5 tabu, amitől jobb lehet a párkapcsolat

2022. november 27.
Még mindig ellentmondásosan gondolkozunk rengeteg olyan dologgal kapcsolatban, amitől valójában erősödhetne a kötődés és javulhatna a viszony a partnerünkkel a szakértők szerint.
  • Egyetlen kapcsolat sincs halálra ítélve azért, mert a két ember külön ágyban alszik vagy külön utazik el.
  • Szerencsére minden kapcsolat más, így nincs olyan szabály, ami mindenkire ugyanúgy érvényes lenne.
  • Még a szexualitásban is sok olyan tabu tartja magát, melyről rég bebizonyosodott, hogy pont az ellenkezője igaz.

Ha végiggondoljuk az életünket, folyamatosan olyan üzenetekkel bombáznak minket, mit tegyünk vagy ne tegyünk egy párkapcsolatban. Hol azt mondják, bizonyos viselkedésformák, döntések egyszerűen tabuk, és mindig, minden körülmények között kerüljük, különben tönkremegy a házasságunk, szerelmi életünk romba dől.

A társadalom még mindig hajlamos megbélyegezni a párokat bizonyos döntések és tettek miatt

A társadalom még mindig hajlamos megbélyegezni a párokat bizonyos döntések és tettek miatt

Szerencsére ahogy minden ember, minden párkapcsolat más, nincs olyan szabály, ami mindenkire ugyanúgy érvényes lehetne. Egyetlen kapcsolat sincs halálra ítélve azért, mert a két ember külön ágyban alszik vagy külön utazik el. Sőt, valójában ezek a kerülendő dolgok inkább jó hatással lehetnek a párkapcsolatra. A párkapcsolati szakértő az alábbi öt párkapcsolati taburól legalábbis mindenképp így vélekedik. 

1. tabu: külön ágyban alvás

A társadalom megbélyegzi az olyan párokat, akik vállaltan külön alszanak. A kívülállók egyből azt gondolják, biztos valami baj van a házasságukkal, hiszen így hogyan élnek házaséletet?! Biztos, hogy sosem szexelnek. 

Persze ez is igaz lehet bizonyos párokra, ám a valóság az, hogy gyakoribb, amikor egyszerűen kényelmesebb külön aludni a párjától valakinek, mert az horkol, később fekszik le vagy korábban kel, és így nem zavarják egymás éjszakai nyugalmát, mindenki kipihentebb. Ha pedig valaki pihentebb, szexelni is nagyobb kedve van. „A kutatások szerint, akik külön ágyban alszanak, általában jobban alszanak, így elégedettebbek is a párkapcsolatukkal” – mutatott rá Abigail Makepeace párkapcsolati terapeuta.

2. tabu: beszélni a volt párodról

Sok pár számára tűnik túl kényelmetlennek átbeszélni, kinek milyen kapcsolatai voltak korábban. Van, akinek azért, mert túlságosan fenyegetőnek érzi a mostani párkapcsolatára. Nicole Saunders pszichológus szerint azonban nem szabadna, hogy a korábbi szerelmek tabunak számítsanak. Ezek az emberek ugyanis hozzájárultak ahhoz, hogy olyanok vagyunk ma, amilyenek, formálták a személyiségünket. „Ha egy pár életében, kommunikációjában jelen van a félelem, ott felüti a fejét a féltékenység, bizonytalanság, amiről számos kutatás bizonyította, valójában ezek ölik meg a szerelmet” – mondta a pszichológus.

3. tabu: flörtölés más emberekkel

Általában a társadalom szemében egy másik emberrel való flört a hűtlenség bizonyítéka, vagy éppen azt jelenti, hogy valaki boldogtalan a jelenlegi kapcsolatában, és kifelé kacsingat. „Ha most eltekintünk attól, hogy valaki megcsalási céllal flörtöl, valójában egy ilyen ártatlan adok-kapok megfűszerezheti a jelenlegi kapcsolatot” – mondta Makepeace. 

Mikor flörtölünk valakivel, érezzük a saját vonzerőnket, magabiztosabbá tesz. Ezt a pozitív attitűdöt visszük haza az otthonunkba, kapcsolatunkba. Egy monogám párkapcsolat esetében azonban fontos tudni, kinél hol vannak a határok, hogy véletlenül se tévedjünk a hűtlenség területére.

4. tabu: maszturbálás

Vannak, akik tévesen úgy gondolják az önmagunknak történő örömszerzésről, hogy bizonyára azért teszi valaki, mert nem jó a szexuális élete. Valójában a szex és a maszturbálás két teljesen különböző dolog, különböző szükségleteket elégítenek ki, és az egyik nem helyettesíti a másikat, együtt működnek.

„A legfontosabb szexuális kapcsolatunk magunkkal van” – mutatott rá Kelifern Pomeranz pszichológus, szexterapeuta. – Kapcsolódni saját magunkkal a saját örömszerzésünkre nem csak azért fontos, hogy tudjuk, mi a jó nekünk és ezt a partnerünk felé is ki tudjuk mondani. Az idő és tér a saját örömünkre javítja a párkapcsolatban is az intimitást és kötődést.”

5. tabu: külön utazás

Csak azért, mert egy pár külön utazást tervez vagy a barátaival utazik el, nem jelenti azt, kevesebb időt szeretnének együtt tölteni vagy elegük van egymásból. Egyszerűen csak törődnek a többi emberi kapcsolatukkal és saját magukkal is. „Egy egészséges kapcsolatnak szüksége van az ismerősségre és a távolságra is” – mondta Pomeranz. – A külön nyaralás lehetőséget ad, hogy érezzük a másik hiányát, ami hozzájárul a kapcsolatunk megújulásához is.”

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!