Mérgező barátja a gyerekeknek is lehet – Mit tehetnek a szülők?

2022. augusztus 28.
A gyermekünk rosszkedvűen jön haza az iskolából. Egy barátja gonosz dolgokat mondott neki, negatív összehasonlításokat tett róla másokkal szemben vagy azt éreztette, hogy nem elég jó valamiben. A szakértő elmondja, mitől mérgező egy gyerek viselkedése, mit tehetnek a szülők és a gyerekek, ha ilyennel találkoznak.

Szülőként meg akarjuk védeni a gyerekünket. Valószínűleg vissza kell fogni magunkat, hogy ne rontsunk be az iskolába, és olvassunk be annak a gyereknek, aki ilyet mondott szemünk fényének, és figyelmeztessük, hogy gondolkodjon el, mielőtt máskor kiszaladna hasonló a száján. De felnőttek vagyunk, és értjük, miért nem jó ötlet így tenni mégsem. Szerencsére a szakértők szerint van más lehetőségünk is arra, hogy segítsünk a gyermekünknek felismerni a mérgező barátokat és megküzdeni velük. 

gyerek-mergezo-barat

Mitől lehet mérgező egy gyerek viselkedése?

A mérgező túl erős kifejezésnek tűnhet arra, amikor egy gyerek nem viselkedik túl kedvesen egy másikkal. Ugyanakkor ez pontos leírása a viselkedési mintázatnak nemcsak felnőttek, de gyerekek esetében is. A mérgező barát nem olyasvalaki, aki valami rosszindulatú dolgot mond egyszer, felismeri, majd bocsánatot kér érte. 

„Ez egy ismétlődő, folyamatosan fennálló, állandó dolog – mondta Ann-Louise Lockhart gyermekpszichológus. – Ha ezek a kritériumok teljesülnek, mondhatjuk, hogy a gyerek viselkedése mérgező.” Még az is lehet, hogy történik bocsánatkérés, de egy ilyen típusú barát újra és újra megteszi, amivel ördögi kört teremt. Sőt, az is lehet, hogy felnőtt jelenlétében kedves valaki, de amikor egymás között vannak, rosszindulatú. 

Ha egy barátod folyamatosan verseng veled, inzultál, gonosz dolgokat mond rólad és gyakorlatilag a busz alá lök, az tényleg egy barát? A válasz lehet, hogy egyértelmű egy felnőttnek, de nem feltétlenül egy gyereknek.

Mit válaszolhat egy gyerek a mérgező viselkedésre?

Általában nem vagyunk ott a gyermekünk mögött, amikor valaki csúnya dolgokat mond neki vagy gonoszkodik vele. Nehéz a megfelelő pillanatban jól válaszolni még a felnőtteknek is, nem hogy a gyerekeknek. 

Segítsünk a gyermekünknek azzal, hogy konkrétan elmondjuk, mit lehet mondani, hogy véget vessünk a ránk irányuló mérgező viselkedésnek. Ezeket a módszereket bármikor előhúzhatják a tarisznyájukból:

  1. Ne vegyél tudomást róla, és sétálj el. Ez véget vet a konfliktushelyzetnek.
  2. Állítsunk határt. Mondjuk azt: „hagyd abba, ne mondj nekem gonosz/sértő dolgokat, hagyj békén”.
  3. Adjunk nevet a dinamikának. Ha egy barát átlépi a határokat, beszélni kell róla. Konkrétan ki kell mondani feléjük: gonosz voltál, sértő voltál, tiszteletlen voltál. Azzal, hogy megnevezi a mérgező gyerek felé, mi történik, elutasítja a provokációt, nem megy bele a játszmába.
  4. Érts egyet vagy mondj valami váratlant. Furán hangzik, ám az idősebb gyerekek számára jó módszer lehet a humor. Amikor valaki valami váratlannal rukkol elő, a velük szemben álló emberek általában kiesnek a szerepükből. Azt mondta a mérgező barátja a gyerekünknek, kisbabáknak való a könyv, amit olvas? Válaszul mondja azt: „oáááá, oááááá, kisbaba vagyok”. Erre valószínűleg nem tud reagálni majd a gonoszkodó gyerek. 

Mit ne tegyenek a szülők a mérgező baráttal?

Amikor gyermekünkkel a mérgező barátjáról beszélgetünk, nehéz megállni, hogy ne minősítsük a viselkedését, személyiségét. Ha azt szeretnénk, hogy a mi gyerekünk jobb ember legyen, nekünk kell példát mutatnunk. „Ha azt szeretnénk, hogy a mi gyerekünket ne sértse meg senki, ne legyünk mi is ugyanolyanok, mint a mérgező gyerek: ne mondjunk sértő dolgokat másokra” – javasolta Lockhart. 

„Ne avatkozzunk be tevőlegesen a konfliktushelyzetbe, ha a szülők elmennek az iskolába, telefonálnak, azzal általában csak rontanak a helyzeten – mondta a pszichológus. – Megalázó és ciki a gyerekünknek. Emellett azt az üzenetet küldi, hogy nem bízunk benne, hogy képes kezelni a saját problémáit.”

Ne mi akarjuk helyette megoldani a mérgező barátjával való kapcsolatát, ugyanakkor segítsünk megtalálni az eszközöket, amelyekkel megküzdhet a nehéz élethelyzettel. Ha ez sikerül, bármikor a későbbi életében képes lesz rá.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!