Jelek, hogy a párod érzelmileg zsarol téged

2022. december 07.
Úgy érzed, mintha folyamatosan a párod irányítana, és a te igényeid semmit nem számítanának? Képtelen vagy kifejezni a valódi érzéseidet, mert félsz, hogy csak egy újabb veszekedést robbantanál ki kettőtök között? Lehet, hogy egy érzelmi zsarolóval van dolgod.

Bűntudatot ébreszt

Egy érzelmi zsaroló előszeretettel vesztegeti meg a másikat: ajándékokkal árasztja el, amiért cserébe a partnere úgy érzi, kötelessége megfelelni az elvárásainak. Egy érzelmi zsaroló száját gyakran hagyják el a hasonló mondatok: „Azok után, amit érted tettem, nem hiszem el, hogy nem teszed meg értem.” „Ha nem vagy hajlandó megtenni, nem is szeretsz igazán.”

erzelmi-zsarolas

Tojáshéjon lépkedsz

Mivel az érzelmi zsarolás feszültséget okoz egy kapcsolatban, gyakorlatilag esély sincs a tiszta, nyílt kommunikációra. Ha azon kapod magad, hogy próbálod nagyon gondosan megválogatni a szavaidat, és inkább ki sem fejezed a saját érzéseidet, csakhogy ne haragítsd újból magadra a párod, az is egy biztos jele az érzelmi bántalmazásnak.

Közvetett vagy közvetlen fenyegetések

Ha akar, az érzelmi zsaroló rendkívül elbűvölő is tud lenni. A szavai olyan finomak lehetnek, hogy észre sem veszed a bújtatott kontrollt és manipulációt mögöttük. A közvetett vagy közvetlen fenyegetésekkel az érzelmi zsaroló félelemben tartja a partnerét, azt érezteti vele, hogy ha nem tesz eleget a kívánságainak, az büntetést fog maga után vonni. Például: „Ha nem mondod le a programodat, és nem maradsz velem otthon a hétvégén, lemondom az esküvőt.” Akár odáig is elmehet, hogy azzal fenyeget meg, hogy bántani fog téged, vagy saját magát, ha nem cselekszel úgy, ahogy ő szeretné.

A kontroll folyamatos

Az érzelmi zsarolás ismétlődő. Nem csak egyszer vagy kétszer fordul elő. A bántalmazó újra és újra alkalmazza ezeket a taktikákat, hogy a saját céljai érdekében manipulálja a partnerét.

Forrás: Yourtango Fotó: Getty Images

Olvass tovább!