Ezek a legjobb cipők, ha cukorbetegek vagyunk

2022. május 31.
A diabétesz számos lábproblémát okozhat, melyeket enyhíthetünk vagy megelőzhetünk, ha a megfelelő cipőt viseljük. Nem is mindig könnyű kényelmes cipőt találni, hiszen a cukorbetegség okozta problémák gyakran fájdalmassá tehetik a lábbelik viselését.

„Aki diabéteszben szenved, sokkal jobban kell figyelnie a lába egészségére” – mondta dr. Pamela Mehta ortopéd szakorvos. Fontos minden nap megvizsgálni a lábakat, megnézni, keletkeztek-e sebek, vízhólyagok, látunk-e pirosságot, duzzadást vagy körömproblémát. Sőt, kézi tükörrel a talpunkra sem árt néhány pillantást vetni. 

„Nyilvánvalónak tűnhet, de fontos megemlíteni a higiéniára való fokozott odafigyelés szükségességét: minden nap lábat kell mosni, nem szabad elhanyagolni a testápoló használatát sem, mert a bőr kiszáradása növeli a sérülések kockázatát. Ráadásul a kiszáradás fokozottabb lehet a diabéteszben szenvedőknél” – sorolta a szakember. 

diabetesz-cipo

A súlyosabb lábproblémák szintén gyakoribbak, ha valaki cukorbeteg. „Az idegkárosodás vagy neuropátia érzékvesztést okozhat, ez különösen akkor alakul ki, ha kezeletlen marad a cukorbetegség – mondta dr. Irene Evuleocha sebész, lábszakorvos. – A neuropátia miatt könnyebben alakul ki bőrkeményedés, ami diabéteszes fekélyekhez vezethet. Súlyos esetben olyan fertőzések keletkezhetnek a lábon, ami miatt akár amputációra is szükség lehet, ha nem kezelik időben.”

Egy másik gyakori probléma, ami diabétesznél gyakoribb, a kalapácsujj kialakulása. Ezt az okozza, hogy az ínszalag és ideg-izom egyensúlya felborul, a keringés romlik, ezért visszafordíthatatlan károsodás alakul ki, például üszkösödés vagy más bőrproblémák, mint a berepedt bőr, gombás fertőzés a legyengült immunrendszer miatt.

Ez mind nagyon rémisztően hangzik, ám ezen túl komoly nehézséget jelenthet a cipővásárlásnál is. Ha megfelelően kézben tartjuk a diabéteszt, jelentősen csökkenthetjük a lábproblémák kialakulásának esélyét. Ehhez a megfelelő lábbelik is szükségesek lehetnek.

Milyen a jó cipő diabétesznél?

Az első és legfontosabb, hogy puha támaszt biztosítson a saroknak, hogy minél kényelmesebb legyen és akár enyhítse a fájdalmat. „A diabéteszes betegeknek célszerű kerülni a lapos talpú cipőket, flipflop papucsot és a magas sarkút is, mert ezek a láb egy bizonyos pontjára helyeznek nagy nyomást – mondta dr. Mehta. – Az is fontos, hogy a cipő sehol se dörzsölje a lábat, mert ott könnyen kialakulhatnak bőrkeményedések és fekélyek.”

A széles és mély lábfejjel rendelkező cipők jó választás lehetnek, mert ezek biztosan nem dörzsölik a lábat. „Amikor felpróbáljuk a cipőt, érdemes megfigyelni, hogyan áll a lábunk benne, milyen helyzetben van, mert ha bütyök vagy kalapácsujj alakul ki, az további kellemetlen problémákat okozhat” – mutatott rá dr. Daniel Geller láb- és bokasebész.

Milyen belül a tökéletes cipő diabéteszeseknek?

Az is fontos a szakemberek szerint, hogy a cipő belseje a lehető legpuhább, legkipárnázottabb legyen. De számít az anyag is. A bőr, vászon vagy hasított bőr megfelelő szellőzést biztosít. „Ha napközben gyakran bedagad a lábunk, a tépőzáras cipő praktikus választás, mivel bármikor a lábfejünkhöz igazíthatjuk a pántokat” – mondta dr. Mehta. 

Mi van, ha ha nem találunk megfelelő cipőt?

Akkor sem kell vállalnunk a kényelmetlenséget, ha nem akadunk olyan cipőre, ami tökéletesen kényelmes lenne számunkra. Talpbetéttel igazíthatunk rajta, hogy ne fájjon-nyomjon sehol. „A talpbetétek segítenek megelőzni, hogy a csontok és lágy szövetek kényszertartásba kerüljenek, kiküszöbölik az ortopédiai problémákat, megfelelő stabilitást és egyensúlyt biztosítanak” – magyarázta dr. Geller. 

Az is fontos, ne csak a cipőnk, de a zoknink is megfelelő legyen. Ha nem elég puha a cipő, viselhetünk párnázott zoknit, vagy még egy párat, hogy puhább legyen a talpunknak, ám arra ügyeljünk, hogy a zokni gumija megfelelően laza legyen, ne vágjon be sehol, és ne érjen a bokánk fölé. 

A szakemberek azt is hangsúlyozták, hogy otthon se legyünk mezítláb, ha diabéteszben szenvedünk, mivel ha eleve nem megfelelő a lábfej tartása, sokkal jobb az ízületeink és a keringésünk szempontjából, ha egy megfelelően kiképzett, kényelmes cipőbe bújunk.

Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images

Olvass tovább!