3 intő jel, hogy egy gyerek narcisztikus felnőtt lesz

2022. augusztus 06.
Nem létezik hivatalos orvosi diagnózis a narcisztikus személyiségzavarra, ám az önmaguk fontosságát extrém módon a középpontba helyező személyiségvonások már gyermekkorban megmutatkoznak.

Vannak bizonyos jelek, melyek növelhetik annak kockázatát, hogy egy gyereknél kialakul a narcisztikus személyiség” – mondta Craig Malkin pszichológus. Egy óvodáskortól induló, 20 éves követéses vizsgálatban megfigyelték, hogy az olyan narcisztikus személyekre jellemző vonások, minthogy önmagukat feljogosítva érzik bármire, robbanékony természet és agresszió különböző tényezők együttes kombinációjának hatására alakul ki. Szerepet játszik a narcisztikus személyiség kialakulásában a szülők elkényeztető nevelési módszerein túl a genetika és utalhat rá a kisgyermekkori temperamentum. A húszas évek elejére bontakozik ki teljesen a narcizmus az arra hajlamosaknál. 

gyerek-narcisztikus

Hajlamosabbak a drámára

Egy óvodás megnyilvánulásaiban gyakoriak a melodramatikus jelenetek, ám ha ez gyakoribb az átlagosnál, az intő jel lehet” – mutatott rá a pszichológus. Ha egy gyerek folyamatosan a figyelem középpontjában akar lenni, szüksége van a győzelemre vagy bántalmazza a többi gyereket, feltételezhetjük, hogy nála nagyobb a narcisztikus személyiséggé válás esélye, mint másoknak.

A szülők nem törődnek vele – vagy épp túlkényeztetők

A szülők nevelési stílusa is befolyással van a narcisztikus személyiség kifejlődésére. A már említett vizsgálatból kiderült, hogy azoknál a gyerekeknél alakult ki nagyobb eséllyel a narcisztikus személyiségzavar, akiknek a szülei alapvetően ignorálták a gyerekeiket, ugyanakkor gyakran tettek lekicsinylő megjegyzéseket gyermekeikre, munkájukat folyton kritizálták. 

Egy ilyen környezetben felnövő gyermek ugyanis azt tanulja meg, hogy ő sosem elég, sosem lehet elég jó. Felnőttként viszont kifejlődhet náluk mintegy védekező mechanizmusként önmaguk fontosságának túlzott hangsúlyozása, amivel elnyomhatják a mélyben húzódó bizonytalanságukat.

„Ha egy gyerek egész gyerekkorában azt hallja, hogy fontosabb másoknál vagy különlegesebb, mint más gyerekek, az is narcisztikus személyiség kialakulásához vezethet felnőttkorra” – mutatott rá Malkin. Az természetes és szükséges, hogy a szülők táplálják és erősítsék gyermekük önbizalmát és önbecsülését, ugyanakkor a felsőbbrendűség tudatosítása egészségtelen. 

A szülő is narcisztikus

Nem minden negligáló vagy túlkényeztető szülő narcisztikus maga is, ám nagyobb valószínűséggel az. A narcisztikus szülő személyisége óhatatlanul hatással van a gyermekre is, növeli a narcisztikus személyiségzavar kifejlődésének kockázatát” – magyarázta a pszichológus. 

Például a narcisztikusok gyakran gondolják azt, hogy vagy ők a leghangosabbak, vagy senkik. Nincs középút. A gyerekek felveszik ezt a viselkedést, látva a szüleiktől, magukba szívják ezt a fekete-fehér gondolkodásmódot. „Csak győztesek lehetnek és vesztesek. Ha egy gyerek ilyen környezetben nevelkedik, a narcizmus az identitása része lesz” – mondta Malkin.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!