Így előzheted meg, hogy kitörje a bakancs a lábad

2022. október 02.
Itt a vége a mezítlábazásnak, nyitott szandálok, kényelmes papucsok és vászoncipők hónapjainak. Visszavonhatatlanul ősz van, sőt, egyre hidegebb és nyirkosabb az idő, a lábunk bekerül a zárt, keményebb és ridegebb cipőkbe, bakancsokba, csizmákba, ami azt is jelenti, hogy nagy esélyünk van arra, hogy vízhólyagunk legyen. Nem kell azonban, hogy kitörje a bakancs a lábunkat. Elég sokat tehetünk ennek megelőzésére.
  • Vízhólyag akkor keletkezik, ha a lábunk mozogni tud a túl szűk vagy túl bő bakancsban, illetve ha az átizzadt zokni kidörzsöli.
  • Fokozatos hozzászoktatással még az új bakancs sem töri ki a lábunkat.
  • Az sem mindegy, milyen zoknival vesszük fel az őszi–téli cipőket. Nem a pamut a legjobb választás.

Ha a tökéletes őszi–téli bakancsot, csizmát keressük, amiben órákig tudunk barangolni a lehullott levelek között az erdőben, talpalhatunk a városban kezünkben a forró kávéval vagy a hidegben is bírjuk a kutyasétáltatást és nem ázik be, a kényelem a kulcsszó. Különösen, ha még nem törtük be ezeket a bakancsokat. Mert ha kényelmes a cipő, nagyobb esély van arra, hogy a vízhólyag is elkerül.

A mozgás okozza a vízhólyagot

Az sem jó, ha túl bő vagy túl szűk a bakancs. Mindkét esetben garantáltan vízhólyagot tör a lábunkra a cipőnk. „Az őszi–téli cipők esetében a vízhólyagot leggyakrabban a nem megfelelő illeszkedés váltja ki. Ha mozog, csúszkál a láb, kialakul a vízhólyag” – magyarázta dr. Saylee Tulpule ortopéd szakorvos. Ezt elkerülhetjük, ha a boltban, mielőtt megvesszük a bakancsot, sétálgatunk benne egy kicsit, amikor pedig élesben felvesszük, szorosra húzzuk a fűzőket. 

bakancs-vizholyag

Az új bakancsot először legfeljebb 30 percig viseljük, hogy ne törje ki a lábat

„A vízhólyag kialakulásához hozzájárul a nedvesség és dörzsölődés is, amikor a zokni fel-alá csiszolja a lábunkon a bőrt – tette hozzá dr. Wenjay Sung az USC Arcadia Kórház ortopéd szakorvosa. – A vízhólyag egy apró, folyadékkal teli zseb, ami a bőr legfelső rétegében alakul ki.” Ezt megelőzhetjük, ha a bakancsot – ami pont jól illik a lábunkra –. szintetikus vagy gyapjúzoknival viseljük, ami elvezeti a nedvességet. 

A zokni lehet a kulcs

Meglepő, de az ortopéd orvosok nem a pamutzokni mellett teszik le a voksukat. „Nem ajánlom a pamutzoknit, mivel ez magába szívja és megtartja a nedvességet, ami dörzsölődéshez vezethet – mondta dr. Tulpule, aki inkább olyan anyagból készült – gyapjú vagy szintetikus – (sport)zoknit javasol, melyek elvezetik a nedvességet. – Ha valakinek izzadós a lába, a hintőpor is jó szolgálatot tehet” – tette hozzá a szakember. 

A vastagabb zokni segíthet jobban kipárnázni a cipő belső felszínét, ami szintén eldöntheti, lesz-e vízhólyagunk vagy sem. Kiránduláshoz, hosszabb túrához pedig kifejezetten javasolják a speciális túrazoknik beszerzését.

Váltogassuk a cipőket

Az is segíthet megelőzni a vízhólyag kialakulásának kockázatát, ha fokozatosan kezdjük hordani az őszi bakancsot. Bár legszívesebben mindenhova az új cipőnkben mennénk, ám a türelemmel valószínűleg messzebb jutunk. Első alkalommal nem ajánlott 30 percnél tovább hordani az új bakancsot, és idővel, ahogy idomul a bőr és megszokja a lábunk, növelhetjük ezt az időtartamot.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!