Mindenkinek ismerni kell a szürke kő módszert, akinek narcisztikus emberrel kell kommunikálnia

2022. július 18.
Hibáztatás, vádaskodás vagy egyszerűen a másik érzelmeinek semmibe vétele csak néhány a narcisztikus emberek kommunikációs eszköztárából, ám már ebből látszik, mennyire nehéz egy ilyen emberrel bármilyen kapcsolatban lenni, vagy egyáltalán csak beszélgetni. A szürke kő módszer segíthet rajtunk.

Egy ponton túl – egyáltalán nem meglepő módon – az ember elveszíti a nyugalmát, és a higgadt válasz helyett valamilyen érzelmileg túlfűtött módon reagál, amikor szembe kerül egy narcisztikus ember manipulációjával. Ha nem kerülhetjük el, és muszáj kommunikálnunk egy ilyen személlyel, a szürke kő módszer jó, ha ott van az eszköztárunkban.

A szürke kő módszer a narcisztikus, manipulatív vagy más módon mérgező viselkedéssel szemben lehet hatékony, ha tudatosan alkalmazzuk. „A szürke kő egy módszer, amit akkor használhatunk, ha valaki megpróbál manipulálni minket vagy irányítani akar minket – mondta dr. Marina Harris klinikai szakpszichológus és párkapcsolati szakértő. – A kiindulási pont az, hogy úgy viselkedjünk, mint egy szürke szikla: stabilan, tisztán és passzívan.”

szurke-ko-modszer-narcisztikus

A szürke kő megöli a drámát

A cél az, hogy a szürke szikla módszerrel lényegében elveszítse az érdeklődését a narcisztikus személy. „A mérgező emberek és narcisztikusok imádják a drámát, a jeleneteket – mutatott rá Lena Derhally párkapcsolati terapeuta. – Lételemük a felbujtás, érzelmi reakciót akarnak azzal a személlyel szemben, aki a célpontjuk. A szürke szikla módszerrel elérhetjük, hogy elunják vagy realizálják, tőlünk hiába várják ezt az érzelmi reakciót, és többé-kevésbé feladják, hogy minket is bevonjanak a drámájukba.

A szürke szikla módszer egyfelől hatékony stratégia lehet, hogy megvédjük magunkat a narcisztikus viselkedéssel szemben, ugyanakkor más előnyei is lehetnek: segíthet elérni, hogy a narcisztikus személy elkönyveljen minket úgy, mint aki nem reagál a manipulációira, melyek elengedhetetlenül szükségesek a narcisztikus ember boldogságához. „Egy kapcsolatban, ahol az egyik ember narcisztikus, a másik ember gyakran érzi úgy, neki kell változnia, az ő feladata helyrehoznia a narcisztikus fél által elkövetett hibákat is, hogy megelőzze a haragját – mondta Kimberly Perlin pszichológus. – A szürke kő kiszabadítja a szenvedő felet ebből az ördögi körből.”

Gyakori, hogy a narcisztikus ember eléri, a másik érezze úgy, hogy ő nem olyan értékes és nincs joga haragudni vagy neheztelni, hiszen mindig a másik az, aki hibázott. Ha használjuk a szürke kő módszert, azzal tudatosítjuk magunkban: a narcisztikus ember igénye a folyamatos figyelemre nem a mi problémánk, nem velünk van a hiba. Az, hogy megértjük, ez kizárólag az ő ügyük és nekünk ezzel nincs semmi dolgunk, segíthet, hogy egyre hatékonyabban és jobban alkalmazzuk a módszert. 

Hogyan alkalmazzuk a szürke kő módszert?

Az egyik lehetőség, hogy egyáltalán nem reagálunk. „Ha ezt választjuk, kerüljük a szemkontaktust, ne mondjunk semmit és forduljunk el” – javasolta dr. Harris. Jelentősen csökkenthetjük a reakcióinkat, ha nagyobb társaságban vagyunk, annyira, hogy a narcisztikus személy felé nem mutatunk semmilyen választ. „Ha mégis mondunk valamit, az legyen rövid és célratörő” – tette hozzá Derhally.

„Szöveges üzenetben például egy sima emoji vagy egyszavas igen-nem válasz. Ne legyünk védekezők, ne mentegetőzzünk vagy próbáljunk magyarázkodni. Ha mégis válaszolunk valamit, az legyen érzelemmentesen udvarias, távolságtartó, rövid és higgadt.”

Ha elsőre úgy érezzük, képtelenek vagyunk a szürke kő módszert alkalmazni, a szakemberek azt javasolják, próbálkozzunk. „A határok meghúzása, az önértékelésünk védelme azzal, hogy nem megyünk bele a játszmába, megóv a narcisztikus emberek mérgező hatásától” – magyarázta dr. Harris, miért szükséges, hogy elkezdjük a szürke kő módszer alkalmazását. „A saját kapcsolati dinamikánk irányítását visszaadja a kezünkbe – mutatott rá Derhally, miért fontos, hogy érezzük, van saját erőnk. – Ha úgy érezzük, a miénk az irányítás az addigi egyenlőtlen erőviszonyok felett bármilyen jellegű kapcsolatban egy narcisztikus emberrel, visszaszerezzük az erőnket.”

Azért azt is fontos megjegyezni, hogy nem a szürke kő az egyetlen (és nem is szabad, hogy ez legyen az egyetlen) módszer a narcisztikus emberekkel való megküzdéshez az eszköztárunkban. Ez egy olyan fegyver, amit azonnal előránthatunk, ám a pszichológussal való munka az, ami hosszú távon is fenntartható stratégiát jelenthet. És ha úgy érezzük, veszélyben vagyunk, a szürke kő módszer arra jó, hogy az adott helyzetből kiszabadítsuk magunkat, és ezután dolgozzunk a kapcsolaton általánosságban.

Forrás: Well+Good Fotó: Unsplash