5 kézmozdulat, amitől még meggyőzőbb lesz a mondanivalód

2022. szeptember 25.
Tényleg számít, hogy tartjuk a kezünket, miközben beszélünk másokhoz? Kiderült, hogy igen! Ha megfelelően használjuk a kezünket, sokkal nagyobb benyomást tehet a mondanivalónk, jobban megjegyzik, amit mondtunk, különösen a munkahelyi megbeszéléseken. Öt olyan gesztust mutatunk, amik nagy hatással lehetnek másokra.
  • Egy egyszerű kézmozdulat is sokat javíthat a mondanivalónk másokra gyakorolt hatásán. 
  • Miközben beszélünk, ösztönösen is használjuk a kezünket, hogy kiemeljünk, hangsúlyozzunk bizonyos mondanivalót. 
  • Különösen a munkahelyi megbeszéléseken járulhat hozzá a kézmozdulatok tudatos használata ahhoz, hogy nagyobb benyomást tegyünk a kollégákra.

Egy 2019-es franciaországi kutatásban, melyet a lyoni Jean S. Clarke vezetett az Emlyon Üzleti Iskola tudósaival együtt, azt kérték üzleti befektetőktől, hogy nézzenek meg videókat. Ezeken színészeket vettek fel, ahogy olyan új eszközöket kínálnak eladásra, melyek sportsérülések kezelésében segíthetnek. 

A befektetők sokkal érdekesebbnek találták azokat a filmeket, melyeken az előadó széles kézmozdulatokkal kísérte mondanivalóját. A legkevésbé azokat értékelték, melyeken összefonták maguk előtt a karjukat beszéd közben. Az egyszerű metaforikus gesztusok, mint például amikor szélesre tárja valaki a karját, amikor a potenciális piac nagyságáról beszél, ahol el lehet adni a terméket, jelentős hatással bírnak, mivel a gesztusok megerősítik és alátámasztják azt, amit szavakkal is mondunk. „Ha tudatosan használjuk a gesztusokat, sokkal intenzívebbé válik a mondanivalónk, sokkal részletesebbnek hat, így az emberekre is sokkal erősebben hat” – magyarázta a kutatás vezetője. 

A kézmozdulatok tehát fontos eszközök, amikor másokkal kommunikálunk. A szakértők elárulták azt is, melyik az az öt kéztartás, amivel még nagyobb hatással lehetünk azokra, akikkel beszélünk, vagy akiket meg akarunk győzni éppen.

1. Gyűrűként illeszteni össze az ujjunk végét

testbeszed-kezmozdulat-meggyozes

Ha csak egyetlen kézmozdulatot akarunk beilleszteni a gesztusaink közé, az a gyűrű kéztartás legyen, amikor a mutató és hüvelykujj végét összeérintjük. Ezt a legkönnyebb is beépíteni a testbeszédünkbe, mivel alapvetően természetesen jön minden embernél a használata. Ezzel nemcsak azt fejezhetjük ki, hogy egyetértünk valamivel, hanem azt is, ha valaminél hangsúlyozni akarjuk, hogy ez a legfontosabb része a mondanivalónknak.

2. Mutatni az ujjunkkal azt a számot, amit kimondunk

testbeszed-kezmozdulat-meggyozes

Ha a kezünkön is mutatjuk azt a számot, amiről épp beszélünk – négyet mutatunk az ujjunkkal, amikor épp négy valamilyen dologról van szó –, egyszerű, de hatásos módja annak, hogy az összefüggésekre felhívjuk a figyelmet, és az üzenet, amit közölni akarunk, sokkal inkább megmaradjon a hallgatóságunkban.

3. Tartsuk a kezünket a szívünk fölött

testbeszed-kezmozdulat-meggyozes

Ha meg akarunk győzni valakit arról, hogy az adott beszélgetés nagyon fontos számunkra, próbáljuk ki, hogy a kezünket a szívünk fölött tartjuk a mellkasunkon. Ha megérintjük a szívünk felett beszéd közben, azt éreztetjük, hogy az üzenet érzékenyen érint minket és érzelmileg is bevonódtunk a diskurzusba.

4. Mindkét kezet felemeljük, és leengedjük, mint a mérleg két serpenyőjét

testbeszed-kezmozdulat-meggyozes

A döntés súlyát érzékeltetjük vele, ha a kezünkkel is demonstráljuk az érveket pró és kontra. Amikor két lehetőség között kell választani, mindkét kezünket tenyérrel felfelé fordítva mozgassuk fel és le, mintha húzná a döntés súlya. 

5. Tenyérrel felfelé tartsuk a kezünket

testbeszed-kezmozdulat-meggyozes

Pozitív érzéseket sugároz, ha tenyérrel felfelé tartjuk a kezünket beszélgetés közben. Az ökölbe szorított, zárt tenyér pont az ellenkező hatást kelti. Vanessa Van Edwards testbeszéd szakértő TED-előadásokat elemzett, és összeállította, melyik a 20 leggyakrabban használt gesztus, amit az előadók használnak. A felfelé tartott tenyér az elsők között volt.

Különösen olyankor hatásos a mozdulat, ha 45 fokos szögben tartjuk a kezet, miközben felfelé fordítjuk a tenyeret. Ez nyitottságot és őszinteséget sugároz. Mintha azt mondanánk, hogy nincs takargatnivalónk.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!