Repedezett kezek hideg időben? Így kezelheted!

2022. november 09.
Kiszáradás, berepedezés, irritáció, fájdalom: sajnos a hideg idő minden évben megkerülhetetlenné teszi a kézápolást. Szerencsére a kellemetlen tünetek a megfelelő kézápolókkal megelőzhetők. Ha szereted a természetes összetevőket és a DIY műfaját, az alábbi néhány illatos recept neked szól.

Mentás-cukros kézradír

A borsmentás cukorradír egyszerre hűsít, élénkít, nyugtat, és nem mellesleg nemcsak a kezeknek, de a lábaknak is jót tesz.

Hozzávalók:
250 g cukor
125 g kókuszzsír
1 marék szárított mentalevél (vagy egy filter mentatea)
10 csepp borsmenta-illóolaj
Spirulina por (ez opcionális, hogy szép mentaszínt kapjunk)

Elkészítés: A kókuszzsírt vegyük elő a hűtőből, és hagyjuk, hogy kicsit felolvadjon. Adjuk hozzá a cukrot, az illóolajat, a mozsárban összezúzott mentát (vagy a teafilter tartalmát) és az algát, majd keverjük össze! Heti egyszer dörzsöljük át vele a kezeinket! A kézradír a hűtőben három hónapig is eláll.

kézápolás

Szilárd vaníliás kézápoló

A száraz bőr téli hidratálásának egyik legkedveltebb eszköze a száraz kézápoló, amit otthon is könnyűszerrel elkészíthetünk.

Hozzávalók:
55 g kakaóvaj
2 evőkanál kókuszolaj
10 csepp vanília-illóolaj (helyettesíthető levendulával vagy naranccsal)
spatula
jégkockatartó

Elkészítés: Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett, olvadáspontig melegítsük fel a kakaóvajat és a kókuszolajat! Ügyeljünk rá, hogy ne melegítsük túl! Miután kihűlt, adjuk hozzá az illóolajat, majd öntsük a keveréket a jégkockatartóba. Alig két órán belül már fel is hordhatjuk a krémet a kezünkre. A szilárd kézápolót érdemes a hűtőszekrényben tárolni.

Mangóvajas kutikulabalzsam

Sokan tapasztalatból tudják, hogy nemcsak a kéz, de gyakran a körmök körüli bőr is „segítségre szorul”, amikor ugyanis a kezek kiszáradnak, az a kutikulára is kiterjedhet, a bőr elkezd hasadni a köröm körül. Szerencsére a kutikulabalzsam receptjét úgy tervezték, hogy az hidratáljon, regeneráljon, antibakteriális tulajdonságaival pedig segítse a gyógyulást és a fertőzések megelőzését.

Hozzávalók:
1 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál mandulaolaj
1 evőkanál kenderolaj
1 evőkanál mangóvaj
1 ,5 evőkanál reszelt méhviasz
10 csepp levendula-illóolaj
5 csepp borsmenta-illóolaj
5 csepp eukaliptusz-illóolaj
5 csepp édeskömény-illóolaj
5 csepp muskotályzsálya-illóolaj

Elkészítés: Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk össze (de ne forraljuk fel) a vajat, az olajokat és a méhviaszt, majd miután kihűlt, de még puha, adjuk hozzá az illóolajokat is. A masszát öntsük egy tégelybe, és hagyjuk megdermedni! A balzsamot akár minden kézmosás után használhatjuk!

Rózsás masszázsbalzsam

Ahogy a test, úgy a kezek is megérdemlik a masszázst, az ugyanis javítja a vér áramlását és ellazítja a megfáradt izmokat. Ehhez tökéletes a rózsás masszázskrém.

Hozzávalók:
120 g olívaolaj
30 g szőlőmagolaj levendulával
20 g sheavaj
30 g méhviasz
3 g csipkebogyóolaj
10 csepp levendula-illóolaj
5 csepp rózsaillóolaj
5 csepp ilang-ilang-illóolaj

Elkészítés: Nagyon alacsony lángon, mindössze az olvadáspont elérésével olvasszuk össze az olívaolajat, a szőlőmagolajat, a sheavajat és a méhviaszt, majd miután a keverék kihűlt, adjuk hozzá a csipkebogyóolajat és az illóolajokat is. A balzsamot azonnal be is vethetjük.

Forrás: Gardentherapy Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!