A harmincas anyák kinyírnák a Mikulást, eljárt az idő felette

2022. december 06.
Eljárt az idő a Mikulás felett, vallják a Z-generációs és milleniál anyák. Mivel a Mikulás - vagyis inkább a sokk, amit az jelent a gyerekeknek, mikor rájönnek, hogy valójában nincs Mikulás - csak traumatizálja a gyerekeket, ezért itt az idő szerintük, hogy ne hazudjunk tovább a gyerekeinknek, és ne áltassuk őket azzal, hogy a Mikulás ajándékot hoz nekik.
  • A Z-generációs és milleniál anyák kivételesen egyetértenek, mégpedig abban, hogy ideje lenne abbahagyni, hogy a gyerekeinknek hazudunk a Mikulásról.
  • Nem csak azért támadják a Mikulás mítoszát, mert nem igaz, hanem azért is, mert akár traumatizálhatja is a gyerekeket.
  • A szakember szerint csak a szülőn múlik, hogyan kezeli a gyerek a Mikulás-témát.

A három kisgyermeket – a legkisebb 3 hetes, a legidősebb 3 éves – nevelő édesanya soha nem fog képeket készíteni a gyerekeiről a Mikulással. Sőt, nekik nem is a Mikulás hoz ajándékot az ünnepek alatt. A húszas évei végén járó nő nem ért egyet azzal, hogy táplálni kell a jókedélyű, szakállas, nagyhasú, vörös ruhás férfi mítoszát. „Ha azt mondjuk a gyerekeinknek, hogy a Mikulás létezik, konkrétan hazugság. Nem hiszek abban, hogy a gyerekkoruknak ilyen hazugságokra kell épülnie” – mondta a háromgyerekes anya. 

A Z-generációs és milleniál anyák a TikTok-on vitatkoznak azon, vajon helyes vagy helytelen, ha hagyják, hogy a gyerekeik higgyenek a Mikulásban

A Z-generációs és milleniál anyák a TikTok-on vitatkoznak azon, vajon helyes vagy helytelen, ha hagyják, hogy a gyerekeik higgyenek a Mikulásban

„A gyerekek anélkül is élvezik az ünnepek varázsát, hogy hinnének a Mikulásban” – folytatta a fiatal anya. „Annyi a különbség, hogy nálunk tudják, hogy az ajándékok anyától és apától vannak, nem egy öregembertől.”

Természetesen az ő gyerekei is készíthetnek kívánságlistát, sütnek mézeskalácsot és néznek olyan filmeket, amikben szerepel a Mikulás. Ám amikor megkérdezik, elmondja a gyerekeinek, hogy ki volt Szent Miklós, és nem meséli nekik azt, hogy amíg alszanak, ha jók voltak, kapnak csokit, ha rosszat virgácsot a kipucolt csizmáikba. „Nem Mikulás az alapja az ünnepi varázslatnak, nem is maga az ajándék, hanem hogy örömet szerezzünk annak, akit szeretünk és közel áll hozzánk.”

Nem Mikulás az első áldozata a Z-generációs anyáknak

Nem a Mikulás mítosza az első, amit megreformálnának a harmincas-negyvenes anyák, de a legutóbbi. A TikTok-on eddig több mint 14 millióan látták a #SantaIsntReal (a Mikulás nem létezik) hashtaggel ellátott videókat, és sokan nem csak azért törölnék el a mítoszát, mert hazugság, hanem mert traumatizálhatja is a gyerekeket. 

A hírességek közül például Kristen Bell és Dex Shepard sem ért egyet azzal, hogy táplálnunk kell a gyerekekben a Mikulás mítoszát

A hírességek közül például Kristen Bell és Dex Shepard sem ért egyet azzal, hogy táplálnunk kell a gyerekekben a Mikulás mítoszát

„Nem akarom ijesztgetni vagy fenyegetni a gyerekeimet azzal, hogy ha rosszak, nem hoz nekik semmit a Mikulás” – mondta egy harminc éves anya, aki úgy érzi, azzal, hogy elmondta a 2 éves és 4 éves lányainak az igazságot a Mikulásról, és sosem táplálta bennük a történet körüli rejtélyességet, sok traumától megkímélte a kicsiket. Ezt a nevelési módszert nevezik gentle parnetingnek, amit valahogy úgy fordíthatunk, hogy finom bánásmód. Ennek lényege, hogy a szülők alapvetően kedvességgel és tisztelettel fordulnak gyermekeik felé fenyegetés és hatalmi álláspont helyett. „Azt akarom megtanítani a gyerekeimnek, ami a legjobb nekik. És ha azt tanulják meg, hogy a jó viselkedésért cserébe ajándékot kapnak a Mikulástól, az ellentmond annak a leckének, hogy azért legyenek jók, mert jók szeretnének lenni.”

Mit mond a szakértő a Mikulásról?

Sarah Ockwell-Smith gyermekpszichológus szerint nem a mítosszal van a baj a Mikulással kapcsolatban, hanem ha a szülők fegyverként használják az ajándékozást. „Azzal fenyegetni a gyereket, hogy nem hoz neked semmit a Mikulás, vagy virgácsot kapsz, megöli az ünnep örömét a gyereknek és a felnőttnek egyaránt, csak stresszt hoz” – mondta a szakember. „Egy mindent látó, ítélkező, felettünk álló lény mítosza, ami figyeli a gyerekeket, szintén traumát okoz. Nem csoda, ha vannak gyerekek, akik sírva fakadnak, mikor a Mikulással találkoznak. De ez is a szülőn múlik, hogyan beszélget erről a gyerekével.”

Forrás: New York Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!