Csak 3D aggyal találod meg a tevét az optikai illúzión

2022. október 22.
Te képes vagy megtalálni az optikai illúzión a tevét? Az egész kép egy hallucinációra emlékeztet, pedig akinek jól működik a térlátása és 3D-s agya van, azelőtt kirajzolódik egy teve is.

Bár első pillantásra visszahőkölhetünk, amikor ránézünk a 3 dimenziós optikai illúzióra, amit a Monday by Magic Eye nevű felhasználó posztolt a TikTokra. Az 1990-es években nagyon népszerű 3D optikai illúziókra hasonlító rajzon egy tevét láthatnak azok, akiknek a szeme és agya fogékony a 3D képekre. 

3d-optikai-illuzio-teve

Úgy tűnhet, hogy az egész csak véletlenszerű kaleidoszkópja különböző színeknek, az absztrakt mozaikon mégsem olyan véletlenszerűek a pöttyök. Ha megfelelő ideig nézzük a megfelelő távolságból, egyszer csak feltűnhet egy teve a semmiből az optikai illúzión

Ha még így sem megy, ne adjuk fel. Vessünk még egy pillantást az optikai illúzióra. Annyit segítünk, hogy a trükk az, tartsuk egészen közel a képernyőt az arcunkhoz, majd kezdjük lassan távolítani addig a pontig, míg fel nem tűnik a teve a képen. Az optikai illúzió ugyanis egy autosztereogram: két dimenziós (2D) kép ismétlődő mintákkal, melyek egy három dimenziós (3D) képet rejtenek. 

@stereogramaday

#magiceye #stereogram

♬ Jungle Sounds – Christophe PETREL

Amikor egy autosztereogramot nézünk, az agyunk ösztönösen ismétli mindkét szemmel a 2D mintát, mivel az agy automatikusan a képre magára fókuszál. Ha képesek vagyunk a fókuszt áthelyezni a 2D minta mögé, a szemünk egy kissé más szögből kezdi nézni a mintát. Ekkor üt be a sztereopszis, amikor meglátjuk a 3D képet a 2D minta mélyén. Így már megvan a teve?

Forrás: New York Post Fotó: TikTok

Olvass tovább!