nem jó. Ha pedig sikerült kifejezned nem tetszésedet a negatív viselkedéssel kapcsolatban, ne hátrálj meg, hogy még egy esélyt adj – a narcisztikus emberek élvezik a hatalmi játszmákat, nagyon kicsi az esélye, hogy maguktól megváltozzanak.

Forrás: PsychologyToday Fotó: Getty Images

Olvass tovább!