A nemzetközi meteorológusok bizakodóak, ezért lehet végre fehér karácsony idén

2022. december 09.
Bár a december egyelőre inkább esőt hozott, már voltak olyan vidékek Magyarországon, ahol megmutatta magát néhány hópehely is. Évek óta reménykedünk benne, hogy idén végre lehet fehér karácsony, és talán 2022-ben van is rá esély a nemzetközi meteorológusok szerint.
  • A klímaválság abban is megmutatkozik, hogy a telek egyre enyhébbek és egyre ritkább a fehér karácsony.
  • 2022-ben a nemzetközi meteorológusok szerint egyelőre minden úgy alakul, hogy nagyobb eséllyel lehet havazás szenteste, mint a korábbi években.
  • Minden csapadéknak örülni kell, így az eső is nagyon fontos a termőföldeknek, növényeknek, hiszen nagyon aszályos évünk volt, ám talán a hóra sem kell már sokat várnunk.

Már december közepén várható nagyobb havazás Európa középső részén, így Magyarországon is, és nemcsak a hegyekben és az ország nyugati, északi felén, de a sík területeken is. Ráadásul a hótakaró jó eséllyel meg is marad egy darabig. 

Idén végre lehet esély a fehér karácsonyra

Idén végre lehet esély a fehér karácsonyra

Miért lehet 2022-ben fehér karácsony?

Bár karácsonyig várható még egy melegfront a nemzetközi meteorológusok szerint, ám ha el is olvad szentestéig a december közepén hullott hó, a skandináv területekről várható december 24-25. környékén utánpótlás, ha minden úgy alakul, ahogy egyelőre látszik a műholdképeken, így akár fehér karácsonyunk is lehet.

Miért vágyunk annyira a fehér karácsonyra?

A legtöbb klasszikus történetünk, regényünk, amiben központi szerepet kap a fehér karácsony, a 18-19. században született, amikor Európa éghajlata hidegebb volt. Kis jégkorszaknak is nevezik ezt az időszakot, 1,5-2,5 Celsius-fokkal hidegebb volt, a telek csapadékosabbak voltak, így nagyobb esély volt arra, hogy karácsonykor havazik.

Hozzájárul az is a fehér karácsony nosztalgiájához, hogy akik a 20. században nőttek fel, azok megtapasztalhatták 1960-2000 között hazánk leghidegebb teleit. 110 évvel korábban volt csak ahhoz foghatóan zord december, nem meglepő, hogy 1950 után, az 1990-es években volt a legtöbbször fehér karácsony.

Bár a 21. században minden a fehér karácsony ellen játszik, 2022-ben azért igyekszünk bízni a meteorológusok fehér karácsonyt jósló forgatókönyvében. 

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!