Karácsonyi hagyományok a világ körül

2021. december 24.
Minden országban egy kicsit másképpen ünneplik a karácsonyt. Ami nekünk furcsa, az máshol évszázados hagyomány, és így van ez fordítva is. Íme, így karácsonyoznak a világ körül.

Karácsony Svédországban

Svédországban a karácsony egészen korán, december 13-án, Szent Lúcia, azaz Luca napjával kezdődik. Bár Lúcia keresztény szent, az ünneplés szorosan kötődik a téli napfordulóhoz – az év legrövidebb napjához –, és a fény ünnepeként tekintenek rá. A legtöbb városban és faluban felvonulást tartanak, ahol a gyerekek fehér köntösbe öltöznek. A lányok gyertyákat visznek – ma már elektromos gyertyát –, a fiúk pedig csillagokkal díszített pálcákat és hegyes varázslószerű kalapot viselnek. Egy lányt kineveznek Lúciának, és ő vezeti a körmenetet, gyertyakoronát viselve, általában valódi tűzzel meggyújtva.

Japán és a KFC

Ugyan a karácsony nem hivatalos ünnep Japánban, mégis sok ember díszíti fel otthonát fényekkel és karácsonyfával. A kisgyerekek ajándékokat kapnak, a család pedig sült csirkét fogyaszt. Bár nincs nagy hagyománya, a szenteste olyan romantikus időszaknak számít a szigetországban, mint az Egyesült Államokban a Valentin-nap. A párok megajándékozzák egymást és elmennek vacsorázni, ráadásul az éttermeket általában már hónapokkal előre lefoglalják karácsony estéjére.

Ausztrál karácsony a tengerparton

Ausztráliában december 25. a nyári évszakra esik, így az emberek karácsony napján a tengerpartra mennek ünnepelni – ebben az időszakban gyakran láthatunk télapónak öltözött szörfösöket és a homokban felállított karácsonyfákat. A karácsonyi vacsorát gyakran a grillrácson készítik el, és az a szóbeszéd járja, hogy amikor a Mikulás Ausztráliába látogat, pihenteti a rénszarvasait és kenguruk húzzák a szánját.

Görkorcsolya Venezuelában

Venezuela vallásos ország, az emberek többsége katolikus, így karácsonykor gyakran templomba járnak. A fővárosban, Caracasban hagyomány, hogy karácsony reggelén lezárják az utcákat az autók elől, az emberek pedig görkorcsolyával mennek az ünnepi misére.

Ünnep Etiópiában

Etiópiában december 25. helyett január 7-én ünneplik a karácsonyt. Az ünnep előtt az emberek egy teljes napig koplalnak, majd másnap reggel templomba mennek, ahol mindenki egy helyi, hagyományos fehér köntöst visel. A templom után eljön a lakoma ideje, amit az etiópok a barátaikkal és családjukkal költenek el. A fiatal férfiak egy hokihoz hasonló játékot, gannát játszanak falabdával és botokkal.

Katalán hagyomány

Katalóniában jól bejáratott hagyomány a karácsonyi farönk, aminek arcot is készítenek, majd kalappal díszítik, és takaróba csomagolják. A gyerekek azt játszák, hogy decemberben etetik, majd karácsony estéjén bottal ütik a farönköt, miközben dalolnak. Ezután leveszik róla a takarót, hogy ezzel felfedve az alatta elrejtett édességeket és ajándékokat, amiket a rönk „kikakilt”. Innen ered a rönk neve is: a Caga Tió magyarul „kaki farönköt” jelent.

Forrás: CBC Kids Fotó: Unsplash

Olvass tovább!