A mérgező hiedelmek miatt nem találod meg a szerelmet

2022. november 18.
Tény, hogy a szerelemhez szerencse is kell, de sokszor épp mi magunk – pontosabban a bennünk dolgozó negatív hiedelmek – állunk a saját boldogságunk útjában, anélkül, hogy észrevennénk.

A legtöbbször észre sem vesszük, milyen mérgező hiedelmek dolgoznak a tudatalattinkban. A legrégebben született, legmélyebben gyökerező alapsémáink lehetnek a legveszélyesebbek, hiszen azokat már olyan természetesnek vesszük, hogy eszünkbe sem jut megkérdőjelezni őket. Pedig gyakran épp ezek állhatnak a boldogságunk és a boldog párkapcsolat megtalálásának útjában.

1. Nem vagyok elég jó

Ez az egyik legtipikusabb hiedelem, ami borzasztóan kártékony tud lenni. A „nem vagyok elég jó” érzés miatt állandóan rettegünk, hogy mások milyennek látnak, ezért folyamatos törekvések dolgoznak bennünk, hogy „jobbnak” mutassuk magunkat. Ez fárasztó és őszintétlen harc, amiben nem marad időnk rá, hogy önmagunk legyünk – és ez egy párkapcsolatban is komoly gondokat okozhat.

mergezo-hiedelmek-boldogsag-parkapcsolat

2. Nem bízhatok senkiben

A bizalmatlanság sok esetben régi negatív tapasztalatokból, traumákból táplálkozik, ha azonban alapsémává válik, mindig gyanakvóak leszünk kiszemelt vagy aktuális partnereinkkel szemben is. A bizalmatlanság miatt egyrészt nem merünk megnyílni a másik előtt, másrészt állandó gyanakvásunkkal, féltékenységünkkel megmérgezhetjük a párkapcsolatot.

3. Úgyis elhagynak majd

A magánytól, elhagyottságtól való félelem szintén meglehetősen gyakori probléma – az erre való mentális felkészülés így tulajdonképpen egyfajta önvédelmi mechanizmus. Ez az attitűd azonban nem jó hozzáállás egy párkapcsolatban, hiszen hogyan is engedhetnénk bele magunkat a szerelembe, ha már az elején is a végét várjuk.

4. A boldogsághoz kompromisszumokat kell kötnöm

Ez már kicsit komplexebb kérdés, hiszen valóban léteznek jó és fontos kompromisszumok egy párkapcsolatban. Arra azonban nincs szükség, hogy megalkudjunk, hogy feladjuk a számunkra fontos dolgokat egy partner kedvéért. Ha nem gondoljuk, hogy egyenlők vagyunk, hogy fontosak az igényeink, belesodródhatunk egy alárendelt pozícióba a kapcsolaton belül, ez azonban hosszú távon nem vezet majd semmi jóra.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images

Olvass tovább!